review
Nimalia

Conclusie
Nimalia is een mooi spel voor een klein doosje. Er zit veel strategie in en de spelregels zijn gemakkelijk te leren. Door de verschillende opdrachten is ieder potje anders. Al met al een aanrader voor wanneer je zin hebt in een kort spel met diepgang.Volgende week brengt White Goblin Games het spel Nimalia uit. In Nimalia creëer je een prachtig natuurreservaat door verschillende dieren neer te leggen. Deze plaats je op een handige manier bij elkaar om de dieren een zo optimaal mogelijke leefomgeving te bieden. Ieder spel kunnen de eisen van dit reservaat weer anders zijn en zal je een nieuwe manier moeten vinden om alles bij elkaar te puzzelen. Spreek jouw strategisch inzicht aan, puzzel de dieren handig bij elkaar en win het spel!

Nimalia bestaat uit vijf ronden. In elk van deze ronden leg je drie kaarten neer in jouw natuurreservaat. Dit doen alle spelers tegelijkertijd. Aan het begin van iedere ronde krijgt elke speler drie kaarten met vier dieren erop, eentje op elk kwadrant. Hiervan legt de speler een kaart neer in hun natuurreservaat en de andere twee kaarten worden doorgegeven. Van de kaarten die je van je buur krijgt leg je er weer eentje in je reservaat. De laatste kaart geef je weer door en jouw laatste kaart leg je weer in het reservaat. Een kaart leg je in jouw reservaat door hem deels of helemaal op een andere kaart te leggen. Het reservaat mag niet groter dan zes bij zes kwadranten zijn. Na elke ronde tel je de punten die je met opdrachtkaarten kunt verdienen, bij elkaar op. In de eerste ronde zijn dat bijvoorbeeld de blauwe en groene opdracht, in ronde vier de groene, gele en rode opdracht. De opdrachten variëren van ‘wie de meeste krokodillen heeft, verdient vijf punten’ tot ‘verdien punten voor groepen ijsberen, solo ijsberen zijn minpunten’. Na vijf ronden wint te speler die vooraan staat op het scorespoor.
Grappig aan Nimalia is dat het een vrij strategisch spel is voor zo’n klein doosje. Omdat in elke ronde een andere combinatie van opdrachten gescoord wordt moet je goed uitdenken welke kaarten je op welk moment in jouw reservaat wil hebben. In de eerste ronde wil je bijvoorbeeld zoveel mogelijk flamingo’s in het midden van jouw reservaat. In de tweede ronde scoort de speler die het kleinste aantal flamingo’s heeft liggen en in de derde ronde wil je jouw flamingo’s weer scoren. Het is daarom belangrijk dat je handig plant wanneer je welke kwadranten in jouw reservaat bedekt. Doordat je jouw handkaarten doorgeeft aan de speler links van je in de oneven ronden en naar rechts in de even ronden moet je ook in de gaten houden welke kaarten jouw medespeler nodig heeft. Al met al lijkt het een gemakkelijk spel om te leren, maar om het goed te spelen vraagt Nimalia wel wat hersenactiviteit.

Nimalia is prachtig vormgegeven. Daarbij zijn de spelonderdelen compact waardoor alles in een klein doosje past en gemakkelijk mee te nemen is. Je speelt Nimalia met twee tot vier spelers in ongeveer een half uurtje. Je kunt beginnen met de gemakkelijke opdrachten en zodra je het spel wat beter kent naar de moeilijke opdrachten gaan. De regels zijn vrij gemakkelijk te leren. Het nadeel is wel dat het in de spelregels niet heel duidelijk staat hoe je een dierkaart op een andere dierkaart moet plaatsen en wat de voorwaarden hieraan zijn. Dat had duidelijker gekund waarbij het niet afgeleid hoefde te worden uit de afbeeldingen. Verder is Nimalia een leuk spel en zeker een aanrader voor als je zin hebt in iets dat niet te lang duurt maar waarbij je wel moet nadenken.