Doorgaan naar artikel
Xbox One: Waar we van houden en wat we haten
NWTV-redactie
NWTV-redactie
Profiel

De Xbox One ligt ondertussen alweer een paar weken in de Nederlandse winkels en ook onze redactieleden hebben de console uitgebreid kunnen testen. Het is tijd om de consoles eens goed te beoordelen. We hebben dan ook per redactielid een plus- en een minpunt samengevat in dit artikel.

Aloys

+ Multimedia

Waar de Xbox 360 het tegen de Playstation 3 moest afleggen op het gebied van multimedia zijn de rollen nu omgedraaid. Dit lijkt naast smaak de voornaamste reden waarom iemand een Xbox One zou willen kopen. Vooral de HDMI-ingang is interessant, hoewel dit bedoelt is voor een televisie-ontvanger kan er bijvoorbeeld ook een andere console op worden aangesloten. Hierdoor is het mogelijk om vanuit het Xbox-menu op een Playstation 4 of Wii U te gamen. Helaas treed er bij dit proces wel wat vertraging op. Dit is bij het tv kijken niet storend, maar tijdens het gamen is duidelijk merkbaar dat het even duurt voordat een ingedrukte knop zijn effect op het scherm zal laten zien. Ook moet om op deze manier tv te kijken de Xbox voortdurend aanstaan, waardoor helaas een nogal hoge energierekening op de deurmat zal verschijnen.

Tv kijken is niet mijn favoriete bezigheid, dus gelukkig kan de nieuwe Xbox ook Blu-Rays afspelen. Microsoft’s beslissing om met de Xbox 360 (het inmiddels geflopte) HD-DVD te ondersteunen is hiermee rechtgezet. Dit betekent dat games niet langer op meerdere schijfjes staan en films in een veel hogere resolutie kunnen worden bekeken dan met de DVD-drive van de 360. Vooral opmerkelijk is dat door de toegevoegde Blu-Ray-speler van elke verkochte Xbox One een klein deel naar concurrent Sony gaat.

Aloys

– Design

De Xbox One moet het vooral niet hebben van haar design. Zowel het apparaat zelf als de menu’s zijn bijzonder slecht ontworpen. De console zelf is een wat lompe box, versierd door de weinig spannende combinatie van vlak zwart plastic en geribbeld zwart plastic. Het apparaat doet hierdoor vooral denken aan de eerste Xbox. Hoe het apparaat eruit ziet is natuurlijk ondergeschikt aan hoe het functioneert, maar de console is zo groot dat ik hem eigenlijk niet naast mijn tv kan zetten. Hoewel het formaat van de Xbox One ongeveer gelijk is aan de PS3, kan de One niet verticaal worden neergezet. Tevens ligt zijn kleine grote broer er ook nog achter in de vorm van een externe voeding en moet Kinect ergens rond de tv worden gepositioneerd. Als je een reden zoekt om groter te gaan wonen maar nog geen zin in kinderen hebt, is de One zeker een apparaat voor jou.

Het nieuwe besturingssysteem is duidelijk gebaseerd op het Windows 8-uiterlijk. Dit is niet heel lelijk maar vooral een drama om door te navigeren. Wat zeker niet helpt is dat de locaties van elementen veranderen, afhankelijk van welke functies je aan het gebruiken bent. Het lukte mij maar niet om hier aan te wennen. Kinect zou hier uitkomst moeten bieden, ware het niet dat de stembesturing slecht werkt. Voor elke aanwijzing die de Xbox goed uitvoert zijn er vijf die meerdere keren herhaald moeten worden. Dat Kinect niet in het Nederlands beschikbaar is maakt het er ook niet eenvoudiger op. Microsoft gaf deze toevoeging als reden van de bijzonder late release van de console in Nederland, maar heeft blijkbaar een jaar lang liggen luieren. Het leuke van Kinect zit hem vooral in de kleine dingen, zoals wanneer de commentatoren op je reageren wanneer je tijdens een potje FIFA op de scheids scheldt. Dit maakt het echter niet de gevraagde honderd euro waard. Het is te hopen dat deze problemen vooral softwarematig zijn en in de toekomst door middel van updates kunnen worden verholpen.

Xbox One 01

Danielle

+ Achievements en Xbox Live Gold

Sinds de Xbox 360 ben ik helemaal fan van Microsoft’s console, ik keek dan ook erg uit naar de release van de Xbox One en hoopte dat deze mijn verwachtingen waar kon maken. Op veel vlakken is dat ook zeker gelukt. Zo ben ik, als zogenaamde ‘achievementwhore’, maar wat blij dat ik met de Xbox One niet weer bij een gamerscore van 0 hoefden te beginnen. Nee, ik kan op de Xbox One vrolijk verder mijn race naar de 50.000 puntjes. Een ander groot pluspunt vind ik dat je niet opnieuw een Xbox Live Gold abonnement hoeft te nemen, maar dat die aan je account gekoppeld zit en je hem dus op zowel de Xbox 360 (die hier ook nog niet afgeschreven is) als de Xbox One kunt gebruiken.

