Doorgaan naar artikel
The Legend of Heroes: Trails into Reverie
Erwin Voorn
Erwin Voorn
Eindredacteur
Profiel

Conclusie

The Legend of Heroes: Trails into Reverie heeft zeker een interessant verhaal, dat door het wisselen tussen de drie hoofdpersonen nog eens een extra dimensie krijgt. Maar uiteindelijk draait dit deel om fanservice, dat vooral zichtbaar is in de True Reverie Corridor en al diens vermakelijke activiteiten.

We hebben er lang op moeten wachten, maar nadat we eerder al de Westerse release van zowel The Legend of Heroes: Trails from Zero als The Legend of Heroes: Trails to Azure voorgeschoteld kregen, is het nu tijd om de eerste drie reeksen uit de saga af te sluiten met The Legend of Heroes: Trails into Reverie. In dit tiende deel, die vanaf 7 juli verkrijgbaar is, draait het vooral om heel veel fanservice.

Die fanservice komt al meteen tot uiting in de proloog. Zo’n vijf maanden na de gebeurtenissen in The Legend of heroes: Trails of Cold Steel IV zien we de Special Support Section en al hun vrienden opnieuw proberen om van hun geliefde stad een onafhankelijke stad te maken. Waar we in Cold Steel IV al Llyod, Elie, Randy, Tio, KeA en Sully in hun 3D-model zagen en hun Engelse stemacteur hoorden, geldt dat nu eindelijk ook voor de rest van de personages; van Wazy en Noel, tot aan Ilya en Rixia. Iedereen is van de partij en dat zorgt meteen voor een zeer vermakelijke proloog. Helaas voor de SSS verschijnt er een oude bekende ten tonele en wordt Crossbell opnieuw onderdrukt.

In Trails into Reverie is Lloyd niet de enige hoofdpersoon. Hij moet de spotlight delen met twee anderen. Ten eerste is daar weer Rean Schwarzer uit de Cold Steel-reeks, die zijn rol als instructeur aan de militaire campus van Thors weer heeft opgepakt. Samen met zijn studenten keert hij op uitnodiging van Claire terug naar het dorp waar hij is opgegroeid. Daar wacht hem een onaangename verrassing. Prins Olivert en zijn kersverse vrouw Scherazard zijn tijdens hun huwelijksnacht spoorloos verdwenen. Aan Rean en Class VII de taak om mee te helpen in de zoektocht naar de prins en prinses.

De derde hoofdpersoon is de gemaskerde man ‘C’, die de rol als leider van een terreurorganisatie overgenomen heeft van Crow Armbrust. Hij stelt verantwoordelijk te zijn voor de ontvoering van de prins en prinses. Wie is deze enigmatische man? En heeft hij daadwerkelijk het koninklijke paar ontvoerd? Al snel zullen we het antwoord op deze vragen krijgen.

Via het zogenaamde Crossroadssysteem kunnen we in het hoofdverhaal wisselen tussen deze drie personages om zo hun verhaal te volgen. In elk hoofdstuk loop je hun routes af, waarbij je vaak vrij bent om zelf te kiezen met wie je begint. Hun paden zullen elkaar meermaals kruisen, wat voor best leuke interacties zorgt. Qua gameplay is Trails into Reverie dan ook net ietsjes anders dan de vorige delen. Je zult nog steeds de bekende locaties afstruinen, kunt weer gaan vissen, recepten bemachtigen voor het maken van gerechten, een bezoekje brengen aan het casino en de nodige vijanden een kopje kleiner maken, maar de principes van het Bracer-werk (Trails in the Sky), het schoolleven (Trails of Cold Steel) en het politiewerk (Zero en Azure) zijn afwezig. In plaats daarvan heeft ontwikkelaar Falcom iets anders bedacht. Iets dat je zal herkennen als je The Legend of Heroes: Trails in the Sky the 3rd hebt gespeeld.

