Doorgaan naar artikel
X Factor Seizoen 5: de eerste indruk
Dirk H. Wolthuis
Dirk H. Wolthuis
Profiel

Op vrijdag 19 april begint alweer het vijfde seizoen van X Factor op RTL 4, dat na twee jaar afwezigheid weer op de Nederlandse buis verschijnt. Volgens de producenten van het programma hebben ze in de twee jaar afwezigheid goed nagedacht over een verbeterd concept, waardoor X Factor zich kan onderscheiden van andere talentenshows. NieuwerwetsTV heeft alvast de eerste aflevering mogen bekijken en kan met gerust hart zeggen, dat X Factor zichzelf eindelijk kan onderscheiden.

Het complete plaatje
X Factor is bij uitstek een talentenshow die zich niet alleen richt op de zangkwaliteiten van de deelnemers, ze moeten ook de zogenaamde ‘X-Factor’ hebben om door te gaan naar de volgende rondes, waardoor het programma zich in de kern al onderscheidt van concurrenten, zoals The Voice of Holland. De presentatie dit seizoen valt op de schouders van Martijn Krabbé, die geen onbekende is met het presenteren van dit soort shows.

[one_half]

[/one_half]
[one_half_last]

[/one_half_last]

De jury staat er alleen voor
Nieuw in de jury dit seizoen zijn Ali B en Candy Dulfer, die respectievelijk de categorieën ‘meisjes’ en ‘deelnemers van 26 jaar en ouder’ op zich nemen. Zij worden aangevuld door de voor de kijker bekende juryleden, Gordon en Angela Groothuizen, die de categorieën ‘groepen’ en ‘jongens’ moeten beoordelen. De juryleden weten al vanaf het begin welke categorie zij moeten leiden en zullen strijden om met de desbetreffende sectie van de deelnemers de winnaar te creëren. Daarnaast zijn niet alle juryleden aanwezig bij de auditie, maar enkel het jurylid dat gaat over de categorie. De andere juryleden kijken wel mee, wat af en toe voor leuke en opmerkelijke discussies zorgt tussen de juryleden. Echter kunnen de juryleden beslissingen niet meer in overleg maken, ze staan er nu echt alleen voor. Hierdoor wordt de strijd tussen de juryleden alleen maar groter, wat het programma zeker ten goede komt.

Naast zangers en zanggroepen is er voor het eerst in X Factor ook ruimte voor rappers, singer-songwriters en DJ’s, zolang er in het optreden wel zang in voorkomt. Dit zorgt voor een leuke afwisseling tijdens het kijken van het tv-programma.

[one_half]

[/one_half]
[one_half_last]

[/one_half_last]

X Factor 2.0
De eerste aflevering keek heerlijk weg, omdat de focus vooral lag op het talent en niet de ‘lachertjes’, waardoor het in één opslag een wat serieuzer programma wordt. Dit betekent gelukkig niet dat er niet gelachen kan worden om het programma, vooral de dynamiek tussen Ali B en Gordon zorgt voor goede humor. De ongezouten meningen van de juryleden worden nu niet alleen op de kandidaten uitgesproken, maar ook het jurylid dat aan het beoordelen is krijgt er van langs, wat X Factor gelijk een wat eerlijker en kritischer TV-programma maakt. De eerste aflevering had een redelijk hoog tempo en keek daardoor makkelijk weg. Het hele televisieprogramma heeft een goed backstage-gevoel, met enkele uitzonderingen daargelaten. Zo wordt het nieuwe concept van X Factor toegelicht door de kandidaten, echter voelen deze ‘informele gesprekken’ heel erg geacteerd en haalt het de kijker uit de illusie dat hij backstage staat bij een grote talentenjacht.

X Factor laat zien dat ook binnen het talentenshow-concept nog genoeg geïnnoveerd kan worden en onderscheidt zichzelf zowaar genoeg om een succesvol seizoen te kunnen produceren. Het concept achter X Factor is ijzersterk en TV-technisch kijkt het TV-programma heerlijk weg. Ben je nog niet uitgekeken op alle talentenshows en zoek je iets nieuws, is X Factor zeker het kijken waard.


Je houdt van talentenshows en zoekt een nieuw programma dat zich in een positieve manier weet te onderscheiden van al die andere programma’s.


Je hebt totaal niets met talentenshows en veracht soortgelijke programma’s. In dat geval zal X Factor niet genoeg van het bestaande concept afwijken om het programma voor jou kijkbaar te maken.