Doorgaan naar artikel
Similo: Harry Potter
Janneke Ooms-Janssen
Janneke Ooms-Janssen
Redacteur
Profiel

Conclusie

Voor niet meer dan een stapel kaarten in een klein doosje heeft Similo: Harry Potter veel inhoud. Het speelt hetzelfde als andere spellen in de Similo-reeks, maar de fans van Harry Potter kunnen in deze versie natuurlijk overeenkomsten vinden in de eigenschappen en achtergrondverhalen van de personages. Dit korte, coöperatieve spel heeft goed aandacht besteed aan de vormgeving en dit is een mooi spel om even op tafel te leggen als je weinig tijd hebt en toch zin hebt in een iets waarvoor je je moet verdiepen in de gedachtegang van je medespelers.

Van 999 Games verscheen dit jaar een nieuw spel in de Similo-reeks: Similo: Harry Potter. Als je een fan bent van Harry Potter is dit een mooie aanvulling voor de spellenkast. De bekende personages zoals Harry, Ron & Hermelien komen aan bod, maar ook Dementors, Voldemort en de familie Duffeling zijn van de partij. De kaarten maken gebruik van de Nederlandse vertaling van Wiebe Buddingh’. Kruip in de huid van een van de personages en maak jouw medespelers door middel van kaarten duidelijk wie de tafel moet verlaten.

Similo_HP_Kaarten Foto: Janneke Ooms-Janssen

Similo: Harry Potter speel je hetzelfde als de andere spellen in de Similo-reeks. Het is een coöperatief kaartspel waarbij de tipgever twaalf kaarten pakt en één daarvan uitkiest. Dit wordt de kaart die moet blijven liggen of in dit geval ‘de kaart die blijft leven’. De tipgever legt de kaarten allemaal op tafel en neemt vijf nieuwe kaarten op hand. Het spel bestaat uit vijf rondes. In elke ronde legt de tipgever een kaart neer. Deze kaart is de hint voor de andere spelers, waarbij de tipgever kan aangeven of deze kaart lijkt of juist niet lijkt op de in het geheim gekozen kaart. Naar aanleiding hiervan verwijderen de spelers een kaart. Na vijf rondes ligt er nog één kaart op tafel. Als dat de kaart van de tipgever is, heeft iedereen gewonnen. Wordt gedurende het spel de kaart van de tipgever verwijderd, dan heeft iedereen direct verloren.

Elke ronde behalve de laatste moeten er meer kaarten worden afgelegd door de raders. Toch mag er maar één kaart door de tipgever worden neergelegd als hint. Het wordt hierdoor steeds moeilijker voor de tipgever om een kaart te vinden die overeenkomsten heeft met alle kaarten die de raders moeten afleggen. Hierbij moet de tipgever er voor zorgen dat zijn of haar kaart niet per ongeluk wordt afgelegd. Het is belangrijk dat je als spelers op dezelfde manier denkt óf de ander goed kunt inschatten. Als de ene persoon meer naar uiterlijke kenmerken kijkt en of mensen wel of niet een bril hebben, moet je daar als tipgever rekening mee houden en niet alleen overeenkomsten in bijvoorbeeld karakter neerleggen. Na een tijdje begin je door te krijgen waar jouw medespelers op letten. Het mooie aan Similo is dat je kunt overstappen op moeilijkere regels om het nog leuker te maken.

Similo_HP_Speloverzicht Foto: Janneke Ooms-Janssen

De vormgeving van Similo: Harry Potter is erg goed aangepakt. Het is een duidelijke eigen stijl en toch zijn alle personages goed te herkennen voor de mensen die de films hebben gezien. Ken je Harry Potter niet? Op iedere kaart staat uitgelegd wie het is met een klein stukje van zijn of haar verhaal. Hierdoor is het voor iedereen speelbaar. Een ander leuk aspect is dat je deze versie van Similo met andere edities door elkaar kunt spelen. Voor een spel dat niet meer behelst dan een stapel kaarten, zit er enorm denkwerk in en ben je veel bezig met het inschatten van je medespelers. Je speelt Similo met twee tot acht spelers in ongeveer tien minuten uit.