Doorgaan naar artikel
Let’s Sing 2025
Sander Van den Berg
Sander Van den Berg
redacteur games
Profiel

Conclusie

Let's Sing 2025 borduurt verder op de bewezen vermakelijke karaoke-formule. Zingen in je eentje is leuk, zingen met meer mensen is nog leuker. Doordat de VIP-pass zo opgedrongen wordt, laat dat wel een bittere nasmaak achter. Ook is de poging tot een verhaallijn leuk, maar helaas krukkig uitgevoerd.

De een is gezegend met een gouden keel en de ander klinkt nog het meest als een roestige, oude kettingzaag, maar allemaal hebben we één ding gemeen: we vinden zingen (over het algemeen) leuk! En dat is niet zomaar uit de lucht gegrepen. In 2004 deden wetenschappers in Frankfurt er onderzoek naar en wat bleek, het is niet alleen goed voor je humeur, maar ook voor je weerstand. We weten niet of ontwikkelaar Voxler deze informatie in het achterhoofd had bij het maken van de Let’s Sing-serie, maar dat ze met dit dertiende deel alweer lekker aan de weg aan het timmeren zijn, dat is zeker. Maar heeft dit deel wel bestaansrecht? Is het ondertussen niet te veel uitgemolken en houden ze de variatie en afwisseling wel hoog genoeg? Wij hebben het voor je uitgezocht, lees gauw verder in onze review van Let’s Sing 2025.

In Let’s Sing 2025 waan je jezelf wederom een superster. Je kunt kiezen uit verschillende modi: Career Soundtown, Karaoke Zone of de seizoensgebonden modus. In Career Soundtown ga je in een singleplayer-avontuur op pad als beginnend zanger en is het jouw doel om door te breken als popster. Het verhaal start bij de Music Academy, waar je net je laatste examen afneemt. Je wordt beoordeeld door de gezusters Zoë en Chloë Young, die wel heel erg veel op elkaar lijken. Laten we het houden op een eeneiige tweeling, maar iemand anders zou het ook een makkelijke ontwikkelroute kunnen noemen. Je vertelt wat jouw (niet heel erg) inspirerende droom is en dan ga je van start. Door jouw keuze droom krijg je verschillende startliedjes om uit te kiezen.

Elke goed gezongen noot zorgt ervoor dat je punten krijgt. Je zangkunst gaat omhoog, dit is zeg maar je standaard niveau, maar je krijgt ook punten voor het seizoensevenement en je stijgt in rang in het genre waarin je zingt. Dit varieert van liefdesliedjes tot dikkefuif-nummers. Het verhaal zelf heeft verder niet veel omhanden en meermalen misten we een keuze, omdat we snel door aan het drukken waren. We komen tenslotte om te zingen en niet een of ander clichéverhaal aan te horen.

Het is leuk dat de ontwikkelaars proberen om het spel wat meer body te geven, maar van erg hoogstaande kwaliteit is het helaas niet. Dit resulteert erin dat je de gesprekken snel doorklikt op de controller. Het is eigenlijk een slap excuus om alle liedjes in een bepaalde volgorde te presenteren. Veel leuker zijn de andere modi, waarin je alleen of tegen elkaar kunt zingen in een liedje naar keuze.

Met 35 liedjes in het basispakket van Let’s Sing 2025 kun je gegarandeerd je keel schor zingen. Hier zitten best gevarieerde liedjes tussen, waaronder nummers van Billie Eilish, Ed Sheeran of Calvin Harris. Ook de (althans voor ons) minder bekende artiesten komen aan bod, zoals Ehis ‘D’ Greatest en Milky Chance. Wij vinden het aanbod in het standaard spel best karig.

