Doorgaan naar artikel
Peaky Blinders: Under New Management
Janneke Ooms-Janssen
Janneke Ooms-Janssen
Redacteur
Profiel

Conclusie

De balans van dit mooi vormgegeven gangsterspel is niet op orde, Na een aantal speelronden loopt het helemaal vast. Onder andere door het feit dat de ontwikkeling van sommige vaardigheden gedurende het spel verloren gaat, maar andere vaardigheden beter blijven worden.

Het is alweer twee jaar geleden dat Peaky Blinders: Under New Management verscheen. Wij probeerden dit sfeervolle spel uit dat is ontworpen door René Groen. Deze ontwerper zal je wellicht kennen van het spel: Jurassic World: The Boardgame. In Peaky Blinders: Under New Management ben je verwikkeld in een gangsteroorlog en probeer je terrein te winnen. De eerste wereldoorlog is net voorbij en je handelt in schaarse goederen als auto-onderdelen en rum. Speel als eerste speler al jouw missies uit en jij wordt de meest beruchte gangster in Londen.

Peaky_Blinders_Speloverzicht Foto: Janneke Ooms-Janssen

In Peaky Blinders: Under New Management krijg je drie missies aan het begin van het spel waarvan je er één openlegt en de rest geheim blijft. Als je deze drie missies voltooit, win je het spel. Het bord bestaat uit vier zones in Londen en op jouw controlemissie-kaart staat welke zone jij als gangster moet zien te beheersen. Zone voor zone doorloop je drie fases. Je begint met de voorbereidingsfase waarin je al jouw drie pionnen, ofwel huurlingen, op een actieveld zet. Iedere huurling, in het spel “henchman” genoemd, heeft unieke eigenschappen. Hierna in de actiefase haal je om de beurt je henchmen van de velden af en speel je de actie. Je gooit een dobbelsteen en afhankelijk van de geplaatste henchman en het veld waarop je staat, krijg je beloningen. Dit kunnen bijvoorbeeld upgrades zijn van een aantal vaardigheden op je eigen tableau goederen of het verlagen van jouw “suspicion”, oftewel hoe verdacht je bent, zodat je minder snel de gevangenis in. Het kan voorkomen dat je een conflict hebt met een medegangster. Als jouw knokploeg het grootst is, is het steeds minder van een dobbelsteen afhankelijk of je wint of verliest. Na de actiefase speel je de “open game state”. Nu kun je goederen kopen en verkopen, jezelf vrijkopen uit de gevangenis of een controlemarker in een gebied plaatsen. Als je al jouw controlemarkers in één gebied hebt geplaatst, controleer jij dat gebied. Dit is nodig om je controlemissie te halen. In iedere zone doorloop je deze drie fases, waarna je met zijn allen aan de paardenraces meedoet in de Epsom Derby.

Peaky Blinders: Under New Management heeft in de eerste ronde erg veel zaken die je moet onthouden, zoals je misschien hebt gemerkt aan bovenstaande alinea. Je moet het spel wat beter kennen wil je een goede strategie kunnen toepassen. Je moet bepalen welke henchman je waar neerzet, welke goederen jouw medespelers nodig hebben en of je jezelf niet te verdacht maakt, waardoor een van jouw huurlingen in de gevangenis belandt. De eerste ronde is hierdoor wat rommelig. Peaky Blinders: Under New Management heeft bijzonder veel potentieel. Na de eerste ronde waren wij erg enthousiast over hoe de rest van het spel eruit zou zien. Helaas liep het in ronde drie vast. De markt was vakkundig dichtgebouwd waardoor je, als je pech had, nooit aan jouw missiekaarten zou kunnen voldoen. Daarbij is er geen enkel moment waarop je jouw knokploeg kwijtraakt. Hierdoor was de speler die hier in eerdere rondes aan had gewerkt, onverslaanbaar in conflict. Hetzelfde was aan de orde bij de paardenraces. De upgrades van de paardenkracht blijft dermate hoog, dat dit nauwelijks bij te benen is voor andere spelers.

Peaky_Blinders_Tableau Foto: Janneke Ooms-Janssen

Wij speelden Peaky Blinders: Under New Management in ongeveer twee uur uit met vier spelers. Ondanks ons enthousiasme na de eerste ronden en onze positiviteit over de vormgeving, blijft dit spel verborgen in de spellenkast. Het is onbegrijpelijk dat deze versie zonder kleerscheuren door de testfase is gekomen. De regels geven enkel de hoofdlijnen weer en er is geen ruimte gegeven aan afwijkende situaties. Daarnaast spreken spelregels elkaar tegen en waren wij veel tijd kwijt aan het voeren van discussies over de interpretatie ervan. Er is duidelijk moeite gestoken in de vormgeving van Peaky Blinders: Under New Management: het geeft de sfeer van de televisieserie goed weer. De speelborden met daarbij de individuele tableaus zijn overigens dermate groot dat het spel niet past op de gemiddelde of grote speeltafel. Al met al is het geen aanrader dus.