review
BLEACH Rebirth of Souls

Conclusie
BLEACH Rebirth of Souls is een mooie ode voor fans van de serie. De muziek, de mogelijkheid om de Japanse stemmen te gebruiken en de visuele stijl zullen erg in de smaak vallen. Het vechtsysteem zit mooi en soepel in elkaar en biedt diepgang en variatie voor de doorgewinterde fighting gamer.Schrijver Tite Kubo begon in 2001 met het uitbrengen van de BLEACH-manga. Elke week werden fans van het Weekly Shonen Jump-tijdschrift verrast door de avonturen van Ichigo Kurosaki. In 2004 volgde een animatieserie die uiteindelijk meer dan 350 afleveringen telde. Het laatste deel van de manga werd echter pas in 2022 geanimeerd. Ondanks dat BLEACH inmiddels al door velen als “geschiedenis” gezien wordt, is het niet gek dat Bandai Namco besluit om in 2025 een game uit te brengen, gebaseerd op de serie. In deze review nemen we jullie mee in de wereld van de serie met BLEACH Rebirth of Souls.

De Story Mode van de game begint met een verkorte versie van aflevering 1 van de serie. Ichigo Kurosaki, een gewone middelbare scholier, kan al zijn hele leven geesten zien. Wanneer hij op een dag plotseling een wel heel levendig uitziend exemplaar tegenkomt, zal zijn leven voorgoed veranderen. Hij ontmoet Rukia Kuchiki, een Soul Reaper met als taak het overbrengen van zielen en ze beschermen tegen kwade geesten. Wanneer Ichigo’s familie aangevallen wordt en Rukia gewond raakt, geeft zij haar krachten aan Ichigo. Ichigo Kurosaki, een gewone middelbare scholier … en part-time Soul Reaper!
Het verhaal wordt hierna in een nog compactere variant verteld. Toch denken wij dat je het ook gewoon zal kunnen volgens als BLEACH Rebirth of Souls je eerste ervaring met het verhaal is. Grafisch is de game ook een verademing als je het vergelijkt met aflevering 1 uit 2004. Dat mogen we natuurlijk ook wel verwachten van een spel uit 2025, maar het is toch een leuke vergelijking om te maken. Wij vinden het cell-shaded uiterlijk van de game ook tof, omdat het de personages herkenbaar houdt, zelfs al zijn het 3D-modellen die door een 3D-wereld bewegen. Af en toe zien bepaalde animaties er wat klungelig uit, zoals de manier waarop personages lopen in de tussenfilmpjes. Over het algemeen zijn wij echter erg tevreden met de visuele stijl van BLEACH.

Er zijn meerdere belangrijke onderdelen bij een fighting game, waaronder de speelbare personages en het vechtsysteem. BLEACH kiest voor een-tegen-een gevechten in een 3D arena. Dit houdt in dat jij met het gekozen personage tegen een vijand vecht en je vrij kan rondlopen in alle richtingen. Bij de eerste keer opstarten van de game vragen ze of je behoefte hebt aan een uitleg. Deze uitleg vonden wij erg duidelijk en leerde ons genoeg om goed van start te gaan. Wanneer je behoefte hebt aan meer geavanceerdere technieken, is het mogelijk om deze door middel van Challenges te leren.
Rebirth of Souls werkt met een steen-papier-schaar systeem. Met een Guard bescherm je jezelf tegen aanvallen, met een Break breek je door een Guard heen en een Attack doet extra veel schade aan een vijand die een Break gebruikt. Dit systeem is simpel, maar werkt erg soepel. Wanneer je een vijand zijn “Reishi” dusdanig omlaag hebt gekregen, is het tijd om een Kikon Move te gebruiken. Raakt deze, dan raakt je tegenstander “Konpaku”, delen van zijn ziel, kwijt. Het doel van een gevecht is om de tegenstander zijn Konpaku op 0 te krijgen. Bepaalde acties kan je vaker doen wanneer je eigen Konpaku laag is, waardoor er voldoende mogelijkheid is om de uitkomst van een gevecht tot op het laatste moment spannend te houden.
Het vechtsysteem is het prototype van “makkelijk te leren, moeilijk meester te worden”. Hierdoor kan een fan van de serie met wat oefenen goed door de Story Mode heen komen. Voor grote fightinggame-fanaten is er echter voldoende afwisseling en diepgang om een volledig eigen speelstijl te ontwikkelen.

Vervolgens komen we bij de speelbare personages. Rebirth of Souls biedt spelers personages aan uit drie verschillende groepen. Natuurlijk begint het met “The World of the Living”, waar je keuze hebt uit vijf verschillende opties. Opvallend is dat Orihime mist in deze groep, maar aangezien haar specialiteit meer ligt bij beschermen en genezen, kunnen we begrijpen dat ze niet ideaal is voor dit spel. Desalniettemin is het jammer om zo’n groot personage te missen. De tweede groep, “Soul Society”, biedt achttien opties. Ten slotte kan je met de derde groep, “Hueco Mundo”, uit acht opties kiezen. Dit betekent dat het aantal speelbare personages bij release op 31 ligt, wat een redelijke hoeveelheid is.

Al met al is BLEACH Rebirth of Souls een mooie ode voor fans van de serie. De muziek, de mogelijkheid om de Japanse stemmen te gebruiken, en de visuele stijl zullen erg in de smaak vallen. Het vechtsysteem zit mooi en soepel in elkaar en biedt diepgang en variatie voor de doorgewinterde Fighting-gamer.
BLEACH Rebirth of Souls is voor deze review gespeeld op de Playstation 5. De game is nu beschikbaar op Playstation 5, Xbox Series X|S, Playstation 4, Nintendo Switch en pc.