review
Bonfire
Conclusie
Bonfire is een enorm gevarieerd planspel. Je hebt veel verschillende mogelijkheden die je in de juiste volgorde moet inzetten om hier voldoende punten mee te behalen. Het is een prachtig bordspel voor de speler met enige ervaring. Een potje duurt geen uren, maar heeft zeker diepgang en vernieuwende spelelementen.Bonfre is onlangs in Nederland uitgebracht door 999 Games. Dit intense bordspel is ontworpen door Stefan Feld, die wij kennen van onder andere Macao en Brugge. Dit keer ontworp hij het prachtige Bonfire. In Bonfire is het jouw taak als gnoom om de hoeders van het licht terug te lokken naar de stad. Deze hoeders van het licht heb je nodig om de gedoofde vreugdevuren opnieuw te laten oplaaien. Kan jouw team van gnomen opnieuw licht in de duisternis brengen?
Bonfire win je door aan het einde van het spel de meeste punten te hebben. Deze punten verdien je op verschillende manieren. Je kunt met jouw boot naar een eiland varen om opdrachten te kopen: die opdrachten koop je door spullen te offeren. Als je voldoet aan een opdracht, ontsteek je een vreugdevuur en verdien je punten aan het einde van het spel. Voor een opdracht moet je bijvoorbeeld alle plaatsen voor portalen hebben bezet op jouw tableau, of je moet vier gele paden hebben gelegd. Hoe moeilijker de opdracht, hoe meer punten je verdient! Op andere eilanden kun je hoeders van het licht ophalen voor op jouw eigen tableau. Deze hoeders stuur je in optochten naar jouw aangestoken vreugdevuren zodat deze meer waard worden. Ook kun je ervoor kiezen om gedurende het spel gnomen in dienst te nemen. De gnomen helpen jou door je gedurende Bonfire voordelen te geven of extra punten op te leveren aan het einde van het spel.
Het eerste potje is een uitdaging. Bonfire vereist veel planning en tijdens het eerste spel liepen wij al snel tegen beperkingen aan omdat wij acties niet goed hadden gepland. Als je een actie wilt uitvoeren, zet je hiervoor een actiefiche in die correspondeert met de actie. Deze actiefiches heb je in beperkte mate. Het krijgen van nieuwe actiefiches kost je erg veel tijd: dat wil je liever niet te vaak doen. Het is dus enorm zoeken naar een goede volgorde om jouw actiefiches zo efficiënt mogelijk in te zetten. Daar zit het voornaamste gepuzzel. Het plannen van je acties is dermate belangrijk dat één verkeerde zet je hele strategie kan laten instorten. Als je Bonfire met meer mensen speelt, kun je elkaar goed dwarszitten. Heb je eindelijk genoeg bootfiches verzameld om naar een bepaalde opdracht op een eiland ver weg te varen? Een opdracht die je al bijna hebt vervuld? Dan kan het zijn dat een medespeler deze opdracht net voor jou wegkaapt. Als je dit spel met zijn tweeën speelt, kom je in wat rustiger vaarwater omdat de concurrentie dan net iets minder groot is.
Bonfire speel je in ongeveer anderhalf uur. Dit is afhankelijk van hoeveel medespelers je hebt. Het kortste potje speel je tegen TOM (het solospel). Bereid je voor: Bonfire heeft dermate veel onderdelen dat het opzetten van het eerste spel je ongeveer een half uur kost. Tussen alle onderdelen misten we een scoreblok voor de eindtelling. Buiten het feit dat dit een duidelijker overzicht zou geven tijdens het spel, zou dit voor de eindtelling ook een stuk makkelijker zijn. Dat is nu wat ongestructureerd en zo vergeet je gemakkelijk punten te tellen. De handleiding is helder, maar deze moet je er wel telkens bij pakken. Bonfire biedt een aantal nieuwe spelelementen zodat het echt een uniek en leuk spel is, zoals het gebruik van portalen om punten veilig te stellen. Zeker een aanrader voor de speler met enige ervaring met strategische bordspellen!