Doorgaan naar artikel
De aarde en de maan in beweging
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Profiel

Conclusie

'De aarde en de maan in beweging' is zowel leerzaam als interessant om te bouwen. Wel is het eindresultaat minder stevig dan gehoopt en is het prijskaartje het tegenovergestelde daarvan.

Naast alle fraaie bouw- en speelsets die we veelvuldig tegenkomen, is het ook mooi om te zien dat LEGO af en toe iets doet dat ook leerzaam is. In die laatste categorie valt ook ‘De aarde en de maan in beweging’, een set die draait rondom de rotaties van de aarde en maan om de zon. Deze set is dankzij dit element genomineerd in de verkiezing Speelgoed van het Jaar 2024. Wij mochten dit bouwwerk recenseren en kijken of die nominatie terecht is.

Wanneer we de doos openmaken, blijkt de set te bestaan uit vier zakken, waarin in totaal 526 onderdelen te vinden zijn. Het bouwproces begint bij het opzetten van een stevige basis met daarop de zon, waarna in de vervolgstappen de arm, de aarde en de maan worden toegevoegd. Dit gaat eigenlijk allemaal precies zoals je verwacht, maar we moeten wel zeggen dat deze set stiekem heel erg leuk om te bouwen is. Er komt een hoop techniek bij kijken om de rotaties allemaal goed te krijgen en op dat punt vinden we het model behoorlijk vernuftig in elkaar zitten. Zeker voor wie begint met LEGO Technic is dit waarschijnlijk een van de leukste bouwervaringen. Er wordt echt wat ingewikkelds neergezet en je staat er toch wel van te kijken hoe het allemaal precies past en uiteindelijk ook nog een best mooi model vormt.

Als je eenmaal klaar bent met bouwen, is het bijzonder om te zien wat je voor je hebt staan. Door middel van stickers wordt er allerlei informatie toegevoegd en het geheel geeft een bijzonder leerzaam beeld van dit kleine onderdeel van het heelal. Op de grote ring in de basis staan de maanden en in de ring rondom de aarde de maanstanden. Door aan de hendel te draaien, zie je precies wat er gebeurt als we ons door een jaar heen bewegen. In de zomer staat de aarde wat dichter bij de zon en je ziet het keurig dag en nacht worden door het draaien van de aarde en de bewegingen van de maan. Het is een tof geheel om bijvoorbeeld aan je kinderen uit te leggen hoe het nu precies werkt op onze planeet.

Toch zijn we niet onverdeeld enthousiast. Door de grote hoeveelheid tandwielen, beweegt alles relatief zwaar en dat heeft ook gevolgen voor de basis waar alles op staat. Je zult deze echt wel met een hand vast moeten houden om de draai te maken, omdat je anders tijdens het draaien meteen de hele set meebeweegt. Dat is natuurlijk niet onoverkomelijk, maar het voelt wel als iets dat voorkomen had kunnen worden.

Het andere minpunt zijn de kosten per steentje. Met 526 onderdelen is de set niet overdreven groot, maar als we de verkoopprijs van € 79,99 in ogenschouw nemen, dan komen we op ongeveer 15 cent per steentje en dat is fors, zeker voor een Technic-set. Het komt waarschijnlijk door de paar unieke en grote onderdelen die in de doos zitten, waaronder een geprinte versie van onze aardbol, maar het prijskaartje voelt aan de forse kant. Om alles af te bouwen ben je vervolgens ongeveer anderhalf uur bezig, wat ook niet overdreven lang is.

‘De aarde en de maan in beweging’ is een interessante set voor jong en oud. Naast dat het eindresultaat bijzonder leerzaam is, bevat het model ook een aantal toffe bouwtechnieken en is het dus ook op dat gebied een interessante kennismaking met LEGO Technic. Wel vinden we de stabiliteit van het eindresultaat wat tegenvallen en is de set pittig geprijsd.

‘De aarde en de maan in beweging` is verkrijgbaar in de LEGO Shop.