Doorgaan naar artikel
Ravenswatch
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

Ravenswatch is een mooi, compleet spel met verschillende speelbare personages die allemaal uniek aanvoelen. Het is best pittig, maar zowel in solo- als in de coöpmodus erg leuk om te spelen.

In Ravenswatch kan je met bekende sprookjesfiguren het gevecht aangaan met een grote nachtmerrie in de hoop dat je het kan overleven. Wij waren vorig jaar al aan de slag gegaan met de game toen deze verscheen in Early Access. Inmiddels is het spel officieel uitgekomen, dus de perfecte kans om de volledige versie uit te proberen. Lees in onze review wat we van de uiteindelijke game vinden.

Ravenswatch

Onze grote kritiekpunt tijdens de previewperiode van Ravenswatch was vooral dat er nog te weinig content was om er voor een langere periode van te genieten. Gelukkig kunnen we zeggen dat bij deze 1.0-release daar echt aan gewerkt is. In de kern werkt deze roquelike nog hetzelfde. Dat wil zeggen dat je een personage kiest, die allemaal gebaseerd zijn op sprookjesfiguren zoals Roodkapje, Beowulf, Alladin, Geppetto (van Pinokkio), de Rattenvanger van Hamelen en meer, om vervolgens sterker te worden en de nachtmerrie aan te vallen. Dat is het groteske monster die het huidige level teistert en pas te verslaan is als je sterk genoeg bent.

Na vijftien minuten wordt je ongeacht waar je je op dat moment ook bevindt of mee bezig was en hoe sterk of zwak je ook bent, getransporteerd naar de nachtmerrie om zo het eindgevecht in te gaan. Hier mag je het opnemen tegen een enorm wezen dat je leven zuur zal maken. Voor het eerste level is dat een groot tentakelmonster, voor de andere levels zullen we niets verklappen. Dit zijn flinke gevechten waarbij je al je vaardigheden moet inzetten om te overleven. Mocht je doodgaan dan krijg je de mogelijkheid om een veer in te zetten en het direct nog een keer te proberen.

Ravenswatch

Elk personage heeft zijn eigen vaardigheden en voelt dus volledig uniek aan. Zo verandert bijvoorbeeld Roodkapje in de nacht in een wolf met andere krachten, heeft de Rattenvanger hulp van z’n ratten, kan de IJskoningin vijanden trager maken en krijgt Beowulf extra kracht van zijn draakje. Door ze goed uit te proberen leer je welk personage je favoriet is. Zo hadden bij ons de IJskoningin en Melusine de voorkeur. Het is leuk om te zien dat de unieke vaardigheden van elk personage ook echt van elkaar verschillen en het is erg tof om erachter te komen wat hun sterke punten zijn. Het vechten met Beowulf of Melusine voelt ook echt anders aan.

Een andere reden waarom Ravenswatch zo goed is, is de toevoeging van co-op. Je kan met drie andere maten online het avontuur tegemoet gaan en elk voor een uniek personage kiezen. Door goed samen te werken kan je elkaar ondersteunen tijdens het vechten, de andere weer oplappen als deze sneuvelt en meer opdrachten afronden. Uiteraard zijn de vijanden sterker in de coöppmodus en zal het lastiger zijn om het te overleven, maar je groep zal sterker zijn wanneer het gevecht met de eindbaas gaat beginnen. Het is hierbij ook tof om te ontdekken welke personages wel en niet goed samenwerken qua vaardigheden.

Ravenswatch

Ravenswatch is bij release gelukkig een compleet spel, dat bovenal erg pittig kan zijn. Door de unieke vaardigheden van de personages nodigt het spel je uit om het vaker te spelen en het is ook gewoon erg leuk om de speelstijl van elke held te doorgronden. Het is wel zo dat als je vijf keer met hetzelfde personage het eerste level speelt dat het niet meer bijster uniek aanvoelt, dus we raden zeker aan veel af te wisselen. Om een eventuele sleur te voorkomen wil de studio in de toekomst nog meer updates en DLC uitbrengen met nieuwe content en personages. Op deze manier moet Ravenswatch nog een lang leven hebben, iets dat onze personages niet altijd hebben.