Doorgaan naar artikel
QRD Stellar T5 Wireless Joycons
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Profiel

Conclusie

De QRD Stellar T5 Wireless Joycons zijn duidelijk een verbetering ten opzichte van de originele Joy-Cons van Nintendo. Wel laat de bouwkwaliteit iets te wensen over en werkt het gebruiken in games met een aanwijzer niet perfect.

Ondanks dat we de Nintendo Switch een gigantisch succes kunnen noemen, blijven de meningen over de bijgeleverde controllers sterk verdeeld. Het grote voordeel is dat je meteen met twee spelers aan de slag kunt, maar daar tegenover staat weer dat ze erg priegelig zijn, zeker voor mensen met wat grotere handen. Als klap op de vuurpijl komt daar nog eens bij dat de Joy-cons, zoals de controllers officieel heten, bijzonder vaak last hebben van “stick drift”, een fenomeen waarbij de sticks afwijken van het midden en dus altijd beweging registreren.

Om dat op te lossen zijn er verscheidene oplossingen. Zo zijn er natuurlijk de officiële Pro Controllers of je kiest voor controllers van derde partijen die je het gamen ook wat comfortabeler moeten maken. In die laatste groep valt de QRD Stellar T5 Wireless Joycons die voor het schappelijke bedrag van € 59,99 ook nog eens voordeliger zijn dan de originele oplossing van Nintendo. Of ze ook een goed alternatief zijn, bespreken we in deze review.

De QRD Stellar T5 wordt geleverd in een weinig imposant doosje, waarin we een korte instructiegids vinden, een oplaadkabeltje, een alternatieve vierpuntsdruktoets en natuurlijk het apparaat zelf. Die zit dan nog vast aan het meegeleverde tussenstukje, waarmee je hem als traditionele controller kunt gebruiken, vergelijkbaar met het tussenstukje dat je kent van de traditionele Joy-Cons.

Wat meteen opvalt als we hem oppakken is dat het echt een uit de kluiten gewassen controller is, zelfs als we hem vergelijken met varianten die bij de PlayStation 5 en Xbox Series worden geleverd. Het zorgt er meteen voor dat hij een stuk lekkerder en vooral steviger in je hand ligt, maar we kunnen ons voorstellen dat wanneer je niet van die grote kolenschoppen hebt het misschien een beetje te lomp is. De bovenkant is donker transparant met onder die laag de nodige tierelantijtjes. Het geeft de Stellar T5 een stoer en ook wat speels uiterlijk. De onderkant is van een stroever materiaal gemaakt waardoor hij niet snel uit je handen glijd. Ook vinden we daar twee programmeerbare knoppen die je kunt gebruiken om een serie button-clicks te programmeren. Denk dan bijvoorbeeld aan een speciale actie in games als Mortal Kombat.

Ondanks dat de beide onderdelen redelijk stevig aanvoelen, zit er bij het aansluiten op het middenstuk toch behoorlijk wat speling, waardoor het geheel best fragiel aanvoelt. Koppelen we de Joycons aan de Switch, dan voelt het al iets steviger, maar ook hier laat het gevoelsmatig wat te wensen over. Het voelt overigens zeker niet aan alsof de boel zo los gaat laten, maar optimaal is het niet.

Belangrijk is natuurlijk vooral hoe het spelen met de controller gaat en daar kunnen we kort over zijn: dat voelt prima. Je merkt voortdurend dat je “meer” controller in je handen hebt en dat zorgt er vooral voor dat het een stuk minder verkrampt aanvoelt als je langere tijd speelt. De Stellar T5 heeft daarbij ook HAL-effect pookjes die, buiten dat ze nauwkeuriger zijn, ook nog eens resistent zijn tegen stick drift. Over de knoppen zelf zijn we iets minder enthousiast. De omvang van de T5 had het zeker mogelijk gemaakt om iets meer travel aan de knoppen te geven, vergelijkbaar met de PlayStation 5- en Xbox Series-controllers. Ze zijn wat dat betreft nog erg vergelijkbaar met de knoppen op de originele Joy-Cons en dus erg “clicky”, wat een beetje goedkoop aanvoelt.

De T5 is tot slot ook voorzien van de gyroscopische functies die ook in de originele controllers zitten, wat betekent dat je hem ook kunt gebruiken in bijvoorbeeld Splatoon 3. De bewegingssensor is erg responsief en doet zeker niet onder voor het origineel. Dat is iets dat we helaas niet kunnen zeggen wanneer we hem als aanwijzer gebruiken in Super Mario Galaxy. Hier zien we de cursor behoorlijk heen en weer dansen, waar de originele Joy-Cons juist erg precies zijn. Sowieso is het niet erg prettig om de beide delen van de T5 los van elkaar te gebruiken: de controller lijkt voornamelijk ontworpen om gekoppeld aan de Switch of aan het middenstuk te gebruiken.

Kijken we naar de extraatjes, dan zien we naast de programmeerbare knoppen ook nog eens kleurrijke RGB-verlichting rondom de pookjes, wat de controller het echte gaming-gevoel geeft. Nodig is het niet, maar persoonlijk zijn wij zelf altijd wel gecharmeerd van de lichteffecten. Je kunt ze in een vaste kleur instellen, maar ook laten ademen en dat soort zaken.

Ben je op zoek naar een comfortabeler alternatief voor je Switch Joy-Cons, dan doe je met de QRD Stellar T5 Wireless Joycons zeker geen miskoop. Je gaming-ervaring gaat er duidelijk op vooruit, bij uitstek tijdens langere sessies. Ook voor gamers met grote handen is de controller een uitkomst vergeleken met de priegelige originele variant. De prijs is daarbij ook nog eens prima, al gaat dat in dit geval wel wat ten koste van de bouwkwaliteit.