Doorgaan naar artikel
A Working Man
Benten van de Wal
Benten van de Wal
Profiel

Conclusie

Had veel potentie voor een serie, maar in de filmversie voelt het alsof er wat snel geskipt wordt naar het hoogtepunt in de film. Er zit volgens ons wat weinig diepgang in.

A Working Man is vanaf nu te zien in de bioscopen, maar NWTV mocht hem al iets eerder bekijken. Twee dagen voordat de film oorspronkelijk uit ging komen, gingen wij naar het kantoor van Warner Bros. Studios in Amsterdam om hem te kijken. Raden we A Working Man aan, of kun je hem beter overslaan?

Allereerst is het geen slechte film. Het verhaal is prima en de acteurs spelen niet slecht. Maar toch zijn er een aantal kritiekpuntjes die de kijkervaring misschien wat doen tegenvallen. Om te beginnen vonden wij het heel jammer dat het verhaal eigenlijk een te korte introductie krijgt. We maken wel kennis met de hoofdrolspelers, maar krijgen geen indruk over wie ze eigenlijk zijn en waar ze vandaan komen. De enige waarvan we die informatie wel krijgen, is van Levon Cade (Jason Statham). Over de rest van de hoofdrolspelers wordt in de film niet veel duidelijk. Dat hoeft in onze ogen niet slecht te zijn, maar het begin van de film ging voor ons gevoel erg snel. Het ging van hot naar her en er gebeurde veel.

Het verhaal van de film is te verwachten voor een film met Statham als hoofdrolspeler. Levon is een ex-marinier die nu werkt als bouwvakker om een simpel leven te leiden en voor zijn dochter te zorgen. Wanneer de dochter van zijn werkgever wordt ontvoerd, wordt hem nog één laatste keer gevraagd om zijn militaire vaardigheden uit de kast te halen om haar te redden. Natuurlijk doet Levon dat, want al Statham’s personages gaan nou eenmaal niet goed op onrecht. Tijdens zijn reddingsactie raakt hij verstrikt in het netwerk van Russische maffia. Elke persoon die hij uitschakelt heeft weer een baas, en die baas heeft weer een baas, enzovoorts. Het is wel duidelijk dat het plan van Levon niet heel veel hersenen nodig heeft, maar vooral een goede dosis geweld en actie.

Filmtechnisch zijn er ook een aantal minpuntjes. We zien bij vlagen wat slechte CGI (Computer Generated Imagery). Dat betekent dat het soms heel erg opvalt wat er met een computer bewerkt of gemaakt is, terwijl dat juist zo min mogelijk zichtbaar moet zijn. Ook zijn er kleine stukken in de film waarbij de CGI juist wat meer gebruikt had mogen worden. Denk aan auto’s die in het water vallen bijvoorbeeld. Ook wonden zijn niet altijd even goed in beeld gebracht. Zo krijgt iemand een flinke optater in zijn gezicht, en het shot erna lijkt het alsof hem niets mankeert. Dat zijn allemaal dingen die het plezier om de film te kijken verminderen. Natuurlijk zitten er ook goede CGI-aspecten in, maar daardoor vallen de minder goede juist meer op.

De conclusie van A Working Man is dat het een prima film is. Er is niets speciaals aan en er is ook niet iets waar het echt in uitblinkt. De combinatie van droge humor en actie maken het nog altijd vermakelijk om naar te kijken, zeker met Jason Statham in de hoofdrol. Helaas zijn er wel wat minpuntjes. Daarvan is het gebrek aan diepgang in het verhaal de grootste. Het voeldt een beetje alsof de regisseurs heel veel uit de film hebben weggelaten. Dat zou goed kunnen, want A Working Man was eerst gepland als serie op Prime Video. In onze ogen hadden ze dit beter zo kunnen houden. Ook vonden we het jammer dat de scenes op de bouwplaats na het eerste halfuur compleet verdwenen waren.