Doorgaan naar artikel
Sluwe Schotten
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

Sluwe Schotten oogt simpel en speelt gemakkelijk weg. Echter is het door de verborgen diepgang en tactiek erg leuk om te spelen.

In het spel Sluwe Schotten, voor twee tot vier spelers, moet je proberen zoveel mogelijk nieuwe leden te werven voor jouw clan om de meeste punten te verdienen. Omdat er een volgorde is welke mensen aan ieders clan worden toegevoegd, kun je elkaar goed dwarszitten. Lees hier in onze review hoe dit te werk gaat.

Het idee van Sluwe Schotten is dat je personagekaarten speelt aan een van de verschillende landschaptegels zodat deze vol raken. Kaarten mogen alleen aansluiten als ze hetzelfde nummer of dezelfde kleur hebben. Het is dan aan de spelers om deze tafels te claimen door hun clanschild hierop te leggen, maar dat kan elke speler doen.

Sluwe Schotten Foto: Joost Klein Middelink

Aan het einde van het spel worden alle schilden omgedraaid, zodat de eerst gelegde tegel bovenop ligt en dan wordt deze op volgorde afgewerkt. Het eerste schild verdient zo alle kaarten met de laagste waarde, het tweede schild de eerstvolgende waardes, enzovoort. Het loont dus niet helemaal om als eerste een tafel te claimen, maar tegelijkertijd is het nutteloos als iedereen wacht tot het einde, want dan verdient niemand de waardevolste punten.

Zodra je doorhebt hoe dat concept werkt, kom je erachter dat Sluwe Schotten nog best een tactisch en diepgaand spel is. Ondanks dat het erg simpel is qua opzet en complexiteit. Je kunt het snel leren, het is makkelijk uitgelegd en ligt vlot op tafel. Toch komt er naast het kaartje leggen elke ronde ook nog een dosis tactiek bij kijken. Waar je namelijk op het eerste oog weinig interactie met elkaar hebt, is niets minder waar.

Sluwe Schotten Foto: Joost Klein Middelink

Je kunt door slimme inzet van je schilden of kaarten zomaar veel punten van je tegenstander wegnemen. Waar je tegenstander zich rijk rekent met de inzet van een schild, kun je met een kaart met lagere waarde direct zijn verdiensten waardeloos maken. Als je dan ook een eigen schild inzet, maak jij dan weer kans op de hogere punten. Tenzij een andere speler datzelfde idee heeft om bij jou te doen met de nodige frustratie en gelach. Zo begint een potje vaak rustig, maar stijgt de spanning wel snel.

Als we dan toch een minpunt moeten benoemen van het spel, is het dat doordat er zoveel tactische diepgang in zit, je regelmatig zelf ook slachtoffer bent van de vele blokkades die spelers elkaar opleggen. Daarnaast beschik je maar over een beperkte selectie handkaarten die al vooraf bepalen hoeveel opties je hebt qua speelmogelijkheden. Zodoende kan het je lastig gemaakt worden om tactische zetten te doen.

Sluwe Schotten Foto: Joost Klein Middelink

Uiteindelijk is Sluwe Schotten best een vlot en lastig spel doordat je goed rekening moet houden met hoe de puntenverdeling in elkaar zit. Zo is het ook een mooie mogelijkheid om je tegenstanders erg dwars te zitten. Het oogt simpel, speelt ook relatief simpel, maar door de tactiek van het bedenken wanneer je jouw schild inzet om zo mensen te werven, zorgt het ervoor dat het spel meer diepgang heeft dan verwacht.