Doorgaan naar artikel
Tanuki
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

Tanuki is een luchtig kaartspel met een tof concept. In de praktijk heb je echter vrij weinig invloed op welke kaart je trekt en wat je speelt. Je kan dus vrijwel alleen na denken over de korte termijn en er komt een flinke dosis geluk bij kijken, waardoor het concept van Tanuki niet goed uit de verf komt.

Volgens Japanse folklore is een tanuki een wasbeer-achtig wezen dat kattenkwaad uithaalt. In het kaartspel Tanuki voor drie tot zes spelers is het juist de bedoeling om rustig je eigen tuintje te verzorgen om zo bamboe te verkrijgen. De speler met de meeste bamboe wint het spel. Echter zijn er ook een hoop tanuki die azen op jouw tuin om zo tuinmannen of andere hulp te stelen of vernietigen. Lees hier in onze review hoe onze tuin het heeft overleefd.

Tanuki Foto: Joost Klein Middelink

In de basis heeft elke speler twee tuinmannen en een samurai om ze te beschermen. De tweede tuinman wordt pas actief zodra er een seizoenskaart getrokken wordt tijdens het spel. Na de tweede seizoenskaart, start de laatste ronde en eindigt het spel. Elke ronde speelt een speler een kaart, voert eventueel de acties hiervan uit, voert alle acties uit de tuin uit om meer bamboe te krijgen en pakt een nieuwe kaart. Daarna is de volgende speler aan de beurt. Dit gaat net zo lang door tot het spel dus afgerond is. De speler met de meeste bamboe aan het einde wint het spel.

Kaarten die je krijgt zijn of een tuinkaart die ervoor zorgen dat je meer bamboe verkrijgt, of tuinmannen juist beschermt, of een actiekaart die iets probeert te doen aan de veiligheid van je tuinmannen. Zo is er een bandiet die tuinmannen steelt of als deze beschermd worden door een samurai, de samurai eerst omlegt. Ook zijn er kaarten waarmee je bamboe steelt, kaarten die een tuinman stelen ook al zijn er samurai, of kaarten die de tuinmannen van een andere speler na-apen.

Tanuki Foto: Joost Klein Middelink

Het concept van Tanuki is een engine-building-spel zoals we die kennen van Wingspan. In het begin gebeurt er nog weinig, maar hoe meer tuinmannen en bescherming je verzamelt, hoe meer bamboe je elke ronde verkrijgt. In de praktijk komt dit zelden goed uit de verf. Doordat je slechts vier kaarten op hand hebt en speciale actiekaarten zeldzaam zijn, ben je vooral aangewezen op wat je trekt. Zodoende werken acties vooral op de korte termijn. Echte voorbereiding voor de lange termijn van je engine blijft uit doordat je primair reageert op wat er gebeurt. Als er een speler is met een dubbele tuinman, die voor twee extra bamboe zorgt, zagen we het vaak gebeuren dat die beurt na beurt gestolen werd, tot deze uiteindelijk werd vernietigd. Zo ben je een paar beurten bezig met iets bijna nutteloos, omdat niets doen een nog slechter resultaat geeft.

Ondanks dit grote minpunt is het kaartspel wel geschikt om juist in te zetten voor mensen die het eerder genoemde Wingspan dan te complex zouden vinden. Juist doordat het simpel is en je weinig vooruit hoeft te denken over je acties, is het makkelijk om gewoon eens te proberen.

Zodoende is Tanuki dan ook een leuk simplistische versie van het genre en voelt het vooral als een dosis geluk waarbij je weinig hoeft na te denken. Voor spelers die Wingspan vermijden is dat wel erg prettig, maar spelers die graag tactiek en diepgang willen ontdekken komen van een koude kermis thuis. Zeker het ontbreken van echte invloed zorgt ervoor dat we dit spel niet snel uit de kast halen, maar het is wel vermakelijk om even snel tussendoor erbij te pakken.

Tanuki Foto: Joost Klein Middelink