nieuws
Recensie: Far Cry 3, een must-have voor de liefhebber

Electronic Gaming Monthly, X-Play, PlayStation Universe en ShortList Magazine, allemaal media die Far Cry 3 dit jaar bekroonden tot beste shooter van 2012. Dat, terwijl de game nog niet eens in de winkels ligt belooft veel goeds over het daadwerkelijke eindproduct. Het feit dat Ubisoft’s nieuwe shooter een van de meest geanticipeerde games is van dit najaar brengt het verwachtingspatroon alleen nog maar op een hoger niveau. Tel de prachtige trailers er bij op en dit zou dé game moeten worden van dit jaar. Of het derde deel in de Far Cry serie ook daadwerkelijk zijn verwachtingen waarmaakt lees je in onze recensie.
Het verhaal in deze Far Cry is zeer interessant te noemen. In deel drie bekijkt de speler de game vanuit een ander perspectief dan we gewend zijn. Je speelt de persoon Jason Brody. Een toerist die samen met een groep vrienden en familie gestrand zijn op een onbekend eiland. Het blijkt echter geen normaal eiland te zijn. Al snel raak jij diep in de problemen met Vaas, een moordlustige dictator die met harde hand het eiland in zijn greep houdt. Zodra je aan hem ontsnapt wordt je opgevangen door een groep rebellen. Zij vereren jou door je ontsnapping aan Vaas en worden jouw kameraden in de zoektocht naar de vermiste medereizigers. Waar ze zich bevinden, of ze nog leven en of je ze ooit terug zal vinden zijn allemaal vragen die in de loop van het verhaal opgelost zullen worden.
Far Cry 3 speel je net als zijn voorgangers in een open wereld. Je volgt wel degelijk een verhaal, maar er zijn weer een hoop extra missies aan je speelwereld toegevoegd. Het aantal sidequests en de diversiteit ervan is ten opzichte van deel twee flink verbeterd. Uiteraard zijn er ook dingen verdwenen in de nieuwe game. Een opluchting voor vele fans zal zijn dat de hoofdpersonage in dit deel geen last van malaria zal hebben. Het eindeloze reis- en zoekwerk voor de speciale pilletjes was voor vele gamers een grote irritatie. Gelukkig is Ubisoft van dit principe afgestapt. Voor het ontbreken van dit tijdverdrijf heeft Ubisoft weer een nieuw spelelement bedacht. Het speelveld van Far Cry 3 bestaat uit maar liefst drie eilanden, wat ervoor zorgt dat je een heel groot gebied tot je beschikking hebt. Echter is het van belang radiocontact te hebben in het grote gebied. Om dit waar te kunnen maken moet je in verschillende stukken van de eilanden radiotorens activeren. Dit kennen we natuurlijk uit Assassins’s Creed, Ubisoft’s andere paradepaardje. Na het activeren van elke toren wordt in vogelvlucht de omgeving getoond. Eigenlijk precies hoe het bij deze andere franchise gebeurt. Om het idee nog maar even te versterken daal je altijd tokkelend neer van de toren. Bij Assassin’s Creed wordt gebruik gemaakt van strobalen waar jij als speler in duikt. Niet hetzelfde dus, maar het lijkt er wel heel veel op.
Gameplay technisch zit Far Cry weer goed in elkaar. Het rijden in de verschillende voertuigen werkt weer als vanouds goed en ook dit is erg realistisch in beeld gebracht. Hoewel sommigen het beeld vanuit de auto niet ideaal zullen vinden geeft het wel het meest realistische beeld. Ook het coversysteem werkt weer goed, waarbij zeker gezegd mag worden dat goed naar de omgeving gekeken is. Zo biedt niet iedere stapel tonnen voldoende bescherming en is het van belang dat je als speler goed omgaat met de beschikbare middelen. Het verbeterde schietsysteem helpt verder ook erg mee bij het scheppen van een zo levensecht mogelijke speelervaring. Een opvallend punt in de voorgaande game was de overmatige correctie in het richten. Iets wat je vaak in schietspellen vanuit een derde persoonsperspectief terug ziet, maar eigenlijk niet in een game als deze thuis hoort. In Far Cry 3 loopt het schieten een stuk soepeler. Er is nog wel een lichte correctie te merken, maar veel is het niet. Het is toch weer een kleine zaak die de totale speelbeleving een positieve groei geeft.
Ten opzichte van het tweede deel in de serie heeft Far Cry 3 enkele grote verschillen. Zo is er een compleet nieuw verhaal ontworpen en is er dus geen sprake van een direct vervolg. De game gaat weer terug naar de tropische omgevingen zoals we die kennen uit het eerste deel. Deel twee speelde zich af in een Afrikaanse savanne wat dus duidelijk verschilt met deze setting. Wel heeft Ubisoft het realistische beeld dat kenmerkend was voor Far Cry 2 voortgezet. Je zult dan ook geen abnormale wezens tegenkomen in de game, maar enkel en alleen mensen en dieren. Over dat laatste valt nog wat interessants te zeggen. Er zijn een groot aantal verschillende soorten dieren in het spel verwerkt. Zo kun je plotseling gebeten worden door een slang, maar is het ook mogelijk dat er tijdens het zwemmen plotseling een krokodil toehapt. Goed om in gedachte te houden tijdens het spelen van het spel. Bij onoplettendheid kunnen deze dieren namelijk net zo dodelijk zijn als menselijke tegenstanders. Een leuke toevoeging die de game een stuk realistischer maakt.
[Tube]http://www.youtube.com/watch?v=YE8119s2Ey4&hd=1[/Tube]
Zoals je al aan het tal trailers had kunnen zien beloofde Far Cry 3 een grafisch meesterwerk te worden. Hierover valt slechts te zeggen dat niets minder waar is. De game ziet er van top tot teen gelikt uit. De personages zijn net echt en de landschappen zijn fenomenaal in beeld gebracht. We zitten in een stadium waarin de gamesindustrie weer een stap dichter bij de werkelijkheid komt en ook Far Cry 3 draagt hier een steentje aan bij. Met tussenscènes die op dezelfde engine draaien als de rest van de game is weer een knap staaltje vakmanschap afgeleverd. Zowel in de auto, als staand bovenop een bergtop, overal is de pracht van de omgeving te zien. Ubisoft heeft gezorgd voor een buitengewoon natuurgetrouwe weergave van het eiland waar geen opmerkingen over zijn te maken.
Op misschien een enkele persoonlijke irritatie valt er niets aan te merken op de nieuwe Far Cry. Het is een game met een zeer interessant verhaal, prachtige landschappen en goed werkende gameplay. Ubisoft heeft met behulp van al deze factoren de game weten te laten onderscheiden van de concurrentie. Een game als deze zie je niet vaak en dus zeker een must-have voor de liefhebber van avontuurlijke games.