Doorgaan naar artikel
JBL Tour Pro 3
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

De JBL Tour Pro 3 draadloze oordopjes zijn geweldig voor de luisteraar die graag allerlei opties heeft en geluid perfect wil afstellen.

Wij kregen na een unieke presentatie de kans om al met JBL’s nieuwe paradepaardje te stoeien. In onze review van de JBL Tour Pro 3 lees je meer over hoe wij deze draadloze oortjes hebben ingezet en wat wij ervan vonden.

JBL Tour Pro 3 Foto: Joost Klein Middelink

Voor we schrijven over onze ervaringen met deze draadloze oortjes, delen we hier even alle technische specificaties. De Pro 3 is uitgerust met een nieuwe generatie Smart Charging Case met touchscreen voor naadloze luisterervaring waarmee je allerlei instellingen kan aanpassen. JBL belooft een geweldig geluid met de hybride dubbele driver in beide oortjes die moeten zorgen voor een enorme helderheid, krachtige bass en spacial 360-geluid dankzij headtracking. Met True Adaptive Noise Cancelling 2.0 zou je geen last meer moeten hebben van vervelende geluidjes doordat de oortjes zich realtime aanpassen op storende en zoemende geluiden van buitenaf. Verder zitten er nog meer toeters en bellen erin, dus we konden niet wachten om te beginnen.

We hebben de JBL Tour Pro 3 veelzijdig gebruikt, zoals bijvoorbeeld met een Steam Deck, Nintendo Switch, laptop en telefoon. Zowel voor gaming als voor het kijken van een film zijn de oortjes uitermate geschikt. Met veel mogelijkheden om dit geluid af te stemmen op jouw persoonlijke voorkeur was het even passen en meten, maar zorgde de draadloze oortjes uiteindelijk ervoor dat het vrijwel altijd genieten was ongeacht wat we met de set deden. Vooral het filmkijken werd hierdoor een plezier.

JBL Tour Pro 3 Foto: Joost Klein Middelink

JBL wil de komende tijd inzetten op spatial sound, waarbij het geluid minder vlak moet klinken, maar juist afgestemd op de omgeving. Ook met deze oortjes kan je dit instellen, maar ook 3D-audio inschakelen waarbij het apparaat allerlei berekeningen doet op basis van de bron van het geluid en de positie van jouw hoofd waardoor het oprecht lijkt alsof het geluid niet meer rechtstreeks je oren in schiet. Zo wordt gesimuleerd dat bij het kijken van een video of film het geluid ook daadwerkelijk uit de bron komt waar je het vanaf kijkt.

Een nadeel hiervan momenteel is dat de ‘bron’ die de JBL Tour Pro 3 als basis neemt, vlak voor je is zodra je deze functie inschakelt. Als je dus de bron links of rechts van je hebt staan en je schakelt het in, loopt het geluid dus niet gelijk met de positie van de bron. Ook als je de bron daarna beweegt, gebeurt dat niet in de oortjes. Het is dus vooralsnog een redelijk specifieke feature die wij niet vaak zullen gebruiken omdat we liever hebben dat het geluid helder en zuiver blijft zonder headtracking dat verwarrend kan werken. Ondanks dat het passend is voor het kijken van een film, waardoor het lijkt alsof het geluid van het scherm, de tv of telefoon komt, leek het nooit accuraat genoeg om echt dat gevoel te geven.

JBL Tour Pro 3 Foto: JBL

Een van de nieuwe opties van de JBL Tour Pro 3 is dat je het apparaat dankzij de verschillende kabels ook als eigen zender kan gebruiken voor apparaten die zelfs geen Bluetooth-functie hebben. Zo kan je bijvoorbeeld de kabel met aux-uitgang koppelen aan het scherm in een vliegtuig en dan zendt het oplaaddoosje de data door naar je oren, waarmee je dus hiermee ook draadloos kan genieten van filmgeluid. Ook kan je dit doen tijdens gesprekken op de pc om dankzij een duale verbinding een beter signaal te houden. Na een koppeling met de JBL-app om alle instellingen aan te kunnen passen, kan je het apparaat aan werkelijk alles koppelen. Mocht je onderweg zijn, dan kan je zelfs ervoor kiezen om het ene oortje als microfoon te gebruiken en met de ander te luisteren. Zodoende biedt JBL allerlei prachtige opties om zo gevarieerd mogelijk je draadloze oortjes te gebruiken.

De JBL Tour Pro 3 is een prachtige set draadloze oordopjes met vele uitgebreide opties. De oortjes zijn met een prijskaartje van 300 euro niet helemaal geschikt voor gebruikers die simpele oortjes willen, maar de prijs past wel bij de mate van opties en aanpassingen die luisteraars willen en bij de variatie die de oortjes bieden. Het maakt het bekijken van films, spelen van games of genieten van muziek enorm tof met een vol geluid.