Doorgaan naar artikel
Monster Energy Supercross 25
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Monster Energy Supercross 25 doet weinig dingen fout, maar aan de andere kant ook weinig dingen goed. Na twee jaar afwezigheid hadden wij eigenlijk meer verwacht van de franchise.

Milestone is een bekende naam als het gaat om racegames en al helemaal als het gaat om racen op twee wielen. De Italiaanse ontwikkelaar maakt al sinds 2018 de officiële Monster Energy Supercross-game en, na een jaar pauze, is er dit jaar weer een nieuw deel verschenen. Monster Energy Supercross 25 is de opvolger van
Monster Energy Supercross 6  en is voor het eerst gebouwd met behulp van de Unreal Engine 5. Of dat een positief iets is, kun je hieronder lezen.

Zoals de meeste sportgames tegenwoordig bevat ook Monster Energy Supercross 25 een carrièremodus. Je start als beginnende coureur in de laagste klasse, de SMX Next, en werkt jezelf op naar het hoogste niveau, de 450SX. Dit doe je natuurlijk door zoveel mogelijk races te winnen, maar daarnaast zul je ook de juiste contracten moeten afsluiten en genoeg volgers moeten verzamelen op social media. De carrièremodus doet weinig bijzonders als je deze vergelijkt met andere sportgames, zoals bijvoorbeeld F1 24. Vergeleken met het vorige deel is het natuurlijk iets uitgebreider, maar het is niet iets waar we echt enthousiast van worden. Het wordt tijd dat de carrièremodus echt op de schop gaat en ze met iets nieuws gaan komen, want de toevoeging van social media maakt het niet echt heel veel beter.

Gelukkig kun je ook nog racen in Monster Energy Supercross 25 en dat is natuurlijk waar het allemaal om draait. De besturing is niet drastisch veranderd ten opzichte van het vorige deel. Met de linker-joystick beweeg je de motor en met de rechter de coureur. Monster Energy Supercross 25 omschrijft zich het beste als een simcade, tussen simulatie en arcade in, maar het is niet heel erg toegankelijk. Waar je in het vorige deel nog een uitgebreide uitleg kreeg in de carrièremodus over hoe je het voertuig moet besturen, zul je deze keer goed moeten zoeken naar de tutorial. Eenmaal gevonden, blijkt deze ook niet erg nuttig te zijn. Je zult een paar manoeuvres moeten uitvoeren en als je dat goed doet, krijg je een vinkje. Het stomme is, dat je niet eens een voorbeeldje krijgt van hoe je het moet doen. Er staat gewoon simpelweg, doe dit en doe dat. Dit maakt het erg lastig als je geen idee hebt wat een scrub of whip is. Door dit alles is het erg lastig om deze game aan te raden aan nieuwkomers.

Behalve het gebrek aan uitleg, is het ook nog eens verdomde lastig om je voertuig onder controle te houden. Aangezien wij ook de vorige delen hebben gespeeld, wisten wij al dat de serie niet echt vergevingsgezind is, maar het lijkt erop dat het nog moeilijker is geworden. Dit is vooral van toepassing op het bochtenwerk. Wij zijn op een gegeven moment maar gestopt met te tellen hoe vaak wij uit de bocht zijn gevlogen. Het is lastig om de bocht juist aan te snijden, maar vooral ook om de bocht weer uit te komen en op het juiste moment op het gas te gaan. Het lukte eigenlijk alleen maar door heel weinig snelheid mee te nemen, maar dat resulteerde weer in het verlies van een aantal posities. Ook het juiste ritme vinden voor een reeks hobbels achter elkaar is er niet makkelijker op geworden. Als je het juiste ritme te pakken hebt, voelt het allemaal heerlijk aan, maar zit je een keer mis, dan blijft het ook misgaan. Het zorgt ervoor dat het allemaal vrij frustrerend aanvoelt, zeker de eerste paar uur. Gelukkig kun je wel het een en ander verbeteren door maar te blijven oefenen, maar waarschijnlijk zijn veel beginners tegen die tijd al afgehaakt.

Natuurlijk is het niet allemaal kommer en kwel en heeft Milestone ook echt wel verbeteringen doorgevoerd. Zo zal de baan nu veranderen tijdens de race en moet je dus goed opletten waar je de motor plaatst. Het kan zijn dat de grond eerst redelijk begaanbaar was, maar dat er drie rondes erna een kuil is ontstaan. Dit zorgt ervoor dat het allemaal wat realistischer aanvoelt. Ook de tegenstanders zijn onder handen genomen en lijken iets minder dom dan in het vorige deel. Toch komt het nog regelmatig voor dat ze in de weg rijden of gewoonweg geen idee hebben van waar jij je bevindt. Het is dus geen hele grote stap die ze hebben gezet, maar in ieder geval wel een stap voorwaarts.

Op grafisch gebied heeft Milestone wel echt progressie geboekt. Het gebruik van de Unreal Engine 5 zorgt ervoor dat het een stuk mooier is dan dat wij gewend zijn. Verwacht nog steeds niet het mooiste dat je ooit hebt gezien, maar het begint ergens op te lijken. Zoals in veel racegames, komen de graphics het best tot hun recht als het regent. Heel af en toe lijkt het dan fotorealistisch, tot je jouw achterband weer half in de modder ziet verdwijnen. Dan weet je weer dat het maar een game is.

Monster Energy Supercross 25 is niet helemaal wat wij ervan hadden verwacht. Op grafisch gebied is het een enorme stap vooruit, maar de rest weet gewoon niet echt te imponeren. De carrièremodus lijkt een kopie van elke willekeurige andere sportgame, wat het vooral saai maakt. De besturing blijft een enorm steile leercurve houden en het gebrek aan begeleiding maakt het weinig toegankelijk voor nieuwkomers. Met name het bochtenwerk zorgt voor de nodige frustraties. Het is uiteindelijk zeker geen slechte game en als je er genoeg uren in stopt, valt er genoeg plezier aan te beleven. Toch moet je jezelf afvragen of je bereid bent om dat te doen, want de game kost € 59,99.

Monster Energy Supercross 25 is voor deze review gespeeld op PlayStation 5. De game is ook verkrijgbaar voor Xbox Series X|S en pc.