Hoe interessant het hoofdverhaal ook mag zijn, uiteindelijk draait Trails into Reverie om de True Reverie Corridor. Tijdens het verhaal komen onze drie hoofdpersonen op mysterieuze wijze in bezit van een deel van een spiegel. Dit stelt ze in staat om deze illusiewereld te betreden. Aanvankelijk is hun geheugen uitgewist en hebben ze geen flauw idee waar ze mee bezig waren voordat ze deze vreemde locatie betraden. Ze zullen de Reverie Corridor moeten verkennen om antwoorden te krijgen. In feite is dit een procedureel gegenereerde dungeon die uit meerdere verdiepingen bestaat. Je vind hier vijanden om tegen te vechten en uiteindelijk kun je kristallen bemachtigen die diverse activiteiten ontgrendelen. Zo kun je dagdromen bekijken waarmee je meer te weten komt over alle personages uit deze eerste drie reeksen en kun je uitdagingen met specifieke personages aangaan. Tevens zijn er vele minigames om te spelen; van Pom! Pom! Party! en het kaartspel Vantage Masters, tot aan een quizspel.

De Reverie Corridor is vele male uitgebreider dan de illusiewereld in het derde deel van de Liberl-verhaallijn. Als je wilt kun je je hier vele tientallen uren mee vermaken. Het leuke aan deze plek is dat je vrij bent om uit alle beschikbare personages te kiezen om je droomteam samen te stellen, iets dat onmogelijk is in het hoofdverhaal. Je kunt zelfs speciale kristallen bemachtigen die nieuwe personages vrijspeelt. Alle ervaringspunten, levels, items, wapens en bepantsering die je hier vindt, kun je weer meenemen in het hoofdverhaal om zo sterker te worden. De verdiepingen zijn ook te resetten, waarmee alle vijanden en schatkistjes weer terugkeren, zodat je eindeloos kunt blijven ‘grinden’ als je dat zou willen. Deze plek is waar de fanservice overuren draait.

Qua combat is er eigenlijk weinig nieuws onder de zon. Trails into Reverie borduurt voort op het gevechtssysteem uit Trails of Cold Steel IV. Dat betekent dat je weer twee personages met elkaar kunt linken voor vervolgaanvallen en de Burst- en Rush-opties ook weer van de partij zijn. Daarmee kan het betreffende duo of het gehele team van vier personages gezamenlijk de vijanden aanvallen. Nieuw dit keer is United Front. Een zeer krachtige aanval waar niet alleen het actieve gevechtsteam aan deel neemt, maar ook de personages die je op de ondersteunende plekken hebt gezet. Naast het aanvallende gedeelte kan deze optie ook gebruikt worden om je te ontdoen van negatieve statuseffecten of het aanvullen van de gezondheid, EP (voor de magische aanvallen) of CP (voor de speciale wapenaanvallen).

Trails into Reverie-launchtrailer

Het mag duidelijk zijn dat Trails into Reverie zich focust op de fans om hun nog eenmaal de helden voor te schotelen waar ze de voorgaande negen delen zo van genoten hebben. Alhoewel het een interessant verhaal heeft en de mogelijkheid om te wisselen tussen de drie hoofdpersonen ook erg leuk is, draait het uiteindelijk allemaal om de True Reverie Corridor en de activiteiten die er te beleven zijn. Daar valt nog heel veel uren aan extra gameplay uit te halen en dat verzacht het wachten op de officiële aankondiging van de Westerse port van Kuro no Kiseki. In dit elfde deel in de reeks wordt een blik nieuwe helden opengetrokken en reizen we voor het eerst af naar Calvard Republic, het meest oostelijk gelegen land in West-Zemuria.

The Legend of Heroes: Trails into Reverie is voor deze review gespeeld op de PlayStation 5. De game is vanaf 7 juli verkrijgbaar voor PlayStation 5, PlayStation 4, Nintendo Switch en pc.