Doorgaan naar artikel
De Rode Kathedraal
Janneke Ooms-Janssen
Janneke Ooms-Janssen
Redacteur
Profiel

Conclusie

De Rode Kathedraal is een groot spel in een klein doosje. De mate van diepgang en de hoeveelheid strategie die nodig is om dit spel tot een goed einde te brengen is enorm. Het is bijzonder hoe de spelmakers hebben bedacht dat je met een stapel kaarten een hele kathedraal kan neerleggen waar je gedurende het spel aan bouwt. Dit spel is aan te raden voor de meer ervaren spellenspeler die houdt van expertspellen.

Het is alweer even geleden dat 999 Games het spel De Rode Kathedraal uitbracht. Dit prachtspel is de voorgang van Het Witte Kasteel van Himeji (lees hier onze review). Beide spellen kan je los van elkaar spelen. De Rode Kathedraal speelt zich af in het midden van de zestiende eeuw. Tsaar Ivan de Verschrikkelijke gaf het bevel tot de bouw van de Basiliuskathedraal om zijn militaire overwinningen te herdenken. Verschillende teams van bouwmeesters zetten zich in om de rode kathedraal vorm te geven. In dit spel leidt iedere speler zo’n team van bouwmeesters. Elke speler bouwt tegelijkertijd aan verschillende delen van dit monument. Hoe slimmer je het aanpakt, hoe meer punten je verdient.

De Rode Kathedraal_Spelersbord Foto: Janneke Ooms_Janssen

Elke ronde heb je de keuze uit verschillende acties. Je kan bijvoorbeeld een stukje van de kathedraal claimen om aan te bouwen. Je neemt de werkplaatstegel die daarop ligt en legt hem op je eigen spelersbord, op een dobbelsteen. Elke keer als je de dobbelsteen in die kleur gebruikt, krijg je het voordeel van de werkplaatstegel. Als je een stukje kathedraal hebt geclaimd, kan je ook kiezen om te bouwen aan dat deel. Je mag elke keer dat je deze acties kiest, drie goederen leveren aan de bouw. Als je alles op de kaart hebt geleverd, verdien je punten. De puntentelling in De Rode Kathedraal onderscheidt zich in grote prestigepunten en kleine erkenningspunten. Dat zijn grote en kleine stappen op het scorespoor. Wanneer een speler boven jou in de toren een deel van de kathedraal afbouwt en jouw deel nog niet klaar is, krijg je minpunten. De derde mogelijkheid is het betreden van de markt. Rondom de markt liggen dobbelstenen. Het aantal ogen bepaalt hoeveel stappen je rondom de markt mag zetten. Waar je terechtkomt liggen de inkomsten die je ontvangt. Daarnaast verdien je nog seizoensgebonden inkomsten op de markt.

De Rode Kathedraal is een enorm strategisch spel en totaal anders dan verwacht als je naar de verpakking kijkt. Het is bijzonder dat de makers van dit spel zoveel spel in zo’n kleine doos hebben gekregen. Elke zet moet vooruitgedacht worden. Welke seizoensgebonden inkomsten wil je verdienen? Met welke dobbelsteen ga je gooien zodat je inkomsten uit de werkplaats verdient? Liggen er dobbelstenen met het juiste aantal ogen en heb je eventueel geld om de dobbelstenen te beïnvloeden? Daarbij is het belangrijk om af te wegen of je nu naar de markt gaat omdat de dobbelstenen gunstig liggen, of dat je aan de kathedraal gaat bouwen omdat er wat delen boven jouw deel liggen die bijna klaar zijn. Je wil immers geen minpunten verdienen. Aan het einde van het spel verdien je punten voor de meeste aanwezigheid per toren. Is het handig om nog wat juwelen te leveren voor extra punten? Of ga je toch nog ergens een decoratie aanbrengen om te zorgen voor wat extra meerderheid met de kans op nóg meer punten? De Rode Kathdraal is echt een spel waarbij je voortdurend deze afwegingen moet maken.

De Rode Kathedraal_Speloverzicht Foto: Janneke Ooms-Janssen

Je speelt dit strategische spel in ongeveer anderhalf uur met maximaal vier spelers. Het eerste potje duurt wat langer, omdat het spelmechanisme heel anders is dan andere spellen. Het kost wat tijd om de regels tot je te nemen. Als je het spel eenmaal goed kent, kan je overstappen op de versie voor gevorderden (de achterkant van het spelersbord). Elke potje ziet er weer anders uit doordat je onderdelen kan wisselen. Het is een heerlijk spel met veel diepgang. Het is vooral aan te raden voor mensen die houden van strategische spelers die al wat meer speelervaring hebben. Het kost wat tijd om op te starten, maar het is de moeite zeker waard.