review
The Crew Motorfest
Conclusie
The Crew Motorfest is een toffe arcade-racer waar je je enorm mee kunt vermaken. Grafisch gezien is het niet heel bijzonder, maar dat maakt het plezier niet minder.We hebben ongeveer vijf jaar moeten wachten na de release van The Crew 2, maar eindelijk is het dan zover. Ontwikkelaar Ubisoft Ivory Tower heeft lang gewerkt aan The Crew Motorfest en wij zijn de afgelopen weken met deze titel aan de slag gegaan om te kijken of het je zuurverdiende geld waard is.
The Crew Motorfest speelt zich af op het eiland O’ahu op Hawaï. Je begint de game met een introductie waarin je plaats mag nemen in verschillende voertuigen die stuk voor stuk representatief zijn voor de playlists die de campagne vormen. Een playlist bestaat uit ongeveer zeven of acht races, nevenactiviteiten en uitdagingen. Ze hebben ook allemaal een verschillende thema, zoals off road, elektrische auto’s en bijvoorbeeld drifting. Om een playlist te voltooien hoef je in principe alleen maar de races te voltooien, maar wel binnen de gestelde doelen. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je de race moet winnen of dat je bij de eerste drie moet zien te eindigen. Na het voltooien van een playlist, krijg je een beloning in de vorm van een voertuig en kun je een volgende playlist uitzoeken om op los te gaan.
De playlists zorgen voor de nodige variatie, wat natuurlijk zeer welkom is bij racegames. Het heeft echter ook wel een klein nadeel en dat is dat niet alle playlists even leuk zijn voor iedereen. Toch zul je ze wel bijna allemaal moeten spelen om verder te komen en genoeg geld te verdienen om een voertuig te kopen dat vereist is bij een andere playlist.
Als je je alleen maar richt op de races, dan ben je na een uur of twintig wel door de verschillende playlists heen. Toch valt er nog genoeg te ontdekken en doen op het eiland O’ahu. Ivory Tower heeft natuurlijk nog wel de nodige content op de agenda staan voor de komende jaren, dus er zullen nog flink wat playlists worden toegevoegd in de loop der tijd.
Naast de hoofdraces heb je ook nevenactiviteiten, zoals we die ook kennen bij de Forza Horizon-franchise. Je hebt snelheidsmeters, waar je zo hard mogelijk voorbij moet rijden en er is een modus waarin je zult moeten ontsnappen. Het zorgt voor een klein beetje variatie tussen de races door, maar echt heel interessant zijn ze eigenlijk niet. Het is vooral leuk als je met vrienden speelt en de resultaten met elkaar kunt vergelijken. Ook heb je uitdagingen waar je bijvoorbeeld in een bepaalde tijd een gemiddelde snelheid moet aanhouden of binnen een bepaalde tijd een afstand moet overbruggen. Ook iets dat we weleens eerder hebben gezien.
The Crew Motorfest heeft enorm veel weg van de Forza Horizon-serie en ze proberen het niet eens echt te verbergen. Gelukkig is kopiëren niet altijd iets negatiefs en dat geldt ook voor deze game. Toch zijn er zeker wel verschillen. In Forza Horizon draait het alleen maar om het racen in auto’s, maar in The Crew Motorfest kun je ook nog plaatsnemen in vliegtuigen, boten en motoren. Echter is dit deel minimaal in vergelijking met de content die je hebt voor de auto’s. Het is ook niet echt expliciet aanwezig, waardoor wij alleen maar de minimaal vereiste races met die voertuigen hebben voltooid. Maar voor de liefhebbers is het dus wel aanwezig.
Wat wel een groot verschil is, is het gebruik van Nitro (Nitrous Oxide) bij veel verschillende auto’s. Dit draagt enorm bij aan het arcade-gevoel, naast het feit dat de besturing vrij eenvoudig is en door iedereen is op te pakken, en dat bedoelen we in de positiefste zin van het woord. Het geeft je ook wat strategische mogelijkheden tijdens het racen, iets dat je niet hebt bij de Forza Horizon-games. Je kunt bijvoorbeeld een boost gebruiken om een andere auto in te halen of om terrein terug te winnen na een fout. Je hebt overigens niet onbeperkt beschikking tot de boost, maar na een korte tijd vult de meter weer aan. Het onderscheidt The Crew Motorfest ten opzichte van Forza Horizon, waardoor het eigen identiteit heeft.
The Crew Motorfest is ook beschikbaar voor de vorige generatie consoles en dat is niet zonder nadelen. Grafisch gezien is het namelijk niet heel bijzonder en is het niet mooier dan bijvoorbeeld Forza Horizon 5, een game uit 2021. Toch zijn de gevarieerde omgevingen erg leuk om in te rijden en zie je pas echt dat het grafisch niet heel bijzonder is als je stil gaat staan en goed om je heen gaat kijken. Als je lekker aan het rondrijden bent, valt dit waarschijnlijk een stuk minder op.
De muziek en geluid zijn wel van een hoger niveau. De auto’s klinken goed, zeker voor een arcade-game. De muziek draagt enorm bij aan de sfeer van de game en past ook altijd bij de playlist die je aan het spelen bent. Je hoort dus geen keiharde Techno als je rustig aan het toeren bent in een old timer.
The Crew Motorfest is een toffe arcaderacer, die overigens wel veel wegheeft van de Forza Horizon-franchise. De playlists zorgen voor de nodige variatie, maar je kunt je daar niet onbeperkt mee vermaken. Het racen zelf is toegankelijk en de toevoeging van Nitro maakt het wezenlijk anders dan de game waarop het ‘lichtelijk’ is gebaseerd. Grafisch gezien is het niet heel erg indrukwekkend, maar dat maakt het niet minder vermakelijk. Heb je je vermaakt met het vorige deel, dan ga je dat zeker ook doen met dit deel.
The Crew Motorfest is voor deze review gespeeld op Xbox Series X. De game is ook verkrijgbaar voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox One en pc.