Doorgaan naar artikel
Filmtip: Amsterdam Film Week – Dinsdag
Maarten Berk
Maarten Berk
Profiel

De Amsterdam Film Week gaat zijn tweede dag. Gisteren was er de premiere van 12 Years a Slave, vandaag komen daar nog twee bij. Ook vandaag weer enkele tips om in de gaten te houden.

Silver Linings Playook (De Balie, 16:45)

Met acht Oscar-nomaties is Silver Linings Playbook er één die eigenlijk niet te missen was Maar aan iedereen die deze film aan zich voorbij liet gaan, of dacht dat deze romantische komedie niet voor hem of haar bestemd was, wordt toch aangeraden om dinsdagmiddag langs te gaan bij De Balie.

Nadat hij uit de inrichting ontslagen is, woont Pat (Bradley Cooper) weer bij zijn moeder Dolores en vader Pat sr. Hij is vastberaden om zijn oude leven weer terug te krijgen, en daarmee ook zijn vrouw die ondertussen een nieuwe man heeft gevonden en een contactverbod heeft afgedwongen. Maar in de tussentijd ontmoet hij Tiffany (Jennifer Lawrence), een jonge weduwe, depressief en voormalig seksverslaafd. Hoewel ze lijken te botsen, passen ze beter bij elkaar dan ze zelf in de gaten hebben.

Kort samengevat lijkt de film nogal een clichématige romantische komedie van twee gekwelde zielen. Maar juist de scherpe randjes maken de film zo mooi. Meer dan een romantische komedie is het een film over de harde rauwe wereld; waar geestelijke aandoeningen, mislukte huwelijken en werkeloosheid een onderdeel van zijn.

The Way Way Back (Kriterion, 19:00)

Het regisseursduo Nat Faxon en Jim Rash heeft meer ervaring met acteren dan met schrijven en regisseren. Toch wisten ze met het schrijven van het script voor The Descendants al een Oscar in de wacht te slepen voor best bewerkt scenario. Met The Way Way Back laten ze wederom zien dat hun talenten verder reiken dan acteren.

The Way Way Back is een coming-of-age-film waarbij de zomervakantie het leven van de 14-jarige Duncan (Liam James) compleet verandert. Duncan loopt voorovergebogen als een oude man en praat zelden. Hij is bang om dom, onvolwassen of niet cool gevonden te worden. Tijdens de zomer met zijn moeder, haar nieuwe vriend en zijn dochter heeft hij moeite zich op zijn gemak te voelen. Wanneer Duncan in een waterpretpark manager Owen (Sam Rockwell) ontmoet, verandert zijn leven voorgoed. Owen helpt hem om voor zichzelf op te komen en zijn eigen plek te vinden.

De film doet qua toon denken aan Juno (Reitman, 2007) en Little Miss Sunshine (Dayton & Faris, 2006). Wat ook niet zo vreemd is aangezien The Way Way Back van dezelfde studio is en de Faxon en Rash meeschreven aan laatstgenoemde film. Hoewel The Way Way Back net iets minder diepgang heeft, is dit een zelfde soort film. Het acteerwerk van Liam James is goed en The Observer prees de film al aan als eerlijk, intelligent en heel erg grappig. Wie van Juno en Little Miss Sunshine heeft genoten wil deze film niet missen.

Aint Them Bodies Saints (Kriterion, 17:00)

De titel van de film Ain’t Them Bodies Saints is ontstaan toen regisseur David Lowery een countrynummer hoorde waarvan hij de woorden verkeerd had verstaan. Hij vond het altijd al een goede filmtitel en bij het schrijven van deze film wilde hij dat deze western-achtige drama het gevoel zou oproepen van een oud volksliedje.

Rooney Mara (The Girl with the Dragon Tattoo) en Casey Affleck (The Killer inside me) spelen Ruth en Bob Muldoon, een crimineel echtpaar. Het verhaal speelt zich af in de jaren ’70 in Texas. Nadat Ruth sheriff Wheeler neerschiet en hem verwond worden ze opgepakt waarna hun levens scheiden. Bob neemt de schuld op zich en verdwijnt in de gevangenis. Wanneer Bob erachter komt dat Ruth is bevallen van zijn dochter ontsnapt hij om zich te herenigen met hun gezin. In de tussentijd probeert Ruth zich staande houden tegen Wheeler.

Met prachtig gefilmde landschappen en rustieke sets heeft Lowery een film neergezet die qua gevoel goed aansluit aan een oud volksliedje. Critici prijzen het acteerwerk van Mara en Affleck en volgens The Telegraph is het zelfs Mara’s beste prestatie op het witte doek tot nu toe. Tijdens het Sundance Film Festival won de film de prijs voor beste cinematografie. Ain’t them bodies saints is een aangrijpend verhaal over uiteengevallen liefde.