Doorgaan naar artikel
DOOM + DOOM II
Sander Van den Berg
Sander Van den Berg
redacteur games
Profiel

Conclusie

DOOM + DOOM II kun je blind aanschaffen. Als je niet bekend bent met de spellen is dit de editie om in te stappen. Als je er wel bekend mee bent, krijg je een overcompleet pakket met alle toffe DLC en achtergrondinformatie er op de koop toe bij. De muziek is irritant, maar uit te zetten. En voor de prijs hoef je het ook zeker niet te laten.

Zijn we gedoemd met de re-release van DOOM + DOOM II? En om dan maar gelijk met de deur in huis te vallen: nee, dit is ouderwets genieten. Er zijn wat kleine dingetjes die we erop aan te merken hebben, maar dat zou ook zeer goed kunnen dat dit komt omdat wij in de loop der jaren verwend zijn geraakt met de eindeloze mogelijkheden die de spellen hebben en we eigenlijk dus niet zo moet miepen.

De titel verdient ook geen schoonheidsprijs, maar wat je ziet is wat je krijgt. De bundel bevat de opnieuw uitgebrachte, definitieve, afgestofte, geremasterde en opgepoetste versies van DOOM en DOOM II, inclusief heel veel DLC en extra’s. Voor een tientje is dat best een leuke deal. Het spel is verkrijgbaar voor PlayStation 5, Xbox Series, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc. Ook is het te spelen via de cloud op Xbox Game Pass. Voor deze review hebben we hem gespeeld op pc via Steam. Lees gauw verder wat wij vinden van de re-release van DOOM + DOOM II.

DOOM + DOOM II

DOOM + DOOM II komt behoorlijk compleet. Mocht je de games al op een van de eerdergenoemde platformen hebben, dan hebben eerdere updates zaken toegevoegd zoals snel opslaan en laden, ondersteuning voor 60fps op alle platformen en extra campagnes zoals No Rest for the Living, Sigil en beide mappakketten die samen Final Doom vormen. Nu krijg je daar bovenop ondersteuning voor 4K resolutie en 120 Hz op pc en current-gen consoles waar mogelijk, cross-platform multiplayer en co-op, verschillende toegankelijkheidsopties, zoals een modus met hoog contrast en tekst-naar-spraak voor multiplayer, en ondersteuning voor maar liefst acht nieuwe talen. Als je meer wilt weten over de ontwikkeling van een van de spellen of alle texturen, achtergronden en meer van de personages wilt bekijken, dan kun je die vinden in de “id Vault”. Lekker overzichtelijk op één plek. Alsof dat nog niet genoeg was, word je ook nog eens getrakteerd op een gloednieuwe campagne, genaamd Legacy of Rust. In dit avontuur, ontwikkeld door id Software, MachineGames en Nightdive, ga je op onderzoek uit in een verloren gewaande UAC-basis.

DOOM speelt na al die jaren nog steeds lekker. Het zijn snelle, ongecompliceerde potjes waarbij je alleen maar jouw reactievermogen de schuld kunt geven. Toen we het spel voor het eerst weer speelden, viel ons gelijk op dat we niet verticaal konden mikken, alleen horizontaal. Daar is ons eerste dingetje waar we het in de inleiding over hadden. Wat is dat nou?! Na een minuut of twee waren we er aan gewend en voelde het als een verademing om zo te spelen. Je hoeft alleen maar zijwaarts te mikken en de trekker over te halen, heerlijk, alsof het oriëntatiegevoel een mini-vakantie had. Bijkomend voordeel is dat ook tijdens het spelen van een multiplayer-potje het mikken een stuk makkelijker is. Misschien is het de leeftijd die ook mee begint te tellen, maar het was heerlijk om één richting even buiten beschouwing te kunnen laten. En de potjes zijn hectisch genoeg, dus het is zelfs geen overbodige luxe. We merken dat we alweer behoorlijk wat tijd in de multiplayer hebben zitten. En het leuke is, dat er dus nog best veel animo voor is: we hebben tot nu toe geen enkele keer meegemaakt dat er lege lobby’s zijn, waardoor we even snel een paar potjes onze frustratie konden botvieren, zowel tegen elkaar in deathmatch als met elkaar in co-op.

Ben je wat jonger en heb je DOOM nou nog nooit gespeeld? Dan is dit een prima versie om het eens mee te gaan maken. Zeker, je moet ervoor openstaan. In deze tijd waarin DOOM Eternal en DOOM: The Dark Ages het daglicht hebben gezien, is dit echt een stap terug. Je gaat echt achteruit in technologie en bewegingsvrijheid, maar als je daar mee kan leven, word je getrakteerd op een waar festijn. Ben je wat ouder en was je erbij in ’93 toen het originele spel het daglicht zag? Dan heb je nu vast wat last van je rug, maar daar hebben we het maar niet over. Ook dan is het een prima aanschaf. Het spel staat na al die jaren nog als een huis. Het leveldesign is top: de eerste levels beginnen rustig en laten je een beetje inkomen, maar naarmate het spel vordert, wordt het al gauw behoorlijk pittig. De ‘grunts’ en het kanonnenvoer zijn goed vertegenwoordigd. En als je dan de uitbreiding No Rest for the Living opstart, wat feitelijk nog méér van DOOM II is, maar dan met nóg meer ventjes, dan weet je wat we bedoelen. Saillant detail: bij het opstarten in Steam kun je kiezen voor het originele spel in DOS-formaat. Als dát niet genieten is …

DOOM

De muziek daarentegen zat ons wat dwars. Ook die heeft een oppoetsbeurt gehad, maar ja, het is nog steeds een grote verzameling van ADHD-triggers. Veel synthesizers die in hoog tempo op irritant-neurotisch niveau een deuntje in herhaling laten horen. Het moet je echt liggen, zeg maar. Gelukkig is het in de instellingen uit te zetten. Nee, om zowel het origineel als de remaster van de muziek geven we niet zo veel. Als je dat uitzet, mis je onzes inziens niet heel veel.

Allemaal leuk en aardig, maar de nieuwe campagne is hier stiekem eigenlijk de publiekstrekker, Legacy of Rust. Na al die jaren een nieuwe DOOM-campagne! In het verhaal probeer je een verloren UAC-basis terug te winnen. Er zijn verschrikkingen uit de oudheid op komst en hoewel het allemaal ondergeschikt is aan de actie, wordt toch geprobeerd een verhaal te vertellen over de omgeving. Terwijl je door Scar Base rent en de voormalige mensen, ‘Pinkies’, en de nieuw geïntroduceerde ‘Ghouls’ uitschakelt, zie je een aantal lichamen hangen. En het is maar een portaal verder dat je weer met je knieën diep in het bloed staat door de gespietste soldaten en stapels lijken. Best luguber, maar we houden hier wel van een beetje horror.

DOOM + DOOM II is een overcompleet pakket. Zelfs als je er niet echt van houdt, dan nog kunnen we je deze bundel ten zeerste aanraden. Voor tien euro haal je een bak nostalgie in huis. DOOM in 4k resolutie is nog steeds blokkerig en dat is, zeker met de huidige maatstaven, best even slikken. Kijk je daar doorheen of ben je een oudere gamer die dit al speelde op met een 64k-inbel internetlijntje, dan kun je nu heel erg je hart ophalen. En een stuk makkelijker tegen anderen spelen dan vroegah.

DOOM + DOOM II is voor deze review gespeeld op pc. De game is daarnaast ook beschikbaar op PlayStation 5, Xbox Series X|S, PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch.