Doorgaan naar artikel
Harmonies
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

Harmonies is een leuk en vlot spel waarin je fiches legt en dieren uitnodigt op basis van je indeling. Soms is het lastig overzicht te houden, maar dat neemt niet weg dat het prima speelt en prachtig is vormgegeven.

Elk dier heeft een voorkeur voor haar eigen leefgebied en dit is precies wat je in Harmonies moet nabootsen. Lukt het je om allerlei dieren uit te nodigen voor jouw stukje natuur dan win je misschien wel het spel. Lees hier in onze review hoe wij een stukje natuur hebben nagebootst en of we daar plezier aan hebben beleefd.

Harmonies Foto: Joost Klein Middelink

Iedere speler krijgt een eigen speelbord waarop je verschillende houten fiches zoals bomen, rivier, gras, steen of bergen kan plaatsen. Spelers kiezen in hun beurt drie fiches uit een groepje van mogelijke opties en plaatsen deze naar wens en volgens de regels op hun eigen speelbord. Daarna kunnen ze ervoor kiezen om te gaan sparen voor bepaalde dieren die uiteindelijk overwinningspunten opleveren. Elk dier wil immers een bepaalde samenstelling van fiches voordat deze hier kan wonen en er kan maar een dier wonen per gebied, al kan je wel dezelfde opbouw gebruiken voor meerdere dieren. Afhankelijk van hoeveel dieren je hebt, levert dat meer of minder overwinningspunten op.

Je moet wel nadenken over welke dieren je wilt gaan sparen. Zo willen vogels vaak hoge bomen, maar deze zou je ook kunnen, inzetten voor bepaalde andere dieren. Zo voelt Harmonies vaak als een complexe 3D-legpuzzel waarbij je rekening moet houden met verschillende facetten. Kan je dezelfde fiches ook gebruiken voor andere dieren, leg je de fiches wel optimaal neer voor maximale punten of kies je ervoor te investeren voor meer punten met andere dieren?

Harmonies Foto: Joost Klein Middelink

Niet alleen dieren, maar ook de opbouw van je natuurgebied levert punten op aan het einde van het spel. Zo krijg je extra punten voor de langste rivier, hoge bomen en meer. Als speler moet je dus goed in de gaten houden of je naast dieren ook nog punten pakt voor de opbouw van je natuurgebied. Ondanks dat de dieren wel de meeste punten opleveren, kan je dus ook inzetten op de andere manieren om zo alsnog de overwinning te pakken. Een mooie balans tussen deze beiden manieren is dus belangrijk.

Het spel ziet er top uit, de vormgeving is kleurrijk en de dieren zijn schattig. De fiches zijn van goede kwaliteit en duidelijk te onderscheiden. In het begin is het nog even uitzoeken hoe je precies punten verdient en hoe je dat het beste kan inzetten, maar na een korte uitleg speelt het gemakkelijk weg, doordat ook beurten snel verlopen.

Harmonies Foto: Joost Klein Middelink

De opbouw van je natuurgebied moet volgens bepaalde regels en wij merkten dat dat – zeker voor kleurenblinden – soms nog wel lastig is. Dat heeft te maken met dat je bijvoorbeeld een boomtop alleen mag plaatsen op bepaalde tegels en gebouwen alleen mogen op bepaalde fiches. Dit vergaten wij nog wel eens waardoor na een paar beurten bleek dat we een illegale zet had gemaakt. We kozen ervoor om na elke plaatsing een check te doen, maar dit haalde de snelheid volledig uit het spel.

Harmonies speelt prima weg, al is het soms nog lastig om het overzicht te bewaren. Toch is het uiterlijk erg aantrekkelijk en is het speelconcept makkelijk genoeg om snel te leren ondanks het pittig is om te spelen. Het oogt soms wat complex mede doordat bepaalde dieren erg moeilijk zijn om uit te nodigen en je rekening moet houden met redelijk wat zaken. Dit maakt dan ook weer dat het spel genoeg diepgang heeft. Wat ons betreft een mooie aanvulling voor de spellenkast, wij snappen wel dat het Speelgoed van het Jaar is geworden.

Harmonies Foto: Joost Klein Middelink