Doorgaan naar artikel
Super Mario Party Jamboree
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

Super Mario Party Jamboree voelt vooralsnog aan als een mooie, complete collectie in de serie met enkele puntjes van kritiek. Al moeten we nog experimenteren of deze problemen vaker voorkomen.

Wij mochten de afgelopen tijd al aan de slag met Super Mario Party Jamboree, het aankomende nieuwe deel in de welbekende reeks van bordspellen en minigames dat op 15 oktober moet verschijnen voor de Nintendo Switch. Lees hier wat we van onze eerste momenten met het spel en diens diverse vernieuwingen vonden.

Super Mario Party Jamboree

De formule van de welbekende Mario Party-spellen is inmiddels wel bekend: er zijn een aantal speelborden, een hoop minigames en vaak ook nog allerlei andere spelletjes om te kunnen doen. In dat opzicht is Super Mario Party Jamboree niet heel anders dan de vorige delen, maar er zijn genoeg toevoegingen die een nieuw deel de moeite waard maakt. Zo zijn er zeven speelborden, waarvan er twee uit eerdere Mario Party-spellen komen. Daarnaast kan je ruim 110 minigames doen waarvan we sommigen al eens eerder hebben gezien, maar de meeste zijn gloednieuw. Er zijn ook enkele spelletjes waarbij je de Joy-Con moet bewegen, variërend van korte bewegingen naar volledig rondzwaaien.

Je begint het spel met maar vier speelborden, de rest moet je vrijspelen. De borden die we hebben gespeeld hebben allemaal iets bijzonders en soms ook unieke voorwerpen die je kan bemachtigen. De voorwerpen zijn specifiek voor het speelbord en worden gebruikt om deze te beïnvloeden. Zo kan je met de Wiggler-bel de Mega Wiggler boos maken en met de treinkaartjes roep je de trein naar je toe, waarmee je mogelijk andere spelers dwars zit. Het leukste aspect zit vooral in de nieuwe speelborden omdat de toevoegingen daar daadwerkelijk merkbaar zijn of deze iets nieuws proberen.

Super Mario Party Jamboree

Ondanks dat je zou verwachten na vele edities van de game dat je alle mogelijke concepten van spelletjes wel hebt gedaan, weet Super Mario Party Jamboree ons toch te verrassen. De minigames zijn erg leuk om te doen en de meeste voegen toch weer een interessant element toe aan de mix. Zo zijn er spelletjes waar je de Joy-Con gebruikt als een balpuzzel waarbij je een balletje laat rollen afhankelijk van hoe schuin je de controller houdt, of juist moet ronddraaien alsof je aan het fietsen bent. Naast deze bewegings-minigames zijn ook de traditionele minigames prima weg te spelen. Sommigen hebben we de afgelopen jaren al eerder gezien, wat toch het gevoel geeft dat ze op zoek waren naar vulling voor de game. Al zal dat de pret zeker niet drukken.

Hoe leuk de minigames ook zijn, elk speelbord heeft wel een storend element dat behoorlijk irritant kan zijn of zelfs roet in het eten kan gooien. Zo heeft Goomba-baai een element dat elke twee rondes wisselt tussen eb en vloed. Zodra het vloed wordt, kan je niet meer naar bepaalde delen van het speelbord komen en zijn er zelfs plekken waar je dus twee beurten lang korte rondjes aan het lopen bent. Voor speelsessies van vijftien beurten of minder ben je zo erg kostbare tijd kwijt en voelt het snel aan als frustratie. Bij het Dobbelblokcircuit mag je met het turbodobbelblok vier dobbelstenen tegelijk gooien en kan je razendsnel over het speelbord racen. Vanwege je snelheid kan je daarmee bepaalde zaken overslaan. Een ander irritatiepunt is dat je met een bepaalde gebeurtenis op het speelbord al je progressie kwijt bent richting de plek van de ster en spendeer je enkele beurten om weer in de buurt te komen. Wederom iets dat met weinig speelbeurten erg frustrerend is. We moeten nog ontdekken of de andere speelborden ook storende elementen hebben.

Super Mario Party Jamboree

Een andere toevoeging aan Super Mario Party Jamboree, is de inzet van Jamboree-partners. Daarmee kan je een van de niet-gekozen personages tegenkomen die enkele rondes lang jou (of je tegenstanders) bonussen geeft tijdens het spel. Denk daarbij aan meer kans om hogere getallen te dobbelen, tweemaal een geluksvakje kunnen activeren of twee voorwerpen kunnen kopen in de winkel. Maar misschien wel de allersterkste bonus is het kopen van twee sterren zodra je die tegenkomt. Dit voelt als een krachtig middel om meer uit het spel te halen, maar dat is tegelijkertijd ook een valkuil. Om een Jamboree-partner te krijgen moet er een minigame gespeeld worden om te bepalen wie de partner krijgt. Deze duren vaak drie of vier keer zo lang als een reguliere minigame waardoor het tempo flink wordt geremd. Als je gepasseerd wordt door een andere speler pakt die ook nog eens je partner af, dus na een lange minigame waar je veel moeite insteekt kan je je Jamboree-partner ook direct kwijtraken met een beetje pech. Erg jammer wat ons betreft, want zo heb je alsnog het gevoel dat je weinig invloed hebt op deze verdeling van partners. We hebben nog niet genoeg kunnen uitproberen om te ontdekken of dit probleem ook aanwezig is met andere samenstellingen.

Naast al deze ervaringen bij de klassieke Mario Party-functie, zijn er ook nog een aantal andere spelmodi waar er ook genoeg te beleven is. Zo is er Koopathlon waarmee je online in korte minigames probeert de beste te zijn van twintig spelers in een race. Bommen op Bowser is een modus waar je moet samenwerken om de nep-Bowser te verslaan in een behendigheidsspel met minigames tussendoor. Ook zijn er spelletjes waarbij je bewegingen mag inzetten. Denk daarbij aan de vliegschool van Paratroopa’s waar je rond een eiland vliegt en missies doet, Toad’s fabriek waar je blokken beweegt om zo producten te maken of Yoshi’s kooklessen waarbij je laat zien hoe goed je bent met gerechten maken op het ritme. Deze extra spelletjes geven nog meer een dimensie aan Super Mario Party Jamboree waardoor wij denken dat je nog lang het spel blijft spelen, zeker met vrienden en familie.

Wat ons betreft gaat Super Mario Party Jamboree een enorm groot feest worden met leuke speelborden, minigames, extra spellen en allerlei nieuwe toevoegingen. Vooral de Jamboree-partners geeft een nieuwe dimensie aan het standaard spel, al neemt het veel tijd in beslag. Wel kunnen de speciale elementen van een speelbord vooral bij de korte speelsessies tot wat frustratie leiden. We hebben nog niet alles kunnen ontdekken, maar je kan binnenkort onze review lezen waarin we hopelijk alle onderdelen voldoende hebben ontdekt om een echt oordeel te kunnen vellen. Hou NWTV dus in de gaten!