review
Karak 2
Conclusie
Karak 2 kost even tijd om door te hebben, maar daarna speelt het lekker weg. De spelregels zijn soms wat onduidelijk, maar het is een leuk avontuur.Wij hebben eerder dit jaar de spin-off van de Karak-serie gereviewd met Karak: Goblin, nu is het officiële tweede deel uitgekomen met Karak 2 en wij mochten deze game voor twee tot vijf spelers reviewen. Lees hier onze beleving met het vervolg waarbij we opnieuw als helden de wereld moeten proberen te redden van de monsters.
Het begin van Karak 2 is dat elke speler een van de zes unieke helden kiest om het avontuur mee te starten. Elke held heeft unieke vaardigheden zoals het opnieuw kunnen rollen van dobbelsteenworpen, keuzes krijgen bij een nieuwe landtegel of monsterfiche en meer. Wij kozen in eerste instantie welke ons het tofste leek en na een paar potjes voelde elke held sterk op zijn of haar eigen manier. Elke held krijgt vervolgens een eigen tableau met daarop ruimte voor de held, vijf levensenergiefiches, zes gebouwen, eventuele uitrusting en roem. Dat laatste bepaalt hoeveel extra legers je mee kan nemen in een gevecht.
Als elke speler een held heeft gekozen, begint het spel en mag iedereen omstebeurt acties uitvoeren. Spelers beginnen met twee acties, maar kunnen naarmate het spel duurt meer acties verdienen. Voor elke actie kan het personage een tegel verplaatsen, dit mag ook een nieuwe tegel zijn waarmee het speelveld groter wordt. Als er een nieuwe tegel ontdekt wordt, komt daar een monsterfiche op te liggen die dan ook direct aangevallen moet worden.
Elke tegel in het speelveld heeft goederen die verkregen kunnen worden, sommige slechts een enkele grondstof, andere bieden meer opbrengst. Met deze grondstoffen kunnen spelers allerlei zaken bouwen. Eerst moet een speler de eigen stad ergens bouwen die niet meer verplaatst kan worden, een handige locatie is dus belangrijk, om vervolgens daar verschillende gebouwen te kunnen maken waarmee legers gerekruteerd kunnen worden, meer acties uitgevoerd kunnen worden of zelfs een portaal gebruikt kan worden om makkelijker over het speelveld te bewegen.
Gevechten zijn in principe heel simpel; je werpt alle dobbelstenen die je wilt gooien (afhankelijk van hoeveel legers je wilt inzetten) en kijkt hoeveel aanvalskracht je hebt. Is dit gelijk of hoger dan de kracht van het fiche of meerdere fiches op de tegel, dan versla je de monsters, vergroot je je roem tot het niveau van de vijand en verkrijg je de buit. Dit kunnen nieuwe wapens, amuletten of overwinningspunten zijn. Met wapens heb je standaard meer aanvalskracht en met amuletten krijg je speciale vaardigheden zoals extra acties, het verkrijgen van meer grondstoffen of meer aanvalskracht. De overwinningspunten tellen aan het einde van het spel mee voor de winst.
Karak 2 heeft een redelijk natuurlijke opbouw doordat je steeds sterker wordt door simpele vijanden te verslaan waardoor je meer legers kan krijgen, meer uitrusting krijgt en sterker wordt en uiteindelijk dus ook moeilijkere vijanden kan verslaan. Toch blijft er, vanwege het dobbelen, altijd een risico bestaan dat je legers kwijtraakt of zelf sneuvelt, waarna je een beurt moet overslaan om te herstellen. Zodoende moet je elke beurt afwegen welke acties het meest effectief zijn.
Als je twee schedels op je heldendobbelsteen gooit, verlies je niet alleen twee levens, maar mag je ook een andere speler pech & pest geven. Dit houdt in dat ze van elk type grondstof eentje kwijtraken en dat hun stad bezaaid wordt met de pest. Dit klinkt erger dan het is, want uiteindelijk betekent het simpelweg dat je geen nieuwe legers kan verkrijgen. Om dit op te lossen moet je naar de starttegel gaan en een actie inzetten om je stad te bevrijden van de pest en jezelf weer volledig te helen. Dit voelde, zeker in het begin van het spel, erg frustrerend omdat je twee of meer beurten bezig bent de pest kwijt te raken, helemaal als je nog geen portaal hebt gebouwd.
Het andere nadeel aan Karak 2 is dat de spelregels soms wat vaag zijn, waardoor er enigszins wat ruimte is voor interpretatie. Zo is het niet duidelijk in bepaalde situaties welk gevolg het meest aannemelijk is. Bijvoorbeeld zodra je een stad bouwt op een tegel, is het onduidelijk of je dan nog gebruik kan maken van de grondstoffen die de tegel biedt of dat deze verloren zijn. Zodoende is het belangrijk om hier onderling afspraken over te maken.
Karak 2 biedt een leuk en overzichtelijk avonturenspel voor twee tot vijf spelers waarbij er een mooie combinatie is van grondstoffen verzamelen, gevechten aangaan, sterker worden en risico’s durven nemen. Met minder spelers is de pech & pest een vervelend systeem, al blijft het een dosis geluk hoe vaak je dit tegenkomt. De spelregels zijn soms wat vaag voor bepaalde situaties, maar verder speelt het bordspel lekker weg als je eenmaal weet hoe het werkt, zeker met ver verschillende vaardigheden die elke unieke held heeft.