Doorgaan naar artikel
Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp
Rutger Engel
Rutger Engel
Hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp lijkt erin te gaan slagen om een oude klassieker modern aan te doen voelen.

Advance Wars en 2 zijn van die games die voor veel mensen niets dan vage namen zijn die ze ergens in een grijs verleden wel voorbij hebben horen komen. Voor een relatief kleine cult is Advance Wars de heilige graal en ze wachten al twee decennia op een echt vervolg. Helaas voor hen is dat nooit gekomen, alhoewel je voor een “spirituele opvolger” wel terechtkunt bij Wargroove, wat binnenkort zelfs nog een deel twee krijgt. Mocht je toch liever geweren, tanks en helikopters hebben dan fantasie, dan hebben we goed nieuws: over een paar weekjes verschijnt Advance Wars 1+2: Re-boot Camp. Wij hebben alvast het begin van deze remake voor je gespeeld om je te laten weten wat je straks kan gaan verwachten, ook als je het origineel nog nooit gespeeld hebt.

Advance Wars is in de kern een beurtelings strategiespel. En maak je geen zorgen, het is geen spel met een gigantische wereldkaart waarop je grootse rijken moet managen. Je krijgt een simpel verhaaltje voorgeschoteld in een niet-bestaande wereld en je gaat gewoon van missie naar missie. Een missie bestaat uit een slagveld dat in vakjes is ingedeeld, met op die vakjes weer verschillende soorten terrein en soldaten.

Eigenlijk ben je de eerste één à twee uur vooral bezig met de kneepjes van het vak leren. Het is allemaal niet bijzonder ingewikkeld, maar het is wel fijn om geleidelijk te leren waar je je verschillende helikopters, tanks en soldaten voor kunt inzetten. Het helpt je namelijk om al na korte tijd het slagveld op een tactischere manier te bekijken, waardoor de lol snel begint.

Als niemand je zou vertellen dat Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp een remake is van een oud spel, dan zou je dat bijna niet merken. Bijna, want wel valt bijvoorbeeld op hoe meestal alleen de eerste paar woorden van een zin ingesproken zijn of zelfs helemaal niets. Het is geen big deal, maar het zou er nét een volledig moderne ervaring van maken.

Voor de rest merk je weinig van verouderde elementen. De grafische interface heeft een update gekregen, de graphics van het spel zelf ook, de muziek is opnieuw opgenomen: het is een prima modern product geworden. Wie dacht dat men de moderne technologie zou gebruiken om af te zien van de wat kinderlijke stijl van het origineel: niets daarvan. Er is voor een schattige, chibi-achtige stijl gekozen. Wij kunnen er ons prima in vinden, want het maakt het heerlijk kleurrijk en prettig om naar te kijken.

We hebben ons de eerste uren prima met de game vermaakt en dat terwijl de levels één op één zijn overgenomen van de oude games, althans de eerste paar. Dit werkt goed en dat is een compliment voor hoe sterk het origineel dus in elkaar zat, dat het qua gameplay nog steeds overeind blijft twintig jaar later.

De enige vraag die dan overblijft, is of dat gevoel gedurende de hele duur van het spel bij ons blijft. Gaan we toch missies tegenkomen die qua gameplay beter wel aangepast hadden kunnen worden? Je leest het over een paar weken in onze review. Voor nu kunnen we zeggen dat Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp een prima remake is die het goed voor elkaar krijgt om een oude klassieker modern aan te doen voelen.

Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp verschijnt 21 april exclusief voor Nintendo Switch.