Doorgaan naar artikel
Finspan
Janneke Ooms-Janssen
Janneke Ooms-Janssen
Redacteur
Profiel

Conclusie

Finspan is een mooie aanvulling op Wingspan en Wyrmspan. Het is een wat gemakkelijkere versie waarbij je minder keuzes kunt maken en hierdoor meer overzicht hebt. Het bord en de kaarten zijn weer prachtig vormgegeven. Wel is het jammer dat er niet van die mooie speelstukken bij zitten zoals de eieren in de andere spellen.

Na Wingspan en Wyrmspan verschijnt op 7 maart het spannende Finspan van 999 Games. Waar het bij de vorige spellen om spanwijdte van vleugels ging, gaat het bij Finspan om de grootte van de staartvin. Je speelt met een team diepzeeduikers dat probeert nieuwe vissoorten te ontdekken in de oceaan. Zo nu en dan daal je af in een van de drie delen van de oceaan. Je ontdekt het deel dat is gehuld in zonlicht, maar ook de schemer- en middernachtzone worden betreed. Wie ontdekt de meest bijzondere vissen en wint het spel? 

Foto: Janneke Ooms-Janssen

In Finspan heeft iedere speler een team van zes diepzeeduikers onder hun hoede. In elk van de vier ronden (weken) kun je deze duikers inzetten voor één van de twee acties. Je kunt óf je duiker inzetten om een nieuwe viskaart te plaatsen, of je gebruikt hem om een duik te nemen in één van de drie kolommen. Het plaatsen van een viskaart doe je door kosten te betalen. In Finspan heb je geen goederen waarmee je kunt betalen. Je kunt kaarten kopen door jonge vissen, eieren of bijvoorbeeld handkaarten in te zetten. Ook kan het een vereiste zijn om een andere vis te consumeren. Dit houdt in dat je een vis moet leggen op een andere, kleinere vis. Zoals bij de andere spellen in de reeks kun je na het plaatsen van een kaart een directe bonus krijgen, een bonus aan het einde van het spel of een bonus wanneer je de kaart activeert. De kaarten kunnen geplaatst worden in één van de drie zones maar deze hoeven niet in die volgorde geplaatst te worden. De andere actie die je kunt doen is het afdalen in een deel van de oceaan. Net als bij Wingspan en Wyrmspan ga je een kolom langs en pakt daarbij de voordelen van de zones waar je al vissen hebt ontdekt. Hierdoor mag je eieren uitbroeden tot jonge vissen en jonge vissen verplaatsen waardoor ze een school vormen. Plan je acties strategisch en verdien de meeste punten.

Finspan speelt als een typisch Stonemaierspel (de uitgever van Wingspan, Wyrmspan en Finspan). Je plaatst dieren en door de rij of kolom langs te lopen kun je bonussen verdienen. Waar je met Wingspan enkel bonussen verdient die op de kaarten staan en je bij Wyrmspan ook tussen de Wyrms bonussen verdient, verdien je bij Finspan al bonussen als je ergens in de betreffende zone een vis hebt geplaatst. Daarnaast heb je een persoonlijke aflegstapel met kaarten die je door bonussen weer kunt terugverdienen. Nieuwe elementen zijn bijvoorbeeld het uitbroeden van eieren om ze vervolgens een school te laten vormen waar je extra punten mee verdient. Jammer hierbij is wel dat de eieren in dit Span-spel platte fiches zijn in tegenstelling tot de prachtige eieren bij de andere spellen. Het bord en de vissen in Finspan zijn werkelijk prachtig, maar er zitten verder geen bijzonder vormgegeven items bij. Leuk in Finspan is ook het consumeren van andere vissen. Een nadeel van Finspan is de grootte van de spelersborden. Ondanks dat ze er heel mooi uitzien zijn de spelersborden erg groot. Op een standaard rechthoekige speeltafel moet je wat om en om gaan zitten om je speelstukken kwijt te kunnen.

Foto: Janneke Ooms-Janssen

Finspan heeft echt een andere manier van spelen dan de andere spellen van Stonemaier. Wanneer je het voor de eerste keer speelt is het nog wel een puzzel, zelfs als je al bekend bent met deze lijn. Bij de volgende potjes speelt Finspan iets gemakkelijker weg dan Wingspan en helemaal dan Wyrmspan. Je bent vooral bezig met je eigen spel en jouw acties hebben weinig invloed op andere spelers. Er zijn wat minder mogelijkheden dan in de andere spellen en dat maakt het wat laagdrempeliger. Je speelt dit met één tot vijf spelers in minder dan een uur uit. Finspan krijgt bonuspunten voor het feit dat de éénspelervariant ‘Nautoma’ heet.