review
Mango
Conclusie
Mango is een simplistisch kaartspelletje waarbij wel enig tactisch aspect ingezet kan worden. De spelers zijn vooral met hun eigen boomgaard bezig, waardoor er weinig interactie is.Mocht je van fruit houden en altijd al je eigen boomgaard willen hebben, dan kun je die droom nu waarmaken met Mango. Mango is het nieuwe kaartspelletje uit de eigen koker van White Goblin Games. In dit spel leg je kaarten neer om je eigen boomgaard te kweken, terwijl je rekening houdt met hoeveel fruit je bij elkaar legt en of je voldoende water toevoegt. Lees hieronder of het ons is gelukt om ons eigen fruit te kweken.
In Mango wint de speler met de meeste punten. Deze punten verdien je door een groep van dezelfde soort fruit bij een druppel met exact hetzelfde aantal te plaatsen. Wil je dus een groep van vier bananen scoren, dan moet ergens tegen deze groep aan een druppel liggen met een vier erop. Het spel werkt als volgt: elke speler krijgt een starttegel. In de daaropvolgende rondes pakken alle spelers met de klok mee een van de tegels uit de markt en leggen deze in hun eigen boomgaard. Vervolgens wisselt de startspeler en begint een nieuwe ronde. Een tegel mag tegen een andere tegel aanliggen met een hele of halve zijde, maar mag ook deels over een andere tegel worden gelegd. Op deze manier probeer je zo effectief mogelijk groepen fruit te maken in je boomgaard.
Dit nodigt meteen uit tot een tactische keuze. Ga je voor zoveel mogelijk kleine groepjes fruit of leg je kaarten op elkaar om het aantal te verminderen? Door dit te doen, kun je grotere groepen fruit creëren die meer punten opleveren. Elke groep fruit kun je slechts eenmaal scoren, dus hoe meer fruit je verzamelt en scoort, hoe groter de kans dat je wint. Wij merkten dat er een kans bestaat dat je daardoor wel grote groepen hebt en meer punten scoort, maar weinig kleine groepjes. Hierdoor kun je uiteindelijk minder punten behalen. Een goede balans tussen beide werkt daarom het beste.
We hadden niet verwacht dat een tactisch spel in zo’n klein blikje zou passen. Hoewel het spel makkelijk mee te nemen en eenvoudig op te zetten is, zouden we Mango niet snel als onze eerste keuze meenemen. Tijdens het spelen ben je voornamelijk met je eigen boomgaard bezig en is er nauwelijks interactie met andere spelers. De enige momenten van interactie zijn bij het verdelen van de kaarten en het competitieve element aan het einde, maar het spel voelt daardoor bijna als een solo-ervaring.
Mango is zodoende best vermakelijk, maar ondanks de enige tactische speelstijl ook dermate simpel dat we het niet snel op tafel zouden zetten. Het is leuk om af en toe te spelen en erg gemakkelijk om mee te nemen, bijvoorbeeld op vakantie of naar een kroeg. Toch geven we vanwege het gebrek aan interactie de voorkeur aan andere spellen.