review
Indiana Jones and the Great Circle
Conclusie
Indiana Jones and the Great Circle is een heerlijke game met een goed verhaal, toffe personages, droge humor en prachtige graphics. Het klimmen, puzzelen en ontdekken is echt leuk om te doen, maar het vechten en sluipen helaas iets minder. Toch kunnen wij deze game alleen maar aanraden.Het is nog niet eens zo heel lang geleden dat de film Indiana Jones and the Dial of Destiny verscheen, maar het is bijna twintig jaar geleden dat er een echte Indiana Jones-game verscheen. Wij waren daarom ook heel erg blij toen Indiana Jones and the Great Circle werd aangekondigd. Deze maand is het eindelijk zover en kunnen we eindelijk gaan zien waar ontwikkelaar MachineGames de laatste tijd zo hard aan heeft gewerkt. Wij mochten al eerder met deze game aan de slag en hieronder kun je lezen hoe dat ons is bevallen.
Het verhaal van Indiana Jones and the Great Circle speelt zich af in 1937, precies tussen Raiders of the Lost Ark en The Last Crusade. Indiana Jones is aan het werk als professor op Marshall College, wanneer er een inbraak plaatsvindt. Een onbekende, boomlange man probeert de mummie van een kat te stelen en helaas kan Indiana dit niet voorkomen. De reus laat per ongeluk een medaillon achter dat leidt naar Vaticaanstad. Indiana laat het er niet bij zitten en reist af naar Italië, om er vervolgens achter te komen dat er een groot mysterie schuilgaat achter de diefstal.
Natuurlijk draait een heel groot deel van deze game om het verhaal en daarom zullen wij proberen om geen details prijs te geven. We kunnen wél zeggen dat het je weet te pakken vanaf het allereerste moment. Binnen een half uur heb je namelijk het hele stuk met de reus gehad en ben je benieuwd waarom de beste man zo geïnteresseerd was in de mummie van een kat. MachineGames heeft veel gebruikgemaakt van cutscenes die ook probleemloos overgaan tot gameplay, waardoor je soms het gevoel hebt dat je een film aan het spelen bent. Het helpt natuurlijk ook mee dat je de game speelt vanuit first-person-perspectief, waardoor het lijkt alsof jij Indiana bent.
Ook de vele personages die op je pad komen, zijn erg goed geschreven. Als je de films hebt gezien, zal het je niet verbazen dat ook de Nazi’s weer een grote hoofdrol spelen. De grootste tegenstander van Indiana is Emmerich Voss, een mede-archeoloog. Alles aan de beste man is gewoon naar en vervelend, maar hij kan eigenlijk niet vaak genoeg in beeld komen. Ook de bekende humor uit de films is volop aanwezig in deze game. Zo zakt Indiana door de vloer en belandt hij recht voor de voeten van Voss, waarop hij vervolgens zegt: “I’m just dropping by”. Het is heerlijk droge humor en doet ons meteen denken aan de films.
Hoewel het verhaal heel erg belangrijk is, blijft het natuurlijk wel een game en niet een interactieve film. De gameplay van Indiana Jones and the Great Circle doet heel erg denken aan de Uncharted-franchise. Het draait namelijk veel om ontdekken, puzzelen, klimmen en klauteren. Indiana Jones is de trotse bezitter van een prachtige zweep en dat voorwerp mag niet ontbreken. De zweep kun je gebruiken om tegenstanders uit te schakelen, voorwerpen omver te trekken en om aan te slingeren. MachineGames is er dus goed in geslaagd om de iconische zweep een plekje te geven en ook nog eens op een manier die heel natuurlijk aanvoelt.
Tijdens je avontuur moet je vele obstakels zien te overwinnen door te klimmen, aan richels te hangen en onder voorwerpen door te kruipen. Omdat je dit heel veel moet doen, zou je denken dat het saai wordt, maar dat is zeker niet het geval. Het pad dat je moet afleggen, is namelijk niet altijd even makkelijk. Je zult echt goed moeten zoeken naar de juiste route. Daarnaast wordt er om de zoveel tijd ook een nieuw element toegevoegd om het spannend te houden. Zo moet je richting het einde eerst een speer werpen om daar vervolgens aan te kunnen slingeren. Dit wordt je eigenlijk niet echt uitgelegd, maar het wordt op de een of andere manier zo gebracht dat het allemaal enorm logisch is. Mocht het toch te lang duren, krijg je wel hints.
Ook puzzelen is een belangrijk onderdeel van de gameplay en ook daar zijn wij erg over te spreken. De puzzels zitten slim in elkaar en kunnen behoorlijk pittig zijn, maar voelen nooit onmogelijk. Mocht het toch een beetje te lastig zijn, dan kun je gebruikmaken van je fotocamera om de nodige hints te krijgen. Waar andere games soms vergezochte puzzels hebben, was daar hier absoluut geen sprake van. Het oplossen van elke puzzel gaf ons de nodige voldoening, ook al moest het heel af en toe met een hint.
