Doorgaan naar artikel
Razer Barracuda X Chroma
Rutger Engel
Rutger Engel
Hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

De Razer Barracuda X Chroma blinkt uit in gebruiksgemak. Het is een ideale aankoop voor mensen die hun headset voor verschillende doeleinden willen kunnen inzetten.

Razer staat wereldwijd bekend om hun gaminghardware en als je iemand om een omschrijving van hun producten zal vragen, dan zal de term ‘RGB Lighting’ snel voorbijkomen. Razer houdt ervan om kleurrijke verlichting aan hun producten toe te voegen waarbij je vaak ook nog eens de kleurenpatronen kan veranderen. De Razer Barracuda-headset ontbrak het aan die feature en natuurlijk zet Razer dat nu recht met de Razer Barracuda X Chroma. Naast de ingebouwde verlichting, komt de Barracuda X Chroma ook met een verbeterde batterijduur en microfoon ten opzichte van zijn voorganger. Is dat het prijsverschil van €30,- waard?

De Razer Barracuda X Chroma is vooral een hele diverse headset. Gebruiksgemak is duidelijk factor nummer één geweest bij het maken van dit product. Je stopt de bijgeleverde USB in een apparaat en het werkt, geen software nodig. Je verbindt met een druk op de knop via bluetooth en het werkt allemaal gewoon prima. Wisselen tussen draadloos met de USB of bluetooth gebeurt met een dubbele druk op een knop en werkt naadloos. Je verliest ook niet de hele verbinding of zo wanneer je wisselt. Dus je kan makkelijk je headset gebruiken op je pc, snel de bluetooth aanzetten voor je PlayStation voor een kwartiertje en meteen weer verder gaan op je pc of juist je smartphone. Daarnaast is het apparaat ook vrij licht en ziet hij er redelijk “normaal” uit voor een gamingheadset. Al helemaal wanneer je de microfoon eruit haalt, wat ook makkelijk gaat, en via de Razer Sound App de lichten uit zet, zal niemand je raar aankijken als je hem in de trein gebruikt voor wat muziek.

Het geluid dat de Razer Barracuda X Chroma produceert is zeer degelijk en in de meeste gevallen gewoon heel goed. Met name voor gaming zullen je oren niets tekortkomen met deze headset. In spellen met grote, open werelden komt het geluid goed van alle kanten binnen en bij games waar het vooral om actie en schieten gaat, hoor je ook duidelijk waar alles en iedereen vandaan komt. De bas komt lekker door en dat is iets wat voor menig game toch wel belangrijk is. Het schieten van een wapen of het uitdelen van een rake klap in Street Fighter moet lekker hard klinken en dat doet het ook.

We denken dat het geluid alleen wat teleur kan stellen als je een zeer verfijnde luisteraar van muziek bent. Dan hebben we het er niet alleen over dat je graag naar muziek luistert, maar dat je oren ook erg getraind zijn op hoe alle details van een nummer samenlopen. De hogere boventonen lijken soms wat extra nadruk te krijgen van de Barracuda X Chroma, wat ervoor zorgt dat bepaalde hoge tonen wat hard binnenkomen. In de meeste nummers zal dit zelfs voor de ervaren luisteraar weinig uitmaken, maar er is zeker muziek te bedenken waarbij dit iets is om rekening mee te houden als je jezelf als audofiel beschouwt.

De microfoon is zeer netjes. Terwijl we wisselden tussen een goede, alleenstaande microfoon en de microfoon van de Razer Barracuda X Chroma, was het verschil nauwelijks te merken. Voor professionele podcasts laat het overduidelijk wat te wegen over, maar dat is ook niet meer dan normaal. Als je de microfoon gewoon wilt gebruiken voor gamesessies via Discord of zelfs een eventuele Zoom-meeting voor werk, dan is de microfoon van de Barracuda meer dan goed genoeg. Het is daarnaast ook fijn dat je heel makkelijk de microfoon uit de headset haalt en hem wanneer je wilt er weer terug in doet. Ga je lekker op de bank of in bed gamen op een console of je telefoon en ga je met niemand praten? Haal hem er lekker uit en de microfoon zit nooit meer in de weg. Ga je een potje spelen met vrienden op de pc? Zet hem er weer in. Geen gedoe.

De batterijduur van de Razer Barracuda X Chroma is indrukwekkend. Je kan rustig een week lang elke dag bijna de hele dag gamen zonder hem ondertussen op te hoeven laden … althans als je de RGB-verlichting uitzet. Deze feature gebruikt namelijk meer dan de helft van je batterij en zorgt ervoor dat je zo van zestig uur aan batterij naar dertig uur gaat. Het is heel makkelijk uit te zetten via de Razer Sound App, dus het is geen big deal, maar het is wel iets om rekening mee te houden wanneer je de Barracuda X Chroma zelf in huis haalt.

Het is sowieso een wat raar iets om RGB-verlichting te hebben op een headset. Ziet het er eventjes leuk uit wanneer je de headset aanzet? Zeker weten, samen met het strakke design van de headset ziet het er daadwerkelijk héél goed uit. Maar vervolgens zet je de headset op je kop en zie je niets meer van de verlichting. Dus je verlichting is meer voor een eventuele partner die ook naast je zit te gamen, dan voor jezelf.

De Razer Barracuda X Chroma blinkt dus vooral uit in gebruiksgemak en diversiteit. Het is op geen enkel technisch vlak een van de beste headsets, maar ook op geen enkel vlak een zwakke headset. Met een adviesprijs van €139,99 is hij zo’n dertig euro duurder dan zijn non-chroma voorganger. Als je geeft om microfoonkwaliteit en batterijduur is het dat waard, al helemaal als je ook nog eens gek bent op RGB-verlichting die je zelf niet te zien krijgt.

We raden de Barracuda X Chroma vooral aan als je een headset nodig hebt die divers inzetbaar is op allerlei verschillende platformen in verschillende situaties. Heb je één heel specifiek doel voor ogen voor je headset, zoals alléén gamen op de PlayStation zonder dat je met mensen op Discord ondertussen gaat chatten, dan zou je wat gerichter naar een andere headset kunnen kijken die precies op dat enkele vlak uitblinkt.