Doorgaan naar artikel
Lowland Fell
Lucie Donck
Lucie Donck
Profiel

Conclusie

Lowland Fell is een verhaal over de ontdekkingstocht van tieners. Dit thema van ontdekken is in elke scene terug te vinden. Niet alleen de film zelf, maar de kijker heeft ook de kans om steeds nieuwe dingen in de film te ontdekken. Dit, en de mooie plaatjes maken deze 21 minuten durende film zeker het kijken waard.

Elke vrijdagmiddag, om het weekend alvast in te luiden, is er op NieuwerwetsTV een short film te bewonderen: van stop-motion animatie tot cartoons en science-fiction tot romantische drama. Daarnaast recenseert de redacteur van dienst de short. Bekijk deze keer Lowland Fell.

Michael Kinirons korte film Lowland Fell (2009) won onder andere de special jury prize bij het Seattle International Film Festival en de prijs voor beste cinematografie bij het Novara Film Festival. Dit romantische drama laat de ontdekkingstocht van drie tieners zien. Het hoofdpersonage, Lowland, rijdt op haar brommer door de verlaten Ierse omgeving. Op een gegeven moment rollen haar ogen weg en valt ze van haar scooter af. Toevallig beland ze in een moerassige plas, waarin ze een archeologische schat (een oud lijk) vindt. Twee jongens die ze net daarvoor heeft ontmoet helpen haar. Het toeval treft dat haar vader archeoloog is. Ze nemen het voorwerp mee en gaan naar het huis van de jongens waar ze op haar vader zullen wachten. Hier begint hun ontdekkingstocht naar het archeologische voorwerp en naar elkaar.

De thema’s van de film zijn menselijke nieuwsgierigheid en ontdekking. Lowland weet niet wat haar doelen zijn, waar ze naar op zoek is en wat ze doet, maar ze is op ontdekkingsreis in het landschap, naar haarzelf en de jongens. In het huis is er een seksuele spanning tussen de drie. In bijzijn van het oude lijk geven zij zich over aan hun instincten. Het is een nacht zonder regels of ouderlijke bemoeienis. Kinirons is erin geslaagd om deze thema’s in een kort tijdsbestek aan het licht te brengen. Duidelijk is dat Lowland een nieuwsgierig meisje is en nog niet zo goed weet wat ze met het leven aan moet. In korte tijd wordt de kijker meegevoerd in een mysterieuze wereld waarin het oude lijk zorgt voor een vreemd en unheimlich gevoel. De muziek is meeslepend en de beelden van het Ierse landschap zijn mooi.

Een punt van kritiek is dat de film wel een goed interpretatievermogen van de kijker vergt. De achterliggende betekenissen kunnen je als kijker ook ontgaan, waarbij de film veel minder interessant is. Een tweede keer bekijken kan zorgen voor nieuwe ontdekkingen. Viel Lowland van haar scooter door de ontmoeting met de aantrekkelijke jongens? Of door een kracht van het oude lijk in het moeras? Eigen interpretaties kunnen erop los gelaten worden, wat een extra dimensie aan de film kan geven.