Doorgaan naar artikel
Recensie: Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney (3DS)
Jeffry van Geel
Jeffry van Geel
Eigenaar / PR / Sales / Community-manager
Profiel

Conclusie

Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney is een game die het beste uit beide werelden combineert. Hierdoor is echter geen rekening gehouden met de meer ervaren speler, doordat de puzzels bijvoorbeeld een stuk makkelijker zijn. Toch zal iedere fan van één van beide games het spel met veel plezier doorlopen.

Professor Layton en Phoenix Wright: Ace Attorney zijn beide twee verschillende games die vaak dezelfde gamers aantrekken. In Professor Layton ga je op zoek naar mysteries en probeer je die vooral middels puzzels op te lossen. In Phoenix Wright: Ace Attorney ben je advocaat en los je verschillende zaken op. In Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney komen de twee samen.

Layton02

Het begint met twee spellen

Die uiteindelijk samensmelten

In het begin van het spel zal de speler het gevoel hebben twee verschillende spellen gekocht te hebben voor de prijs van één. Zowel Professor Layton als Phoenix Wright: Ace Attorney krijgen een stukje van het spel waarin wordt gespeeld alsof het dit desbetreffende spel is. Een slimme keuze, want zo krijgt iedereen die één van beide spellen nooit heeft gespeeld, toch een idee hoe de eerdere delen zijn verlopen. Tevens is het een goede opwarmer voor het daadwerkelijke verhaal.

Het verhaal begint wanneer Espella, afkomstig uit het dorp Labyrinthia, aanklopt bij Layton en Luke. Lang verblijft ze echter niet bij het tweetal, want al snel verdwijnt ze en gaan Luke en Layton naar haar op zoek. Zoals gezegd volledig in Professor Layton-stijl vol puzzels. Ondertussen land Phoenix Wright in Londen en krijgt hij gelijk een rechtszaak voorgeschoteld. Hij moet Espella verdedigen omdat ze een kok aangevallen zou hebben. Verrassend genoeg is dit dezelfde Espella als in het gedeelte met Layton. Ook dit stuk wordt gespeeld zoals men gewend is in de originele Ace Attorney-games.

Uiteindelijk komen beide verhalen bij elkaar, wanneer Layton, Luke, Phoenix en Maya naar een middeleeuwse wereld genaamd Labyrinthia worden gezogen. Hier worden beide spellen pas echt tot één gesmeden.

Laytone en Phoenix

Het beste van beiden

Het verhaal krijgt vanaf dan regelmatig verrassende wendingen, waar we om niks te verklappen niet verder op ingaan. De speelstijl verandert weliswaar doordat beide heren elkaar helpen, maar hierdoor wordt het vooral een combinatie van het beste van beiden. Layton helpt Phoenix zaken oplossen als advocaat, terwijl Phoenix Layton helpt speuren naar puzzels en deze vooral probeert op te lossen.

Het is dus het beste van beide, maar mist hierdoor ook de diepgang van beide. De ontwikkelaar heeft ervoor gekozen om de gameplay niet enorm uit te diepen. De keuze is vermoedelijk gemaakt om te voorkomen dat de onbekende speler niet direct geheel in het diepe wordt gegooid, maar het is een gemis voor de juist ervaren speler. Dit drukt zich bijvoorbeeld uit in minder moeilijke puzzels. Dit zal uiteindelijk de wat ervarene speler van beide spellen opbreken.

Layton01

Grafisch zijn er geen concessies gedaan. Wanneer je met één van beiden speelt heeft het spel ook de stijl die de bijbehorende games van dat personage hebben. De werelden verschillen eigenlijk ook teveel om bij elkaar te komen. Op het gebied van audio is er wel een verbetering gemaakt. In steeds meer scenes praten de personages daadwerkelijk, iets wat in het verleden nog weleens anders was.