Doorgaan naar artikel
JBL Quantum 360
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

De JBL Quantum 360 heeft een prima prijs-kwaliteitverhouding als het gaat om geluid, maar oogt wel wat goedkoop en breekbaar.

JBL is een bekend merk als het gaat om Bluetooth speakers, oordopjes en koptelefoons, maar een stuk minder voor de hand liggend als we praten over gaming-headsets. Toch heeft het Amerikaanse bedrijf, dat ooit opgericht werd door James Bullough Lansing, de laatste jaren redelijk wat exemplaren op de markt gebracht. Wij kregen een paar weken geleden de JBL Quantum 360 toegestuurd en hebben deze headset flink aan de tand kunnen voelen. Hieronder kun je lezen hoe ons dat is bevallen.

De JBL Quantum 360 is met een adviesprijs van bijna € 100,- geen hele dure gaming-headset. Helaas merk je dat ook wel als je het apparaat voor het eerst uit de doos haalt. De zijkant van de headset bestaat voor een groot deel uit glimmend, zwart plastic en dat moet je smaak zijn. Daarnaast voelt de aan- en uitknop ook wat losjes aan. Datzelfde kunnen we ook zeggen over de oorschelpen die je kunt draaien, wat natuurlijk makkelijk is voor het opbergen, maar het lijkt net of er helemaal geen weerstand is. Dit alles zorgt ervoor dat het er allemaal wat goedkoop en breekbaar uitziet. Gelukkig is dat vooral hoe het apparaat oogt en is de bouwkwaliteit verder gewoon prima.

De JBL Quantum 360 is niet heel zwaar, waarschijnlijk ook omdat de batterijduur maar iets meer dan twintig uur is, en is daardoor prettig om langdurig te dragen. De oorschelpen gaan helemaal over je hoofd heen, maar sluiten omgevingsgeluiden niet heel erg af. Het hangt natuurlijk van je persoonlijke situatie af of je dit prettig vindt of niet. De geluidskwaliteit van de JBL Quantum 360 is overigens prima, zeker voor die prijs. Natuurlijk kun je ook hier weer merken dat het om een relatief goedkope headset gaat en is het geluid niet zo gebalanceerd als bij bijvoorbeeld de Teufel Cage Pro, maar die is ook bijna twee keer zo duur.

De microfoon is afneembaar en heeft windschermschuim die ervoor moet zorgen dat mensen in jouw chat minder last hebben van omgevingsgeluiden. De microfoon is absoluut niet bijzonder en klink niet heel erg helder. Natuurlijk kun je nog wel een beetje spelen met de instellingen via de JBL Headphones-app, die je ook kunt gebruiken als je de draadloze adapter gebruikt, maar echt helemaal goed ga je het nooit krijgen. Hou je veel en lange sessies tijdens het gamen, dan is het misschien wel even iets om rekening mee te houden.

Iets waar wij dan wel weer heel tevreden over zijn, is het bereik van de JBL Quantum 360. Waar sommige headsets niet door een plafond heenkomen, had dit apparaat daar geen enkel probleem mee. Je hoeft dus niet zo snel bang te zijn dat je de verbinding verliest als je even snel naar boven of juist naar beneden moet lopen. Wij hebben zelfs veel duurdere headsets gehad, waarbij dit niet zo goed voor elkaar was.

De JBL Quantum 360 moet het vooral hebben van het prima geluid. Het apparaat oogt wat goedkoop en breekbaar, maar is het gelukkig niet. De microfoon is niet heel erg bijzonder en had wel iets helderder mogen klinken. Wat betreft de software is het prima, want je kunt de headset ook via je telefoon instellen, wat ook niet altijd vanzelfsprekend is. Mocht je echt niet meer te besteden hebben dan € 100,- dan is de JBL Quantum 360 het overwegen waard, maar misschien kun je beter nog even doorsparen als je echt kwaliteit wilt hebben.