Doorgaan naar artikel
MySims: Cozy Bundle
Lisa Groen
Lisa Groen
Game- en Pokémonredactrice
Profiel

Conclusie

MySims: Cozy Bundle is een simpele doch effectieve re-release van MySims en MySims Kingdom. Echter zijn er aspecten van de games die we zelfs met een nostalgische bril op niet kunnen negeren.

Voor veel mensen is terugdenken aan de spellen van hun jeugd een lekkere nostalgietrip. Wanneer je echter de keuze maakt om een van die spellen opnieuw te spelen als volwassene, loop je het risico dat de herinnering beter was dan de realiteit. Voor sommigen in de redactie zijn MySims en MySims Kingdom echt jeugdsentiment. Weten deze spellen, gebundeld in de nieuwe MySims: Cozy Bundle, de verwachtingen die onze nostalgie schept, waar te maken?

MySims is gemaakt door Electronic Arts en kan gezien worden als een spin-off van hun bekende The Sims-series. Cozy Bundle bevat twee spellen met elk een eigen verhaal, maar grotendeels dezelfde soort gameplay. Als nieuwe inwoner van een dorp, dan wel koninkrijk, krijg je de opdracht om de plek interessanter te maken. Dit doe je door “Essence” te verzamelen, waarmee je meubels en gebouwen kunt maken. Hoe meer mooie dingen je bouwt, hoe hoger het aantal sterren dat je krijgt en hoe meer je vrijspeelt. Het idee is vrij simpel, maar dat is onderdeel van de charme van MySims. De focus ligt echt op het lekker klooien met je bouwwerken.

Het maken van de meubels is simpel om te leren, maar kan uitgebreid worden met wat creativiteit. Je selecteert uit een steeds groter wordende lijst met blokken die samen jouw meubelstuk vormen. Om je een handje te helpen, is er een voorbeeld voor elk soort meubel dat je simpelweg kunt nabouwen. Mocht je echter helemaal los willen gaan met je creativiteit, dan hoef je je enkel te houden aan wat simpele criteria zodat je meubel in elk geval nog bruikbaar is. Bouwen kan met het touchscreen van de Nintendo Switch of met de joycons, al vinden wij die laatste methode ietwat klungelig. Het voelt voor ons niet intuïtief dat je met de linker-joystick een blok draait in plaats van beweegt. Dit zorgde voor aardig wat frustratie zodra we op de TV wilden spelen in plaats van met de Switch in handheld-modus.

In beide spellen zit een vrij losse verhaallijn over het opleuken van de omgeving, om zo mensen aan te trekken. Nieuwe inwoners willen eerst een huis wat bij hen past, waarna sommigen van hen je ook meubels op aanvraag laten bouwen. In MySims, het spel dat we vooral voor deze review hebben gespeeld, betekent dit een bepaald type meubel bouwen met de juiste soorten Essence. Op zich is het leuk bedacht dat de sushi-chef graag alles met verschillende soorten vissen gedecoreerd wil hebben. Helaas kwam hier juist het grootste irritatie-punt van de game naar boven. Des te verder je vordert in het spel, des te meer Essence de inwoners in hun meubels willen hebben. Mocht je echter niet de creatiefste zijn, dan bestaan sommige bouwwerken slechts uit een tiental blokken. Wanneer een inwoner dan vraagt of je dertig Essence kunt gebruiken in je bouwwerk, word je geforceerd af te wijken van het voorbeeld. Vaak heeft dit tot gevolg dat je meubelstuk een paar rare aanhangsels krijgt, zodat je toch aan het minimale aantal blokken komt. Hierdoor was de lol van het bouwen snel weg, aangezien we niet blij waren met het uiteindelijke resultaat.

MySims Kingdom voegt naast het bouwen ook nog wat simpele puzzels toe. Het is een gewenste afleiding van het constant bouwen en Essences verzamelen. De puzzels zijn niet super diepgaand, maar gezien de doelgroep van de spellen is dat te verwachten. Overigens is het onthouden van de locatie van elk soort Essence pas een echte puzzel. Er zijn tientallen soorten Essence die groeien aan bomen, verstopt zitten in de grond en uit het water gevist moeten worden. Langzaam speel je steeds meer locaties vrij met nieuwe bomen, nieuwe visplekjes en nieuwe stukken grond om uit te kammen. Wij vinden het wel leuk om daar wat uitdaging in te zoeken, maar we snappen ook heel goed dat niet iedereen een mentale kaart wil maken van het spel.

Al met al is MySims: Cozy Bundle een geinig pakket met twee spellen die je best even zoet kunnen houden. Helaas kunnen we niet zeggen dat de realiteit even goed is als onze nostalgie ons deed hopen. Aspecten van de games die we vroeger waarschijnlijk hadden genegeerd, geven nu frustratie. Zo is het bouwen met de Switch aangesloten op de tv vrij klungelig en de eisen waaraan meubels later in het spel moeten voldoen, voelen onnodig en vervelend. Voor de jongere gamer is het echter een prima bundel om hun creativiteit de ruimte te geven. Helaas heeft Electronic Arts besloten de spellen niet in het Nederlands op de Nintendo Switch uit te brengen, terwijl dit wel een optie was op de DS. We begrijpen niet helemaal wat hier de gedachte achter was. Er is dus wel enige kennis van de Engelse taal nodig voor kinderen die de spellen willen spelen. Mocht je zin hebben in een dosis nostalgie, of wil je juist je kind laten zien wat jij vroeger hebt gespeeld, dan is het een prima bundel. Voor de volwassen gamer zonder nostalgie is het echter geen aanrader.

MySims: Cozy Bundle is exclusief verkrijgbaar op de Nintendo Switch.