Doorgaan naar artikel
999 Solo: Catstax
Janneke Ooms-Janssen
Janneke Ooms-Janssen
Redacteur
Profiel

Conclusie

Catstax is een goede smartgame. De niveaus zijn uiteenlopend en het is een van de weinige smartgames die ook echt moeilijk is op het masterniveau. De vormgeving spreekt aan. Naast het thema is de manier waarop de kaarten zijn gemaakt en hoe je alles gemakkelijk kunt meenemen erg goed bedacht. Het spel had een ster meer gekregen wanneer de vormen van de katten iets duidelijker waren. Nu is het soms de vraag of de uitstekende nagels nou op één of op twee vakjes horen.

Dit jaar bracht 999 Games een reeks breinbrekers op de markt onder de naam 999 Solo. Het idee achter de 999 Solo-lijn is dat mensen door te puzzelen minder bezig zijn met hun telefoon en ondertussen hun hersenen stimuleren. Alle spellen in de reeks zijn dan ook verpakt op een manier dat je ze gemakkelijk mee kunt nemen. Onderdeel van deze reeks is Catstax, waarin je een lading kunststof katten tot je beschikking hebt die je op verschillende manieren moet neerleggen om puzzels op te lossen.

CatStax_Speloverzicht Foto: Janneke Ooms-Janssen

In Catstax heb je twaalf katten in verschillende kleuren en met verschillende vormen. Daarnaast heb je een stapel kaarten waarop een raster is afgebeeld. Dit raster ziet er op iedere kaart weer anders uit. Het is de bedoeling dat je de katten op die kaart plaatst op zo’n manier dat alle vakjes in het raster bedekt zijn met een stukje kat. De viervoeters die je voor die puzzel nodig hebt staan ook op de kaart afgebeeld. Ze moeten precies op het raster passen en alle afgebeelde katten moet je hierbij gebruiken. Op de beginnerskaarten hoeft je oplossing nog maar uit één of twee lagen te bestaan, maar in het expertlevel kunnen dit al vier lagen zijn! Sommige katten staan dan rechtop, andere liggen op hun kant of op hun rug. Genoeg gepuzzel dus.

Catstax is goed te doen voor de beginnende, maar zeker ook voor de gevorderde puzzelaar. Waar Flex bijvoorbeeld nog geschikt is voor kinderen, is Catstax echt een stuk ingewikkelder. Een goed ruimtelijk inzicht is erg belangrijk, met name in het masterlevel om de puzzels te kunnen oplossen. Het is leuk dat je met katten puzzelt en deze zijn erg mooi vormgegeven. Tegelijkertijd maakt de vorm het puzzelen lastig. Neemt deze kattenstaart nou één of twee vakjes in beslag? Over de vormgeving van het spel is ook goed nagedacht. Zo is er bijvoorbeeld een aparte stapel met oplossingenkaarten. Het is fijn dat de oplossing niet op de achterkant van de afbeeldingskaarten staan, omdat je de kaart zo niet hoeft om te draaien waardoor alle katten eraf zouden vallen. Ook is er bijvoorbeeld een kaart waarop staat hoe je de katten in elkaar moet puzzelen om ze terug in het doosje te krijgen. Handig! Zo hoef je niet telkens opnieuw dezelfde puzzel te maken als je het wil opbergen.

CatStax_Kaarten Foto: Janneke Ooms-Janssen

In Catstax kun je 48 puzzels maken in verschillende niveaus. Deze niveaus starten bij beginner en lopen in vier stappen op tot het masterniveau. De kaarten voor beginners kun je vergelijken met andere smartgames waarin je stukjes in elkaar moet puzzelen. Uniek aan Catstax is het puzzelen over verschillende lagen heen. Er zijn maar weinig smartgames die deze moeilijkheidsgraad bevatten. Ook over de vormgeving is goed nagedacht. Kortom, een prima bordspel om je ruimtelijk inzicht te testen.