Doorgaan naar artikel
Jurassic World: Dominion
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Profiel

Conclusie

Jurassic World: Dominion is een uitstekende afsluiter van een trilogie doordat het de personages op de eerste plek zet.

Vier jaar na de gebeurtenissen in Fallen Kingdom is er een hoop veranderd in de wereld. Dinosauriërs leven nu overal op aarde en verstoren de natuurlijke balans. Het bedrijf Biosyn Genetics is aangewezen om de dieren te vangen en te proberen om de balans op aarde te herstellen.

Ondertussen vinden we Claire en Owen terug ergens teruggetrokken in de bossen, waar ze stiekem Maisie Lockwood opvoeden, de dochter van genetisch ingenieur Benjamin Lockwood. Ook de velociraptor Blue woont niet ver bij hen vandaan. Wanneer Maisie wordt ontvoerd, zullen ze alles op alles moeten zetten om haar terug te winnen.

Op hetzelfde moment worden elders hele gewassen aan gort gegeten door gigantische sprinkhanen. Dr. Ellie Sattler, die we nog kennen uit de eerste trilogie, schakelt de hulp in van mede-oudgediende Alan Grant om de oorzaak hiervan te onderzoeken. Alle aanwijzingen duiden erop dat Biosyn Genetics hier een rol in heeft.

Foto: Universal

Het uitgangspunt van Jurassic World: Dominion is natuurlijk hartstikke interessant. Een wereld die opnieuw bevolkt wordt door de prehistorische giganten schept een hoop mogelijkheden. Het is dan ook jammer dat de makers hier maar weinig mee doen. In de opening van de film zien we een aantal situaties, maar daarmee houdt het ook wel op en focust het verhaal zich vooral op de personages.

Dat laatste blijkt uiteindelijk wel een goede keus te zijn. Waar we bij Fallen Kingdom nog het kritiekpunt hadden dat de personages alleen bestonden om de dino’s een platform te geven, is dat nu duidelijk verbeterd. Wat daarbij helpt, is dat er eigenlijk twee grote verhaallijnen zijn die uiteindelijk samenkomen. Het is fantastisch om Laura Dern (Ellie Sattler) en Sam Neill (Alan Grant) weer in hun oude rollen te zien en ook Bryce Dallas Howard (Claire) en Chris Pratt (Owen Grady) voelen zich duidelijk in hun element. De afwisseling tussen de twee verhalen doet de film goed en zorgt ervoor dat de tijd voorbij vliegt.

Natuurlijk kijk je een film als deze ook voor de special effects en in dit geval de dino’s. Ook hier weet Jurassic World: Dominion hoge ogen te gooien. De dinosauriërs zien er enorm overtuigend uit en ook de actiescènes rondom hen zijn bijzonder spectaculair. Her en der vind je ook nog de nodige knipogen naar oude delen uit de serie, wat het nog meer een genot maakt om naar te kijken.

Foto: Universal

Als we dan toch een puntje van kritiek mogen noemen dan is het wel dat de film soms iets te geforceerd de link met de realiteit probeert op te zoeken. Zo is de hele kwestie rondom de sprinkhanen bijna een een-op-een link naar het veelbesproken bedrijf Monsanto en hun middel Roundup. Ook zaken als zwarte handel e.d. vechten driftig om aandacht. Het voelt een beetje onnodig, ook omdat je een film als deze natuurlijk ook kijkt als een vorm van vermaak zonder er al te veel bij na te denken.

Jurassic World: Dominion bevalt een stuk beter dan zijn voorganger doordat de regisseur de personages het belangrijkst heeft gemaakt in de film. Het tempo is prima en de special effects ook. Wat ons betreft is dit de beste film in de nieuwe trilogie.