Doorgaan naar artikel
3 Chapters
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

3 Chapters is een leuk, uitdagend kaartspel dat soms net te complex lijkt voordat je duidelijk hebt hoe het spel in elkaar steekt. Als je dat wel eenmaal doorhebt, komt er een tactisch en interessant kaartspel op tafel.

Mocht je liefhebber zijn van sprookjes, maar altijd benieuwd gebleven zijn of sprookjesfiguren elkaar zouden kunnen verslaan, dan hebben we goed nieuws voor je. In 3 Chapters kun je dit met een simpel kaartspel uittesten, met figuren zoals Pinokkio, Goudlokje of de zeven dwergen. Lees hier in onze review hoe dat precies te werk gaat.

3 Chapters Foto: Joost Klein Middelink

Alsof het passend is met zijn eigen naam, speel je 3 Chapters over drie rondes. In de eerste ronde geef je kaarten door aan andere spelers, terwijl je er elke keer zelf een kaart uithaalt. Zo bouw je jouw hand op die je zal gaan gebruiken in de tweede en derde ronde. In de tweede ronde ga je je kaarten inzetten tegen de andere spelers als slagenspel. En in de derde ronde scoor je jouw eigen kaarten op volgorde naar keuze. De speler met de meeste punten na deze drie rondes is de winnaar.

Elke kaart heeft enkele waarden die uitmaken voor hun inzet. Een hoog getal betekent dat deze de slag in ronde twee zal winnen, maar vaak hebben kaarten met een lagere waarde meer bijzondere eigenschappen waarmee je ook weer punten kunt verdienen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de slag te verliezen, maar wel evenveel diamantjes te krijgen als dat er dierlijke kaarten op tafel liggen. Zo moet je tactisch inschatten of het nuttig is een sterke kaart in te zetten voor de slag of juist een lagere kaart in de hoop dat je daarmee andere punten binnenhaalt. Ook moet je afwegen of je in de eerste ronde kaarten gaat verzamelen die in ronde twee extra punten gaan opleveren, of juist pas in ronde drie.

Zo krijgt 3 Chapters toch een aardige diepgang die we niet hadden verwacht van een kaartspelletje. Tijdens de potjes die we speelden, waren spelers vooral bezig met het inschatten wat hun tegenstanders zouden doen en hoe ze de punten konden optimaliseren. Op deze manier nodigt het spel ook uit om meerdere potjes te doen, omdat je elke keer andere kaarten in je hand krijgt, wat weer invloed heeft op je tactiek.

3 Chapters Foto: Joost Klein Middelink

Al deze diepgang betekent ook dat 3 Chapters een minpunt heeft. Dat zit hem er hoofdzakelijk in dat je het spel echt enkele potjes moet doen voordat je begint te leren wat de kaarten doen en hoe je ze kunt inzetten. Daardoor is het niet iets dat je eventjes meeneemt voor een luchtig spelletje of tussendoortje. Ook de uitleg aan nieuwe spelers zorgt ervoor dat de eerste potjes oneerlijk lijken voor spelers die niet weten wat ze doen ten opzichte van spelers die dat wel weten. Dat is wel jammer, want het spel zelf is erg leuk om met elkaar te beleven. Al helemaal als je momenten hebt waarop je hoopte dat spelers de ene kaart zouden spelen en toch iets anders doen, en daarmee jouw hele tactiek nutteloos maken. Dit zorgt voor hilarische en intense momenten.

3 Chapters is in de kern een leuk en tactisch kaartspel dat uitnodigt om al beurten vooruit te denken bij het uitkiezen van de kaarten die je in je hand gaat toevoegen. Doordat het enkele potjes duurt voor je doorhebt wat je doet of wat handig is om in te zetten, haalt het de speelbaarheid wat naar beneden. Zo is het zeker geen spel om eventjes tussendoor te doen of met een nieuwe groep te spelen, want je zal even moeten investeren om zo het maximale uit 3 Chapters te halen.