review
Spirit Island
Conclusie
Spirit Island is een prachtig expertspel met veel manieren om het aan te passen aan je eigen speelniveau. Wel blijft het een grote hoeveelheid regels en kost het veel tijd om het je eigen te maken. Als je die tijd er eenmaal hebt ingestoken is het een diepgaand en complex spel waarbij je met veel verschillende factoren rekening moet houden. Dit maakt het een goede keuze voor spelers die een avond hun hersenen willen breken en zich willen verliezen in de mooie wereld van de Dahan en de geesten.Dit jaar verscheen het coöperatieve bordspel Spirit Island van speluitgever 999 Games. Spirit Island verscheen al eerder in andere talen, maar nu is het ook in het Nederlands uitgebracht. In Spirit Island woont het volk, de Dahan, op het vreedzame eiland samen met de geesten. De Dahan zijn niet bevriend met de geesten en blijven waakzaam, maar er heerst geen onvrede. Hier komt verandering in wanneer er kolonisten aan land komen en de Dahan proberen te verbannen. Met de hulp van de eigenzinnige geesten proberen de Dahan hun eiland te beschermen en de kolonisten terug te dringen. Lukt dit? Dan is het spel gewonnen.
In Spirit Island speel je alleen of met maximaal drie medespelers samen tegen de kolonisten. Iedere speler is een geest met afzonderlijke eigenschappen die ingezet kunnen worden tegen de tegenstander. Iedere ronde doorloop je in vijf fasen. Je kiest een aantal kaarten, betaalt hier energie voor en kiest één van de drie voorgedrukte acties waarmee je bijvoorbeeld inkomsten genereert. Vervolgens kun je een snelle actie inzetten om de kolonisten alvast wat schade toe te brengen voordat zij aan zet zijn. Dan zijn de kolonisten aan de beurt en brengt de aanwezigheid van hen op bepaalde gebieden van het eiland schade toe aan de Dahan. Ook worden aangrenzende gebieden verkend en worden nieuwe kolonisten met dorpen en steden geplaatst. Zij brengen de aanwezige Dahan schade toe en verdrijven geesten. De overgebleven Dahan aanschouwen dit en zetten de tegenaanval in waarna iedere speler nog een langzame actie kan uitvoeren. Gedurende de fasen proberen de geesten de kolonisten bang te maken en paniek te zaaien. Hoe meer paniek er ontstaat, hoe gemakkelijker de overwinning te behalen is.
Spirit Island is met afstand een expertspel te noemen. Het eerste potje is niet meer dan een poging om de regels beter te leren kennen. In de spelregels wordt veel naar andere bladzijden verwezen. Hierdoor ben je aan het begin vooral veel heen en weer aan het bladeren. Wanneer de regels wat meer landen, is Spirit Island echt een mooi spel met veel inhoud. Ergens heeft het wat weg van een kruising tussen Risk en De Legenden van Andor waarbij je tegelijkertijd rekening moet houden met vijf extra componenten. Je bent de wereld aan het veroveren en ondertussen jouw grondgebied aan het verdedigen. Ook moet je goed voorbereid zijn op de volgende ronde waarbij je al kunt zien welke grondsoort verwoest zal worden en plan je een volgorde in van snelle acties, verwoesting, verdediging en langzame acties. Gelukkig zijn er mede-geesten om je te helpen en inzicht te geven, als je met meerdere spelers speelt.
Mooi aan Spirit Island is de hoeveelheid opties die je hebt om het spel aan te passen aan je eigen voorkeuren. Je kunt kiezen voor de voorkant van het speelbord dat er vrij basic uitziet, maar wel duidelijk is, of een prachtig ontworpen speelbord waarbij je wat beter op de grenzen moet letten. Ook kun je scenario’s toevoegen en geesten kiezen met een lage of hoge moeilijkheidsgraad. Je kunt eigenschapskaarten willekeurig van de stapel pakken of kiezen volgens een eigenschappenprogressie die bij je geest hoort. Dit maakt dat je Spirit Island enorm goed kunt afstemmen op het speelniveau van de spelers. Het leren van het spel is een opgave, maar wel een die de moeite waard is.