Doorgaan naar artikel
Just Dance 2025
Wendy de Koster
Wendy de Koster
Gameredacteur
Profiel

Conclusie

Just Dance 2025 is een grote stap vooruit vergeleken met zijn voorganger, dankzij drie nieuwe samenwerkingen en verbeteringen in de toegankelijkheid van de game. De diverse stijlen van swingende nummers zorgen ervoor dat je meteen zin krijgt om los te gaan, alleen of samen met vrienden.

Just Dance is een muziekspel dat in 2009 begonnen is op de Wii en inmiddels is uitgegroeid tot het bekendste dansritmespel dat te spelen is op meerdere consoles. Inmiddels is Just Dance 2025 verschenen en wij hebben recentelijk het spel gespeeld op de Nintendo Switch. Voor de Switch-versie gebruik je de Joy-Con of je smartphone met de speciale app om de bewegingen zo goed mogelijk na te doen van het scherm. Afhankelijk van je sierlijkheid en timing krijg je een beoordeling voor je dans met als doel een zo hoog mogelijke score te behalen.

Bij het opstarten van de game kom je op de homepage terecht en kan je alle activiteiten ontdekken die het spel te bieden heeft. Onder het kopje Nummers vind je alle muziek waarop je los kunt gaan. Je kunt ook afspeellijsten maken met je favoriete nummers, die je terugvindt onder het kopje Playlists. Daaronder vind je de Locker Room, waarin je je avatar naar wens kunt aanpassen.

Aan Just Dance 2025 zijn zoals we gewend zijn weer veertig fantastische nummers toegevoegd, waaronder Basket Cage van Greenday, Poker Face van Lady Gaga, Paint The Town Red van Doja Cat en Yes, and? van Ariana Grande. En als je eerdere delen van de franchise hebt gespeeld, zullen deze liedjes ook terug te vinden zijn om op te dansen. Je kunt het muzikale aanbod nog meer uitbreiden door je op het het Just Dance+ lidmaatschap te abonneren, maar ook zonder dit lidmaatschap kun je heel veel plezier uit dit spel halen.

Je kunt deze game besturen met je Joy-Con (Nintendo Switch) of via je smartphone. Bij het opstarten kun je de QR code downloaden om de juiste app te downloaden. Je kunt de app gemakkelijk koppelen met Just Dance 2025 door middel van een eenmalige code in te voeren. Het valt op dat na het beantwoorden van een WhatsApp-berichtje de app opnieuw gekoppeld moet worden met de game. Nadat je smartphone is gekoppeld, kun je deze als controller gebruiken om door de game te navigeren.

Bij veel nummers staat er een cameralogootje bij de titel, wat betekent dat besturing via de camera van je telefoon mogelijk is. Uiteraard hebben wij getest hoe en of dit werkt. Na het kiezen van een nummer en coach moet je je telefoon op ongeveer anderhalve meter recht voor je neerzetten. Wat direct opvalt, is dat het lastig kan zijn om precies goed voor de camera te staan. We moesten de camera vaak herplaatsen om de juiste hoek te vinden. Het kostte ons soms wel twee minuten om goed in beeld te komen voor de lichaamsscan. Het vervelende is dat je dit voor elke nieuwe dans opnieuw moet doen. Gelukkig wordt je er na een paar keer oefenen beter in en zal het minder tijd kosten om alles goed in te stellen.

Wanneer dit allemaal gelukt is, kun je ontspannen je coach nadoen en proberen de hoogste score te halen. Het is prettig dat je dit kunt doen zonder je zorgen te maken dat de controller of smartphone uit je hand valt. De bewegingen worden bovendien veel beter geregistreerd dan via de andere besturingsopties in Just Dance 2025. Let er echter wel op dat je instellingen voor schermbeveiliging tijdens het gamen goed zijn ingesteld. Wij kwamen erachter dat wanneer de aanraakbescherming van je telefoon actief wordt, de bewegingen niet meer worden geregistreerd en je geen punten meer krijgt. Dit kun je eenvoudig oplossen door deze beveiliging uit te schakelen. Ondanks het lastige koppelen van de camera gaat onze voorkeur toch uit naar deze speelmodus, omdat de bewegingen beter worden herkend en je dus een hogere score kunt behalen.

Voor deze editie is Just Dance een officiële samenwerking aangegaan met de bekende superster Ariane Grande, wat betekent dat wij getrakteerd worden op vijf bekende liedjes van deze geweldige zangeres. Maar dat is nog niet alles, want voor deze ritmische game is ook een partnerschap gevormd met de bekende gele spons, Spongebob. Het is dit jaar het 25-jarige jubileum van de cartoon en om dit te vieren kun je dansen op de originele muziek met Spongebob en Patrick, in de map die speciaal is ontworpen voor deze collaboratie.

Een geheel andere samenwerking die Just Dance 2025 is aangegaan, is met Ubisoft Neurodiversity ERG en Galantis – Bang Bang (My Neurodivergent Anthem). Het doel van deze alliantie is om een geweldige en positieve representatie van ADHD in het spel te hebben. De bandleider van deze groep heeft zijn eigen ervaringen met ADHD gebruikt om het nummer te schrijven, waardoor de ontwikkelaars van Just Dance besloten zich te richten op deze aandoening. Het is een unieke kans die aangegrepen is om verschillende soorten breinen met elkaar te verbinden, waaronder die met ADHD en andere vormen van neurodiversiteit. Toevallig valt de lancering van deze game in de ‘Neurodiversiteit maand’, wat in oktober plaatsvindt.

Naast deze mooie samenwerkingen is een van de doelen om Just Dance 2025 toegankelijker te maken voor iedereen. Voor deze editie is er extra aandacht besteed aan het moeilijkheidsniveau van de choreografie, de keuze van liedjes en de conceptualisatie van de verschillende coaches waar je mee kunt dansen. Een positieve ontwikkeling voor de mensen die minder mobiel zijn, is dat er enkele maps zijn gemaakt met een speciale versie van de muzieknummers die zittend gespeeld kunnen worden. Hier vallen bijvoorbeeld Poker Face Magical Version, Basket Case Bathtub Version en Espresso Hair Salon Version onder. Hoewel het aanbod van zittende opties nog niet heel groot is, is dit een goede stap om het spel toegankelijker te maken. Tot slot bieden drie tracks spelers de mogelijkheid om op dezelfde map verschillende moeilijkheidsgraden te kiezen. Dit is een super handige optie om samen te dansen met iemand die meer of juist minder ervaren is! Zo kun je samen dansen op Poker Face, Basket Case en Yes, and?. Het zou geweldig zijn als dit in de toekomst bij alle nummers mogelijk wordt.

Dankzij drie nieuwe samenwerkingen en verbeteringen in de toegankelijkheid van het spel, is Just Dance 2025 een goede stap voorwaarts ten opzichte van de vorige editie.

Just Dance 2025 is voor deze review gespeeld op Nintendo Switch en is daarnaast te spelen op Playstation 5 en Xbox Series.