Doorgaan naar artikel
PGA Tour 2K25
Erwin Voorn
Erwin Voorn
Eindredacteur
Profiel

Conclusie

Het zijn de verbeteringen en vernieuwingen in de gameplay die PGA Tour 2K25 de moeite waard maakt voor zowel geoefende golfers als nieuwkomers.

Het is alweer ruim twee jaar geleden dat het vorige deel in deze golfreeks van uitgever 2K en ontwikkelaar HB Studios verscheen. Dit jaar is het weer zover en kunnen we met PGA Tour 2K25 aan de slag gaan.

Zoals gebruikelijk in sportgames zijn er diverse spelmodi beschikbaar. Je kan online gaan en aan losse wedstrijden en toernooien deelnemen, maar ook offline valt er genoeg te beleven. Quick Play laat je een rondje over een golfbaan lopen of uit een aantal varianten kiezen en met Course Designer kan je je designkunsten tonen door je eigen golfbaan te creëren. Voor deze review focussen we ons op de tutorial en de carrièremodus.

De tutorial laat je via een aantal lessen de beginselen van het golfen onder de knie krijgen. Je leert hoe je moet afslaan en putten en enkele spelsituaties komen voorbij. Het is niet heel erg uitgebreid en focust zich alleen op de basis. Wil je meer weten over welke van de diverse golfclubs in bepaalde situaties het beste zijn en welke effecten je de bal dan moet meegeven, dan zal je dat zelf moeten zien uit te vogelen. De tutorial gaat dus zeker niet zo diep als die van bijvoorbeeld TopSpin 2K25.

Het hart van de singleplayer-modi in sportgames is natuurlijk de carrièremodus en dat is in PGA Tour 2K25 dan ook niet anders. Als eerste mag je je eigen golfer aanmaken. Via diverse schuifbalken heb je ruime keus om deze te maken zoals jij dat wilt. Eenmaal klaar doe je eerst mee met het afsluitende toernooi van de Korn Ferry Academy. Je resultaat in dit toernooi bepaalt of je eerst in de Korn Ferry Tour mee moet draaien of dat je gelijk mag doorstromen naar de PGA Tour. Die laatste is natuurlijk waar je wilt zijn. Hier doen de beste golfers aan mee op de grootste golftoernooien.

Elke week kan je vervolgens een trainingssessie, een pre-toernooitje en het hoofdtoernooi voor die week afwerken. Die eerste twee zijn een mooie manier om de vaardigheden van je golfer te verbeteren. Voor het hoofdtoernooi heb je diverse instellingen waar je uit kunt kiezen. Normaal gesproken duurt een golftoernooi vier dagen, doorloop je alle achttien holes en zal je telkens onder een bepaald slagengemiddelde moeten zitten om de volgende dag te halen. In PGA Tour 2K25 kan je zelf kiezen hoeveel rondes het toernooi duurt en of je negen of achttien holes speelt. Niet gespeelde dagen of holes worden dan gesimuleerd. Heb je dus even geen zin om vier rondes lang telkens achttien holes te spelen, dan kan je altijd nog kiezen voor een korter format.

Naast je resultaten tijdens de toernooien zelf, zal je ook aan je eigen imago moeten denken. In interviews en gesprekken zal je antwoord bepalen hoe fans over je denken. We zijn dit soort systemen in verschillende sportgames tegengekomen, maar het voelt altijd als een onderdeel dat niet echt iets toevoegt en we ook niet zouden missen als het er niet inzit. Zo ook bij dit spel. Het is bedoeld om je meer als een topsporter te voelen, maar het is zo simpel dat het eigenlijk maar van weinig toegevoegde waarde is.

Verder kan je nieuwe technieken ontgrendelen en deze verbeteren. Dit zijn andere slagtypes die je extra opties geven om een spelsituatie op verschillende manieren op te lossen. Ook heb je de mogelijkheid om sponsordeals aan te gaan om extra kleding en accessoires te bemachtigen. Uiteraard is er ook een in-game-winkel waar je kleding, petten, golfclubs en dergelijke kunt kopen met in-game-valuta. Die in-game-valuta zal je straks als het spel uitgebracht is ongetwijfeld ook kunnen aanschaffen met echt geld, zoals ook het geval was bij de andere sportgames van 2K.

De carrièmodus zit dus prima in elkaar, maar hoe zit dat met het golfen zelf? Eigenlijk heel erg goed. Ontwikkelaar HB Studios heeft hier de nodige verbeteringen in gebracht en middels een nieuwe feature kan zelfs iedereen PGA Tour 2K25 spelen, ongeacht hun kennis van de sport.

Als eerste is daar EvoSwing. Dit is de motor achter de uitvoering van je slag en via diverse parameters wordt bepaald hoe nauwkeurig deze zal zijn. Hierbij zijn onder andere de timing en het ritme van je slag als ook de ondergrond waarop de bal ligt van invloed op waar je bal uiteindelijk zal eindigen. Via diverse niveaus kan je ook nog instellen hoeveel impact deze parameters daadwerkelijk hebben. Een lager niveau zal iets meer vergevingsgezind zijn dan de hoogste moeilijkheidsgraad. Voor de geoefende golfers onder ons zal EvoSwing hen kunnen helpen bij het perfectioneren van hun slag.

Maar wat als je nou nog nooit een golfgame hebt gespeeld? Het vorig deel bood weinig houvast voor deze groep gamers, maar gelukkig heeft HB Studios daar een oplossing voor gevonden: PureSwing. Dit is in feite gewoon een vereenvoudigde moeilijkheidsgraad die het EvoSwing-systeem negeert. Het is dan een koud kunstje om de bal telkens op de fairway of de green te plaatsen. Dit is ideaal voor beginners die het timen van de slag willen oefenen zonder meteen afgestraft te worden, of voor de mensen die gewoon een relaxte speelervaring willen hebben.

Waar veel sportgames elk jaar voorzien worden van een nieuw deel en daardoor weinig verbeteringen laten zien ten opzichte van hun voorganger, doen 2K en HB Studios het met hun golfreeks anders. Het extra jaar aan ontwikkeltijd geeft de studio net wat meer ruimte om zaken te verbeteren of nieuwe features in het spel te stoppen. Het zijn dan ook vooral de veranderingen en toevoegingen in de gameplay die PGA Tour 2K25 voor zowel geoefende golfers als nieuwkomers de moeite waard maakt. EvoSwing en PureSwing zijn beide uitstekende gameplayelementen die de golfervaring in deze game verrijkt.

PGA Tour 2K25 is voor deze review gespeeld op de Xbox Series. Het spel verschijnt op 28 februari voor PlayStation 5, Xbox Series X|S en pc. Heb je de Deluxe Edition of de Legend Edition aangeschaft, dan krijg je zeven dagen eerder toegang tot het spel.