nieuws
Sfeerverslag: Back to Live Popfestival – terug naar het oude normaal
Iedereen op de wereld snakt naar een wereld zonder corona, maar aangezien dat er de komende maanden sowieso nog niet in zit zou een wereld met evenementen met wat extra voorzorgsmaatregelen voor veel mensen al zeer acceptabel zijn. Afgelopen twee dagen waren het Back to Live Dancefestival en het Back to Live Popfestival in Biddinghuizen als onderdeel van het Fieldlab-onderzoek naar evenementen in tijden van een pandemie en wij waren bij het tweede evenement.
De aanloop
Misschien wel het grootste verschil met normaal zit hem natuurlijk in de aanloop naar het festival. De voorpret is er overigens niet minder om, maar spannend is het ook. Iedereen die het festival bezoekt moet namelijk getest worden op corona middels de ondertussen bekende PCR-test. Alhoewel tijdens de eerdere evenementen nog geen halve procent van de bezoekers positief testte, is het een onzekerheid waar je weinig invloed op hebt. De PCR-test wordt twee dagen voor het evenement uitgevoerd (voor ons dus vrijdag).
Wanneer je zaterdag eenmaal de negatieve uitslag binnen hebt kan de voorpret echt beginnen. Alle informatie over het evenement hebben we op dit moment overigens al. Deze krijgen we via de Close-app. Het ontbreekt aan een blokkenschema (kwam pas rond 12.30 uur), maar echt vervelend is dit niet. Net als veel bezoekers geldt ook voor ons dat het niet zo heel veel uitmaakt wie er speelt. Dat er een feestje is zoals we dat kennen uit de tijd van voor de pandemie is veel belangrijker.
Het evenement
Alhoewel het Back to Live Popfestival pas om 13.00 uur begint, wordt de aankomst verdeeld over drie groepen. De eerste mensen moeten tussen 11.30 uur en 12.00 uur naar binnen. Dit is vooral om de groepen te spreiden, aangezien binnen de veilige zone alleen mensen mogen komen die getest zijn. Tien procent van de bezoekers moet tevens nog een sneltest doen. Dit krijgen ze van te voren te horen via de eerder genoemde Close-app, maar ze hebben hiervoor wel een extra app nodig.
Allemaal onderdeel van de test wat het evenement uiteindelijk natuurlijk is. Een andere app die getest wordt is de Corona Check-app. Deze laat zien aan de toegangscontrole dat je een negatieve coronatest hebt en kan later ook dienen als bewijs voor een vaccinatie. Alhoewel er dan geen onderscheid gemaakt wordt. Het laatste wat onderdeel van de toegang en onderdeel van de test is, is de tag die alle bezoekers krijgen. Deze draag je om te registreren hoe je je beweegt tijdens het evenement en vooral met wie je in aanraking komt. Hierdoor kunnen achteraf berekeningen worden gemaakt om te kijken hoe een besmetting zich kan verspreiden.
Wat vooral heel onwerkelijk voelt in de eerste minuten is dat iedereen zo dicht op elkaar loopt. Er wordt weliswaar gevraagd om een mondkapje op te doen, maar daar lijkt kort na binnenkomst al bijna niemand meer gehoor aan te geven. Links en rechts zien we incidenteel iemand met een mondkapje, maar het lijkt erop dat dit vooral personeel en de pers is die zich er aan houdt. We hebben begrepen dat ook dit onderdeel is van de test. Zouden mensen bereid zijn om het mondkapje echt te dragen. Uitkomst lijkt dus duidelijk, nee!
Het evenement zelf is heel gemoedelijk. Je merkt overduidelijk dat iedereen het gevoel heeft bevrijd te zijn na een jaar opgesloten te hebben gezeten. Of het nu Froukje, De Staat of Chef Special is die op het podium staat. De artiesten hoeven weinig te doen om het uitzinnige publiek te vermaken, terwijl de artiesten ook echt bevrijd lijken. Ze maken er meer dan ooit een feestje van en dat is iets wat veel bezoekers vermoedelijk nooit zullen vergeten.
Het terrein zelf is misschien wel beter dan de meeste evenementen waar wij ooit zijn geweest. Er is bijvoorbeeld veel meer zitplek en ook de sanitaire-voorzieningen en het eten en drinken zijn naar verhouding veel beter geregeld. Dat maakt de beleving een stukje beter, maar is ook wel nodig. Het weer is namelijk niet echt super te noemen. Gelukkig geen regen, maar een temperatuur van acht graden, amper zon en vooral wind zijn niet optimaal. Zelfs Paaspop zou zo vroeg niet gehouden worden, waardoor dat bijna een experiment op zich is. De bezoekers lijken zich overigens niets aan te trekken van het weer.
Conclusie
Wat nu nog rest is het testen achteraf. Natuurlijk niet de meest prettige afsluiter van een evenement of festival, maar net als voor ons geldt voor veel mensen dat dit het waard is. De vraag is of dit nu echt terug naar het oude normaal is, of dat het toch nog toegeven is op wat we gewend waren. Alles bij elkaar opgeteld zal dit zeker niet voor iedereen en ook absoluut niet voor altijd een optie zijn op deze manier. Maar als testen ons de komende maanden meer vrijheden geeft, dan vinden wij het helemaal prima. Het plezier dat het evenement geeft, is vele malen groter dan dat de voorbereidingen en de onzekerheid aan ongemak geeft. En eenmaal op het terrein waan je je echt weer even terug in het oude normaal.