Naast gamen is de Xbox One ook heel handig te gebruiken om er films en series op te kijken en heb je daardoor bijvoorbeeld niet per se een SmartTV nodig voor Netflix. Een leuk detail hierbij is overigens dat ook Netflix een klein aantal achievements bevat, die je vrij kunt spelen door bijvoorbeeld een bepaald aantal episodes achter elkaar te bekijken. Voor mij is de Xbox One door apps als Netflix en Youtube ook gelijk de ideale familie-console geworden, want behalve dat mijn man en ik er regelmatig achter zitten te gamen, houdt hij ook mijn zoontje zoet met leuke kinderprogramma’s en films.

Danielle

– Functie van de Home-button

Over de pluspunten had ik nog wel een tijdje door kunnen gaan, maar de minpunten benoemen vind ik een stuk lastiger. Niet omdat ik zo fan ben, dat ik ervan overtuigd ben dat ze er niet zijn, maar omdat ik daarvoor waarschijnlijk nog niet lang genoeg gespeeld heb om me echt al aan dingen te gaan irriteren. Er is zo eigenlijk maar één ding dat wat mij betreft een stuk beter had gekund en dat is het menu. Die voelt wat chaotisch aan en is daarom redelijk onoverzichtelijk.

Daarnaast baal ik er een beetje van dat ze de functie van de Home-button veranderd hebben. Bij de Xbox 360 kreeg je gewoon een pop-up scherm over je game heen waarvandaan je heel makkelijk even snel kon kijken wie van je vrienden online was, welke achievements je behaald had en mensen uit kon nodigen voor een party. Bij de Xbox One ga je dan meteen helemaal naar het beginscherm om vanuit daar bovengenoemde functies te bekijken. Je kunt daarna wel gewoon zonder problemen terug naar je game, maar het is wel een stuk omslachtiger dan bij zijn voorganger.

Xbox One 04

Jeffry

+ Veel meer dan een gameconsole

De Xbox One is veel meer dan een gameconsole. Natuurlijk staat het gamen centraal en zijn games als Dead Rising en de aankomende nieuwe Tomb Raider een goede reden om de console in huis te halen, maar er is zoveel meer. Mijn minpunt is dat Kinect niet in het Nederlands werkt, maar verder is Kinect op zich ook een groot voordeel. De camera herkent je bijvoorbeeld wanneer je gaat zitten. Zo hoef je jezelf nooit aan te melden. Daarnaast werkt de stembesturing goed en en kun je je televisie met veel gemak bedienen met je stem. Echt een apparaat van de toekomst wat mij betreft. Je moet wel goed aan je Engels werken, want af en toe zal Kinect je commando niet herkennen. Hier komt vermoedelijk met de Nederlandse bediening een verandering in.

Jeffry

– Geen Nederlandse stembediening

Waar Kinect voor mij één van de grotere voordelen van de Xbox One is, is het ook één van de mindere punten. De stembediening werkt bijvoorbeeld niet in het Nederlands. Dat is jammer, wanneer je bijna een jaar langer hebt moeten wachten op een console. Daarnaast wil Kinect nogal graag je televisie uitzetten wanneer je Xbox One uitgaat. De reden hiervoor heb ik nog niet kunnen vinden, maar ik hoop dit er nog uit te kunnen krijgen. Mijn laatste minpunt is dat de console op dit moment geen werkende USB-poorten heeft bij mij. Ik kan dus helaas geen Disney Infinity spelen. Gelukkig werkt Microsoft eraan dat mijn Xbox weer op en top werkt.

Xbox One 03

Johan

+ Meer dan een gameconsole

De Xbox One is meer dan alleen een gameconsole. Naast dat de Xbox One uitermate geschikt is om games mee te spelen in alle vormen en maten is het ook mogelijk om door middel van applicaties bijvoorbeeld een serie of film te kijken. Hiermee ben je niet meer gebonden aan een SmartTV waarop de app dient te draaien. Hoewel het aantal apps voor Nederland nog vrij beperkt is, zal hier gauw meer voor worden ontwikkeld. Naast het gamen en streamen van films is het ook mogelijk om gewoon tv te kijken via je Xbox One. Je kunt je digitale settopbox aansluiten middels een HDMI kabel op je Xbox One. Het is zo voor de eigenaren met een Kinect mogelijk om door middel van stemcommando’s je tv te besturen, althans het aan- en uitzetten, pauzeren, afspelen en vooruit- of terugspoelen. Door deze optie hoef je ook geen HDMI poort op te geven op je tv. Een andere leuke optie is om favoriete onderdelen, games of apps te “pinnen” aan je welkomscherm. Hiermee zijn de dingen die je het meest gebruikt snel toegankelijk. Daarnaast is SmartGlass ook een leuke toevoeging op de Xbox One. De app is beschikbaar voor iOS, Android en Windows Phone en maakt het daarmee mogelijk om zowat elk mobiel apparaat te koppelen aan de console. Hiermee kun je bijvoorbeeld je tablet gebruiken als tweede scherm voor je Xbox One.

