Doorgaan naar artikel
Quibbles
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

Quibbles biedt best een interessant concept, al is het in de uitwerking vooral een kwestie van geluk welke kaarten er op tafel komen doordat die grotendeels bepalen welke sets je gaat sparen. Het speelt wel prima weg.

In Quibbles is het de bedoeling dat spelers setjes van kaarten verzamelen om zo punten te verdienen. Deze setjes krijg je door andere kaarten te combineren of splitsen. Lees hier in onze review of je dit spel beter kan verzamelen of splitsen.

Quibbles Foto: Joost Klein Middelink

Kaarten in Quibbles hebben een waarde van één tot en met zes en het is de bedoeling dat je 21 punten scoort voor de winst. Punten verdien je door setjes te maken van kaarten, bijvoorbeeld drie drieën, vijf vijven of zes zessen. Je kan slechts zes setjes bewaren, dus alleen voor lage getallen gaan zal je niet de winst opleveren.

Om aan deze kaarten te komen, zal je ze moeten verzamelen in de markt die in het midden op tafel ligt. Je mag een kaart op twee manieren pakken. Als je een kaart kan splitsen, dan mag je de waardes pakken die het oplevert. Heb je bijvoorbeeld een vijf, dan mag je een twee en een drie pakken of drie enen en een twee. Andersom werkt het ook, je kan meerdere getallen samenvoegen om een kaart van hogere waarde te pakken. In beide gevallen komen de kaarten die je inlevert in de markt zodat de andere spelers hier ook op kunnen azen.

Quibbles Foto: Joost Klein Middelink

Als alternatief kan je ook passen, dan leg je een kaart in je hand af in de markt en pak je blind twee kaarten. Er is gelukkig geen handlimiet, dus je kan zo veel wisselen als je zelf wilt om je setjes te verkrijgen. Ga je voor zoveel mogelijk vijven, dan scoor je snel de winst, maar soms is een setje drieën ook makkelijk te verkrijgen, dus het is wel afwegen welke kaarten je gaat sparen.

Het probleem van Quibbles is dat er zoveel geluk bij komt kijken welke kaarten in de markt komen, dat het vooral afwachten is tot je een setje zou kunnen gaan bouwen, zeker als andere spelers hetzelfde getal zoeken als jij. Daardoor is het soms onmogelijk om tactisch kaarten te sparen voor setjes, omdat je ook net de goede combinaties moet hebben om de kaarten die in de markt liggen te kunnen wisselen.

Quibbles Foto: Joost Klein Middelink

Zodoende is Quibbles een vermakelijk en vlot spel voor tussendoor, maar doet het niks bijzonders. Het combineren of splitsen van je kaarten opent enige tactisch mogelijkheden, maar doordat de markt elke keer maar een handjevol kaarten heeft, is het vooral kiezen wat handig is om te sparen. Het speelt makkelijk weg, maar doet weinig spannends.