Als je een modus hebt uitgekozen, zie je daarin marketingtechnisch-slim ook gelijk alle liedjes staan die je alleen met een VIP-pas kunt zingen. Wij waren in eerste instantie erg verrast met het aanbod, totdat we erachter kwamen dat het grootste gedeelte, de leukste liedjes eigenlijk, achter nóg een betaalmuur zat. Je koopt het volledige spel om er vervolgens achter te komen dat je maar een tipje van de sluier te zien krijgt. En dat voelt best goedkoop aan.

Let's Sing 2025

Het basisprincipe blijft verder geldig: zing tot en met vier personen zo zuiver mogelijk een liedje mee. De songtekst verschijnt middenin het beeld, daarachter zie je de videoclip spelen. Bovenin zie je welke toonhoogte je aan moet houden, met daar óók de tekst onder getypt. Dit alles zorgt ervoor dat het best druk is en op sommige momenten onoverzichtelijk, zeker in multiplayermodus. Meerdere malen wisten we niet goed waar we naar moesten kijken, zeker bij de voor ons wat onbekendere nummers. Wat ook verwarrend werkt, is dat je niet constant dezelfde stem zingt. In sommige liedjes verschuift de focus van hoofdstem naar achtergrondkoor, waardoor je ineens wat anders moet zingen. Meerdere malen raakten we hierdoor de draad even kwijt en dat resulteerde er soms zelfs in dat we het liedje niet haalden.

Je kunt met microfoons zingen, maar je telefoon koppelen is ook een optie. Daarbij moet gezegd worden dat je met microfoon maar tot twee spelers kunt spelen en met je telefoon tot maar liefst vier. De telefoon koppelt snel en werkt over het algemeen prima. Bij de gewone modi werkt het goed genoeg, waarbij we regelmatig goed scoorden. Bij de wat preciezere modi, zoals career, merk je toch dat je door de vertraging cruciale punten mist. Dit zal uiteraard per telefoon ook nog kunnen schelen, maar dat is iets om wel rekening mee te houden. Gelukkig zijn er bundels te koop waar al twee microfoons bij zitten. Door de bedrade USB-verbinding heb je een stabielere connectie.

Verder willen we nog vernoemen dat het best lastig is om zanger of zangeres te zijn. En dan bedoelen we niet om door te breken als BN’er. Om een liedje te zingen (en eventueel daarbij te dansen) heb je best goede controle over je ademhaling nodig. Zeker in het begin en bij de wat snellere nummers merkten we dat we adem tekort kwamen. Hier komt dus echt nog wel wat techniek om de hoek kijken die te oefenen is. Gelukkig geeft het spel zelf ook al aan of een nummer makkelijk, gemiddeld of moeilijk is. Dus je kunt jezelf opwerken naar de moeilijkere nummers, maar ons advies is om er niet gelijk mee te beginnen.

Al met al hebben we ons best vermaakt. Als je Let’s Sing 2025 voor het eerst opstart én een VIP-pas hebt, vind je in de 150 nummers wel genoeg leuks om een klein uurtje zoet te zijn. Niet elk nummer zal even leuk zijn, maar dat verschilt per smaak. Zeker is wel dat er voor ieder wat wils is. Minpuntje is dat het basisspel best een karig aanbod heeft en dat je eigenlijk vrijwel gedwongen wordt om nog meer geld aan een maandelijks abonnement uit te geven. Gelukkig is die niet heel erg duur, maar het geeft wel een bitter smaakje. Als je uitgezongen bent, is er niet veel meer te doen. Je kunt de singleplayer doorlopen, waarbij je alle nummers nog eens overdoet, maar dan moet je wel een stuk preciezer zingen. Iets wat telefoons niet altijd even goed vertalen.

Verder is het spel ontzettend leuk met wat vrienden of familie op bezoek. Drankje erbij en je hebt een ontzettend leuke karaoke-avond. Meer dan dat biedt het niet, maar dat hoef je uiteraard van een Let’s Sing-spel ook niet te verwachten.

Voor deze review is het het spel gespeeld op de PlayStation 5. Verder is het spel nu verkrijgbaar op Xbox Series X|S, PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch.