Doorgaan naar artikel
Huawei x Gentle Monster Eyewear II
Marco Vrolijk
Marco Vrolijk
Algemeen manager
Profiel

Conclusie

Een erg modieuze smartbril, waar de looks onder doen voor de waarde als smart-gadget. Als prijzige maar unieke modeaccessoire wel een echte aanrader.

Een aantal jaar geleden leek de smartphone alweer te worden ingehaald door de smartbril, nadat Google bezig was met de Google Glass. Maar vervolgens is er qua smartbrillen weinig meer op de markt geweest. Tot Huawei in 2019 de Huawei x Gentle Monster Eyewear uitbracht. Recent kwam de opvolger van deze smartbril uit: de Huawei x Gentle Monster Eyewear II. Wij testten de Smart Lang-variant. Hoe ‘slim’ is deze bril werkelijk, wat heb je eraan en wil je hem hebben? Daarover gaat deze review.

Specificaties

  • 4 varianten: Smart Havana, Smart Kubo, Smart Lang, Smart Myma
  • Ingebouwde speakers voor muziek en bellen
  • Ingebouwde spraakassistent
  • Bediening via aanraking aan de brilpoten
  • 85 mAh accu
  • Gewicht: 44-47 gram

Design

De Huawei x Gentle Monster Eyewear II is ongeacht de uitvoering een erg trendy bril. Dat komt doordat het bekende Koreaanse brillenmerk Gentle Monster achter de ontwerpen zit. Koreaanse mode is in heel Azië populair, waarbij de highlights ervan vaak pas na enkele jaren naar het Westen overwaaien. De vorm van het zwarte montuur van de Smart Lang-variant is wat ons betreft erg modern en voor iedereen te dragen. Het is een combinatie van een vrij klassieke vorm voor de glazen met een glimmende en vrij dik montuur. De iets uitlopende hoeken van de glazen lijken op brilmodellen uit de Sixties geïnspireerd. De zilverkleurige accenten aan de voorkant geven het design tenslotte nog wat meer diepte. Persoonlijk valt het design erg in de smaak, maar het is duidelijk een ontwerp dat gericht is op mensen die ook de outfit om de bril heen graag op orde hebben.

Standaard is de Huawei x Gentle Monster Eyewear II een zonnebril, maar volgens Huawei kun je de glazen door andere glazen laten vervangen. Bijvoorbeeld glazen met je eigen sterkte. Hoe dat precies zou moeten is ons niet bekend, maar voor brillendragers is dat waarschijnlijk bekender terrein dan voor wie zelf geen bril draagt. De bril wordt overigens geleverd in een vierkante zwarte leren case, waar de bril veilig in kan worden opgeborgen. Het is tevens de enige manier om de bril op te laden en te verbinden met bijvoorbeeld je smartphone.

Installatie

De installatie van deze smartbril is (zonder Huawei-smartphone) niet erg gemakkelijk. Er zit geen aan-uitknop of indicatie op de bril zelf, maar wel een LED-indicator op de meegeleverde leren case. De bril moet worden aangezet door een van de uiteinden van de brillenpootjes in te knijpen, maar dat geeft verder geen feedback of je dat goed doet. Het makkelijkst is daarom om de bril terwijl hij in de case zit aan te zetten en te koppelen via Bluetooth.

Het was best een puzzel om de bril voor het eerst verbonden te krijgen met onze smartphone. Het is noodzakelijk om de AI Life App van Huawei te installeren. In die app kun je vervolgens de bril selecteren voor het koppelen. Iedere keer dat we de bril opnieuw wilden gebruiken was het het makkelijkst om hem in de case te laten en van daaruit opnieuw te laten verbinden. Je kunt ook pas na het verbinden zeker zijn of de accu nog gevuld is, want daar is geen indicatie voor op de bril zelf. Alles bij elkaar kost het installeren en opstarten wanneer je hem wilt gebruiken wat meer moeite dan je zou willen.

Comfort

Als zonnebril doet de Huawei Eyewear II het prima. Met ongeveer 45 gram aan gewicht is de bril licht genoeg om langere tijd te dragen. Ook zijn de standaardglazen beschermend en verduisterend genoeg voor op een zonnige dag. Leuk is daarnaast dat de buitenste zijkanten van het glas een weerspiegelend laagje hebben. Hiermee kun je dus door in de hoek van het glas te kijken achter je eigen rug om kijken. De bril die wij getest hebben was daarnaast breed genoeg voor een vrij zichtveld. Wanneer je een Huawei Eyewear II bestelt, kun je daarvoor overigens je eigen voorkeur opgeven.

Zoals we bij de installatie al aangaven, zijn de smartbedieningen via de brillenpootjes niet altijd even duidelijk. Als je de bril eenmaal op hebt, kun je met wat gestuntel echter wel je muziek of telefoongesprek bedienen. Maar makkelijker dan gewoon even je telefoon pakken? Dat zeker niet. De accuduur is tenslotte lastig om in te schatten. Een acculading is genoeg om een aantal dagen achter elkaar een wandeling te maken met de bril op en het geluid aan. Hoe het zich naar uren achtereenvolgende gebruiksduur vertaalt is helaas moeilijk te zeggen, omdat er geen indicatie op de bril zelf te vinden is.

Kwaliteit van muziek en bellen

Qua smart-functionaliteiten kun je met de Huawei x Gentle Monster Eyewear II twee dingen doen: muziek luisteren en telefoongesprekken voeren. Geluid wordt via twee naar binnen gerichte speakertjes op de brillenpootjes in je oor gericht. Bij het luisteren naar muziek leveren de speakertjes prima geluid. Niet te vergelijken met goede oordopjes, maar wel verrassend veel detail voor twee speakertjes op enige afstand van je oren. Bij wind of passerende voertuigen wordt het geluid wel slechter, wat op te lossen is door het volume hoger te zetten.

Huawei claimt dat het akoestische systeem het lekken van geluid uit de bril minimaliseert. In praktijk valt dat echter wel mee. Als je muziek luistert op laag tot gemiddeld volume is de muziek enigszins hoorbaar voor personen die naast je lopen. Een passant zou hooguit wat ruis opvangen. Zet je het volume voluit, dan ben je eigenlijk een wandelend feestje. Dat is wat ons betreft juist wel leuk als je met je eigen soundtrack over straat wilt. Je kunt er namelijk best met zijn tweeën naar luisteren, net als bijvoorbeeld een draagbaar speakertje. Maar voor wie het graag privé houdt is de bril wat minder geschikt.

Dat laatste is natuurlijk voor het bellen wel wat jammer. Afgaand op onze tests hoor je in een stille ruimte op een afstand van vijf tot tien meter muziek mee op normaal volume. Binnen vijf meter kun je bovendien redelijk veel van een gesprek opvangen. Het is niet per se een groot nadeel, maar als je gesteld bent om in de buitenlucht een privégesprek te voeren is het iets om mee te laten wegen als je de bril overweegt. De kwaliteit van gesprekken is overigens wel erg goed. Als brildrager kun je degene aan de andere kant goed verstaan. De microfoons op de bril maken je daarnaast goed verstaanbaar voor degene met wie je aan het bellen bent, vergelijkbaar met via je oordopjes een gesprek voeren.

Oordeel

Voor wie is de Huawei x Gentle Monster Eyewear II een interessant product? Het model dat wij hebben getest (de Smart Lang) is geen alledaagse zonnebril, maar een product wat pas met de juiste kleding en accessoires echt goed tot zijn recht komt. Het is dan ook in eerste plaats een erg modieus accessoire, waarmee je je liefde voor Tech kunt uitdrukken op een trendy manier. Ook het gebruik van de smart-functionaliteiten is vooral geschikt om buiten met de bril te pronken en je tegelijkertijd te laten zien én horen. Anderen luisteren immers al snel mee met je muziek of gesprekken. De smart-functionaliteiten zijn wat ons betreft dan ook ondergeschikt aan het imago wat je met deze bril kunt neerzetten. De prijs van de Huawei Eyewear II wijst ook eerder op een luxe modeaccessoire dan een functionele smart-gadget, want met een gemiddelde prijs rond de €300 is het vooral interessant voor wie graag indruk maakt met een unieke smartaccessoire.