Zoals we hierboven al hebben aangegeven, heeft Indiana Jones een fotocamera. Deze wordt geïntroduceerd in Vaticaanstad, maar is de gehele game te gebruiken. Sterker nog, het is juist heel handig om deze te gebruiken, want je kunt er punten mee verdienen. Elke foto van een speciale plek, levert je namelijk punten op. Deze zijn weer te gebruiken om vaardigheden vrij te spelen die je enorm kunnen helpen. Welke vaardigheden je kunt vrijspelen, is weer afhankelijk van de boeken die je weet te vinden. De meeste boeken beschrijven een vaardigheid die je kunt ontgrendelen, mits je genoeg punten hebt. Dat was een van de weinige onderdelen van de gameplay dat na een tijdje een beetje saai werd, maar het voelde nooit echt als werk. Gelukkig is het dan ook optioneel als je daar echt geen zin in hebt.
Naast de camera, krijg je ook nog een aansteker en een apparaat om onder water te ademen. De aansteker kun je natuurlijk gebruiken om licht te maken in de donkere grotten en tempels die op je pad komen, maar ook om spinnenwebben in de fik te zetten. Het zuurstofmasker heeft alleen als doel om langer onder water te kunnen zwemmen in een van de laatste gebieden, Sukhothai. Het steeds toevoegen van een nieuw voorwerp aan je arsenaal, houdt de gameplay fris en zorgt ervoor dat het nooit te repetitief wordt. Toch is het jammer dat alleen de camera echt een heel belangrijk onderdeel van de gameplay is en de overige voorwerpen vooral specifiek voor de gebieden waarin ze worden geïntroduceerd.
Natuurlijk komt Indiana Jones ook met enige regelmaat in aanraking met tegenstanders en je zult daarom ook af en toe moeten vechten. Hiervoor kun je je vuisten gebruiken, een vuurwapen en je zweep. Het vechten voelde niet altijd even soepel aan en vooral in het begin hadden we niet altijd het gevoel dat we volledig de controle hadden. Dit komt omdat je moet wisselen tussen zaken. Als je een pistool in je handen hebt, maar met je vuisten wilt vechten, dan zul je eerst je pistool weg moeten stoppen. Ook zul je soms jezelf moeten genezen tijdens een gevecht, maar moet je daarna weer terug naar je vuisten. Het is in het begin behoorlijk chaotisch en duurt even voordat je precies weet welke knoppen je allemaal moet indrukken. Gelukkig hoef je niet heel vaak te vechten in deze game en kun je in de meeste gevallen ook sluipend langs de vijand.
Sluipen in dit soort games is natuurlijk niet altijd een succes en ook hier hebben we wel de nodige op- en aanmerkingen. Zo heb je alleen de mogelijkheid om te staan en te bukken, maar echt schuilen achter een voorwerp, zoals bij Gears of War, kan niet. Hierdoor is het lastig in te schatten of de tegenstander je kan zien of niet. Gelukkig hebben ze wel een indicator boven hun hoofd waardoor je kunt zien of je bijna betrapt bent of niet. Het was toch fijner geweest als ze een plakmechanisme hadden ingebouwd, waardoor je zeker weet dat je veilig zit achter een object. Ook is het lastig om te achterhalen waar de tegenstander precies zit. Je hebt namelijk geen totaaloverzicht met punten op een kaart, of een soort systeem waardoor je weet waar je tegenstander is als je deze een keer in het vizier hebt gehad. Hierdoor is het altijd maar een beetje gokken en kun je niet echt werken aan een goede strategie. Het werkt dus wel, maar heeft nog behoorlijk wat ruimte voor verbetering.
Als laatste willen wij het hebben over het grafische gedeelte van deze game. Indiana Jones and the Great Circle ziet er namelijk heel erg mooi uit. Tijdens je avontuur kom je terecht in verschillende gebieden, zoals Vaticaanstad, Gizeh en Sukhothai, die allemaal enorm verschillend, maar stuk voor stuk even mooi zijn. De wereld die MachineGames heeft geschapen zit vol met details en laat zien wat de studio allemaal in huis heeft. Ondanks al dat grafische geweld, draait de game ook als een zonnetje op de Xbox Series en leek het erop alsof de 60fps constant werd gehaald. Je kunt helaas niet kiezen tussen verschillende modi, maar wij vragen ons serieus af of het nog veel mooier zou kunnen op de Xbox Series.
Indiana Jones and the Great Circle is een heerlijke game die bijna niet weg te leggen is dankzij het geweldige verhaal. Ook zijn de personages erg goed geschreven en zit het vol met heerlijke droge humor. Het klimmen, puzzelen en ontdekken zit erg goed in elkaar en is gewoon leuk om te doen. Het vechten en sluipen is helaas wel iets minder leuk, maar gelukkig vormt dat maar een klein deel van de gameplay. Grafisch gezien is het allemaal dik in orde en laat het zien waar de id Tech-engine toe in staat is. Wij kunnen deze game makkelijk aanraden als je houdt van een goed verhaal, klimmen, puzzelen, ontdekken en natuurlijk Indiana Jones. We hebben een klein beetje medelijden met PlayStation 5-bezitters, want ze zullen nog even geduld moeten hebben.
Indiana Jones and the Great Circle is voor deze review gespeeld op Xbox Series. De game zal ook te spelen zijn op pc.