Doorgaan naar artikel
SPY×ANYA: Operation Memories
Rutger Engel
Rutger Engel
Hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

SPY×ANYA: Operation Memories is een schattige game waar je als fan van de serie best wat plezier uit kunt halen. Echter is het wel héél erg eentonig en kan je eigenlijk bijna niets in het spel doen, waardoor het lastig aan te raden is voor het volle pond.

In 2022 verscheen met veel succes de animeserie Spy × Family, gebaseerd op de gelijkname manga-serie die al sinds 2019 gemaakt wordt. Nu is het ook de beurt aan ons geliefde medium: games. Wij hebben SPY×ANYA: Operation Memories voor je gespeeld en vertellen je er graag over.

Voor mensen die niet bekend zijn met de serie, een korte samenvatting: Loid Forger is een geheim agent die als spion een dorp binnen moet dringen. Om minder op te vallen vindt hij een “vrouw”, Yor Forger, en neemt hij een dochter mee uit een weeshuis, Anya. Yor Forger is zelf een huurmoordenaar en Anya heeft bovennatuurlijke krachten waarmee ze de gedachten van anderen kan horen. Het is een merkwaardige, maar gezellige familie.

SPY×ANYA: Operation Memories is een behoorlijk aparte game. We spelen als Anya Forger en die heeft als huiswerk de opdracht gekregen om een dagboek te maken en dat is het hele doel van het spel. Hoe ga je dat dagboek vullen?

Dat is vrij simpel: elke dag is ingedeeld in: school, voor het eten en avond (na het eten). Bij elk dagdeel heb je een actiepunt en dat actiepunt zet je in om een interactie aan te gaan met een voorwerp of een plek. Zo kan ze thuis een plastic pistooltje oppakken en doet ze net voor haar moeder alsof ze een spion is. Jij krijgt tijdens deze simpele animatie de controle over de camera en moet drie dingen goed doen: je moet het beeld goed scherp hebben, je moet het juiste perspectief vinden en je moet op het juiste moment de foto maken. Nu is dit allemaal niet zo ingewikkeld: je kan gewoon de bijbehorende knoppen indrukken en je krijgt vanzelf een vierkantje om het beeld te zien voor elk onderdeel wanneer het juist is. Je hebt dus niet echt creatieve input over wat je wilt laten zien en ook kan je het niet echt fout doen.

Het maken van foto’s van Anya in verschillende situaties, is zo’n 50% van het spel, zo niet meer. De rest bestaat uit dialogen en mini-games. De dialogen zijn soms goed vermakelijk, omdat ze prima gebruikmaken van de humor die je ook al van de anime of de manga kan kennen. De mini-games zijn vrijwel allemaal enorm simpel. De gemiddelde Mario Party-minigame heeft meer diepgang en meer kwaliteit. Denk aan een versimpelde Fruit Ninja, maar dan zonder dat je een richting aan hoeft te geven, of een overdreven eenvoudige beat ‘em up of een simpel potje trefbal. Met mini-games kan je punten verdienen waarmee je dingen kan kopen in de in-game-shop. Dit kunnen outfits, haarstijlen of accessoires zijn voor Anya, Loid of Yor. Daarnaast kan je voorwerpen kopen die je weer kan gebruiken in een bepaalde plek voor een bepaalde foto.

SPY×ANYA: Operation Memories is een … best wel mager spel. Het voelt alsof je een Persona speelt met alleen de sociale aspecten die je elke dag als ‘extraatje’ doet. Je gaat naar school, ziet een cutscene, maakt een foto, maakt thuis een foto, doet ’s avonds een mini-game en je gaat naar bed om het de volgende dag weer te doen. De mini-games zijn soms grappig en de dialogen weten de humor van de show redelijk over te brengen. Verder is er gewoon niet zo heel erg veel en voor vijftig piek is dat wat ons betreft te weinig. Het wordt binnen no-time enorm traag en repetitief, waardoor de game alleen voor de allergrootste fans aan te raden is.

SPY×ANYA: Operation Memories is voor deze review gespeeld op de Nintendo Switch. De game is daarnaast beschikbaar op PlayStation 5, PlayStation 4 en pc.