Doorgaan naar artikel
Bordspellen: Terra Mystica
Rick Hoving
Rick Hoving
Profiel

Ver weg van elektriciteit en beschaving, ook wel vakantie genoemd, kan entertainment gezocht worden bij bordspellen. NieuwerwetsTV neemt elke week een bordspel onder de loep, met deze keer: Terra Mystica uitgegeven door White Goblin Games.

Spelregels

Veertien rassen strijden in Terra Mystica om land. Ze bouwen nederzettingen, maar nog belangrijker ploegen ze land om. Geen van de rassen kan leven op een gebied waar het zich niet thuis voelt. Zo moeten nomaden per se op woestijnen leven en alchemisten op moerassen. Grote nederzettingen leveren weer meer materialen op en ontgrendelen nieuwe krachten, waardoor er nog meer mogelijk wordt. De eerste keer spelen is het wel echt een hersenkraker, omdat er simpelweg zoveel mogelijk is: nederzetting uitbouwen, grond omploegen, de elementen aanbidden, scheepvaart en dan ook nog rekening houden met elkaar. Hoe dichter je nederzetting bij een vijand staat, hoe meer voordeel hij daarvan krijgt, maar dat geldt ook voor jou. Uiteindelijk wint degene met de meeste overwinningspunten.

Speelstukken

Terra Mystica is verreweg één van de meest gevulde dozen die er te krijgen is als het op bordspellen aankomt. Met veertien verschillende rassen met bijbehorende raskaarten, zeven kleuren aan veel verschillende soorten gebouwen, arbeiders, krachtfiches en nog verschillende kaarten krijgt de koper echt waard voor zijn geld. De kwaliteit van de speelstukken is weergaloos hoog en prachtig vormgegeven. Terra Mystica heeft een sterk thema en spelers wanen zich al snel in de wereld van landen omploegen, nomanden, heksen en fakirs. Het spel wordt duidelijk in pictogrammen verwoord zodat de enorme hoeveelheid aan regels toch wat toegankelijker zijn dan dat ze in eerste instantie lijken.

Moeilijkheidsgraad

Het leuke, maar tevens problematische van dit spel is dat het een enorme leercurve heeft. Na het eerste potje zullen spelers inzien wat anders moest en dat gebeurt ook de tweede keer en derde keer. De verschillende rassen zorgen voor een unieke speelervaring. Sommige rassen zijn overduidelijk meer voor beginners: handig om nieuwe spelers te introduceren. Het biedt eveneens een uitdaging voor gevorderde spelers. Echter zullen beginners het altijd afleggen tegen zij die bekend zijn met het spel: er is geen geluk in dit spel, slechts strategie en tactiek. Wat dat betreft is het te genadeloos voor de doorsnee speler. Dit is absoluut geen spel die je er even bij pakt om een keer met willekeurige gasten te spelen.

Gezelligheid

Voor een spel waarin veertien rassen strijden, gebeurt er erg weinig strijd. Het spel wordt soms compleet individualistisch gespeeld. Je kan elkaar slechts dwars zitten, op een milde manier. Dit kan door snel terrein weer om te ploegen of acties weg te kapen voordat een andere speler ze kan gebruiken, maar het levert waarschijnlijk meer punten op om voor eigen gewin te gaan. Daarnaast is het bij elkaar bouwen een manier voor wat interactie, maar dit voelt niet erg spannend aan. Terra Mystica mist de mogelijkheid om medespelers echt een oor aan te naaien.