Doorgaan naar artikel
Epos H3 Hybrid
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

De Epos H3 Hybrid is een fijne headset, maar het feit dat je het apparaat altijd aan moet zetten is een vreemde keuze.

Begin juni schreven wij een review over de Epos H3, een headset met kabel waar wij uiteindelijk erg tevreden over waren. Wij keken dan ook enorm uit naar de Epos H3 Hybrid die ook een kabel heeft, maar ook de mogelijkheid heeft om draadloos te werken. Een paar weken geleden kregen wij een review-exemplaar opgestuurd en wij gingen voor jullie met deze headset aan de slag.

Toen het nieuwsbericht over deze headset binnenkwam, was het niet helemaal duidelijk of de H3 Hybrid nu met kabel of zonder werkt. Beide opties blijken uiteindelijk mogelijk, maar als je de headset voor gamen gebruikt dan zul je wel echt de kabel aan moeten sluiten. De draadloze optie is meer voor het verbinden met je mobiele telefoon, zodat je een telefoongesprek kunt voeren tijdens het gamen, maar ook wel om muziek te luisteren. Je zou dus verwachten dat de Epos H3 Hybrid precies hetzelfde als een normale H3 is, maar dan met de mogelijkheid om met nog een extra apparaat te verbinden. Helaas blijkt dit niet het geval te zijn.

Een behoorlijk groot verschil, en ook gelijk het grootste minpunt, is dat je de headset altijd aan moet zetten om geluid te horen. Je kunt je kabel wel in je pc of controller hebben gestoken, maar zonder aan te zetten hoor je niets. Dit neemt gelijk het grote voordeel weg dat je hebt met de normale H3, je hoeft namelijk niet bang te zijn dat de accu leeg is. Bij de H3 Hybrid zul je dus altijd op moeten letten of de batterij nog vol genoeg is. Het is ook niet zo dat je heel lang kunt gamen met een volle accu, want na ongeveer twintig uur zul je de headset weer aan de lader moeten leggen. Het is een beetje een vreemde keuze van Epos, maar het zou verklaarbaar zijn indien het geluid beter was dan van de H3. Maar ook dat is niet het geval, de H3 Hybrid heeft minder bass en klinkt over het algemeen minder helder. Het is niet zo dat het geluid slecht is, maar wij geven de voorkeur aan het geluid van de normale H3.

Wat wel beter is ten opzichte van de H3, is de kwaliteit van de microfoon. Deze pakt minder omgevingsgeluid op en dat is natuurlijk prettig. Ook heb je de mogelijkheid om de microfoon eraf te halen, voor als je bijvoorbeeld naar buiten gaat. Het maakt deze headset multifunctioneel, omdat je uiteindelijk maar één apparaat hebt voor het gamen en voor het luisteren naar muziek op de fiets. Wat iets minder fijn is, is dat je jezelf kunt horen via de microfoon. Wanneer je de microfoon omhoog klapt, heb je daar geen last meer van en je hoort het ook alleen als er geen ander geluid door de headset komt. Dit gebeurt overigens alleen tijdens het gebruik met kabel en niet via Bluetooth.

Wat betreft draagcomfort hebben we weinig aan te merken op dit model. De headset zit heerlijk en weegt niet al te veel. Dit maakt de H3 Hybrid uitermate geschikt voor lange sessies, zelfs voor brildragers. De oorschelpen sluiten helaas wel wat minder goed af dan die van de H3, iets wat juist zo fijn was. Qua design zijn wij tevreden en heeft deze veel weg van de normale H3.

De Epos H3 Hybrid is een bijzondere en zeker geen slechte headset. Het grootste minpunt is dat je het apparaat altijd aan moet zetten, ook al gebruik je het alleen met kabel. De mogelijkheid om ook je telefoon te verbinden en dat je het tegelijkertijd kunt gebruiken, is wel erg handig. De microfoon is prima en het is ook fijn dat je deze los kunt koppelen. Wat betreft geluid is het iets minder dan we hadden verwacht, niet slecht, maar het valt toch wat tegen, zeker ook omdat de H3 Hybrid € 179,- kost en de H3 ‘maar’ € 119,-. Mocht je dus geen waarde hechten aan de draadloze functies, dan zal ons advies altijd de normale H3 zijn.