Doorgaan naar artikel
NFF-tips: zaterdag 27 september
Thomas van 't Groenewout
Thomas van 't Groenewout
Profiel

De eerste dag van het weekend. Tijd genoeg om deze films te bekijken tijdens het Nederlands Film Festival.

The Other Side of the Heart is White

Wolff City 1 – 22:00

tosothiw-02

Dit is een voetbaldocumentaire die niet zozeer over voetbal gaat, maar meer over hoe erg voetbal bij mensen kan leven. Het klinkt natuurlijk heel erg sentimenteel en dat zal het ongetwijfeld ook zijn, maar dat neemt niet weg dat dit een passievolle kijk geeft in het leven van toegewijde Feyenoord-supporters. Voetbal heeft een impact op supporters die in weinig andere sporten te vinden is (niet alleen een positieve impact) en deze documentaire toont hoe diep clubliefde kan gaan. Dit maakt het een fascinerende documentaire die helemaal op zijn plaats is op het Nederlands Filmfestival.

Dark Blood

TiVre Hertz – 18:45

darkblood-2

De laatste film van dubieuze legende River Phoenix, die op 23-jarige leeftijd voor de bekende club The Viper Room overleed aan een hartstilstand, die het gevolg was van een combinatie aan heroïne en cocaïne. De film was pas voor 80% klaar en (recentelijk overleden) regisseur George Sluizer moest het ontbrekende beeldmateriaal zelf bij elkaar praten om voor een coherent verhaal te zorgen. 19 jaar nadat het filmen in 1993 was begonnen, werd de film gepresenteerd. Mogelijk niet de beste film op het Nederlands Filmfestival dit jaar, maar alsnog het kijken waard vanwege zijn unieke achtergrond, vanwege het grote talent van Phoenix en als eerbetoon aan Sluizer.

Bittersweet

Wolff City 1 – 19:30

bittersweet_58092731_st_1-16313-800-600

Underdogverhalen zullen altijd tot de verbeelding blijven spreken, vooral als ze echt zijn. Zo ook het verhaal van vrouwelijke bokser Diana Prazak, die werd uitgedaagd om te vechten tegen Frida Wallberg, de ongeslagen wereldkampioene. Bittersweet volgt Prazak en haar coach Lucia Rijker tijdens de zes weken durende voorbereiding en tijdens het gevecht. Prazak wordt niet alleen getrained op techniek en conditie, maar ook mentaal en de documentaire geeft een kijk in de vrouwelijke bokswereld, die toch minder aandacht krijgt dan de mannelijke. De documentaire heeft meerdere prijzen gewonnen en is een mooi document van doorzettingsvermogen en ambitie.