Johan

– Meerdere zaken die niet bevallen

Er zijn een aantal zaken aan de Xbox One die me niet bevallen. Het zijn misschien kleine dingen, maar wel dingen waar je je aan kunt storen. Om met de controller te beginnen, viel het me erg tegen dat ik twee batterijen in de doos zag liggen. Dit voelt meteen zo ouderwets voor deze tijd. Het zal uiteraard wel mogelijk zijn om accu’s te krijgen net als bij de Xbox 360, maar ik had liever gezien dat ze de controller meteen hadden voorzien van een accu die middels een micro usb kabel is op te laden. Wat mij na het starten van de Xbox One opviel is dat de harde schijf goed hoorbaar is. Dit is vooral op de stille laadmomenten behoorlijk storend. De Xbox One is, in tegenstelling tot zijn concurrent de PS4, een vrij groot apparaat. Daarbij komt dan ook nog eens het stroomblok wat ook de nodige ruimte in beslag neemt. Daarnaast is het jammer dat de Xbox One niet backwards compatible is (dit is de PS4 overigens ook niet). Hiermee is het niet mogelijk om je bestaande games van je Xbox 360 te spelen op de nieuwe Xbox One. Je zult je huidige console moeten houden of je moet je complete collectie van de hand doen.

Xbox One 05

Rutger

+ Een fijne controller

Ik vind persoonlijk de controller van de Xbox One het grootste pluspunt. Hij is prachtig qua ontwerp en de knoppen voelen goed. Ik moest wel even wennen toen ik de controller voor het eerst in mijn handen had, maar al heel snel voelde het vertrouwd en prettig aan. De sticks voelen prettiger aan dan die van zijn voorganger en de d-pad is er gigantisch op vooruit gegaan. Ook een mooie aanpassing is het feit dat op de plek van de startknop, nu een “menu” knop zit. In veel spellen functioneert deze gewoon nog als startknop, maar in je dashboard is dit het basis-scherm van je Xbox en kun je deze makkelijk gebruiken om een game bijvoorbeeld in groot scherm weer te geven of je kunt meteen naar de Xbox Marketplace-pagina van het product gaan, om maar iets te noemen.

Met behulp van de Xbox Guide-knop kun je snel vanuit een spel naar je dashboard gaan. Hierdoor kan je binnen enkele seconden een spel afsluiten en een nieuw spel opstarten, of je kun tussendoor eventjes een andere app bekijken en gelijk weer terug naar je spel gaan. Het klinkt misschien als een klein of nutteloos iets, maar het is toch bijzonder prettig dat als je Destiny aan het spelen bent en je opeens een andere game wilt spelen, je binnen luttele seconden een nieuw spel aan het opstarten bent. Zo voelt het minder als een vervelende taak om een spel af te sluiten en een nieuwe te beginnen.

Snappen, oftewel het opdelen van je scherm in twee apps of games, is ook een nieuwe optie van de Xbox One. Het is een leuke toevoeging, waardoor je bijvoorbeeld naar een Twitch livestream kunt kijken terwijl je zelf een spel aan het spelen bent. Het is duidelijk niet voor iedereen bedoeld, maar ‘snappen’ is voor bijzonder veel mensen een enorm waardevolle toevoeging waardoor de hele Xbox One ervaring vermakelijker wordt. Niet alleen kan je hierdoor naar twee dingen tegelijkertijd kijken, maar ook maakt dit het wisselen tussen de twee nóg gemakkelijker. Ben je een spel aan het spelen en zie je iets spannends gebeuren op je andere scherm, of vice versa? Binnen enkele seconden kan je het ‘snappen’ weghalen en dan heb je je gewenste app of game weer op volledig scherm.

Rutger

– Vastlopers in het dashboard

De Xbox One loopt af en toe even vast in het Dashboard. Nu gebeurt dit niet héél vaak en is het redelijk snel opgelost, maar bij een gloednieuw apparaat waar je lang op hebt moeten wachten is het wel vervelend dat zoiets gebeurt. Eerder heb ik gezegd dat het snel mogelijk is om via de guide-knop vanuit een spel naar iets anders te gaan op je Xbox en dat is ook zeker zo. Wat wel vervelend is, is dat alles nu als een aparte app wordt gezien. Om midden in een spel even te kijken welke vrienden er online zijn, moet je eerst vanuit je spel naar je Dashboard gaan en dan de vrienden-app opstarten. Precies hetzelfde geldt voor achievements. Alhoewel dit allemaal relatief snel gebeurt, is het soms toch wel frustrerend, al helemaal omdat dit bij de Xbox 360 haast sneller en gemakkelijker leek te gaan.

Xbox One 02