Doorgaan naar artikel
Paleo
Janneke Ooms-Janssen
Janneke Ooms-Janssen
Redacteur
Profiel

Conclusie

Paleo is een topspel waarbij je constant met jouw volksstam in gesprek bent. Hierdoor voelt het alsof je altijd aan de beurt bent. De verhalen zijn uiteenlopend en wisselend in moeilijkheidsgraad. Naast de prachtige vormgeving zit het ook inhoudelijk goed in elkaar. Een spel duurt niet te lang waardoor je interesse gewekt blijft. Paleo had een ster meer gekregen als de handleiding wat overzichtelijker was opgebouwd.

999 Games bracht onlangs het coöperatieve avontuur Paleo uit. Wij mochten het door Peter Rustemeyer ontworpen bordspel Paleo reviewen. In Paleo word je als volksstam in het stenen tijdperk dagelijks geconfronteerd met nieuwe uitdagingen. Deze uitdagingen moet je gezamenlijk het hoofd zien te bieden. Door je volksstam uit te breiden en vaardigheden te ontwikkelen, ben je steeds beter in staat om de natuur te trotseren. De ene dag loopt een mammoet jouw kamp binnen, de andere dag komt er een vrieskou over het land. Je weet nooit wat er op je pad komt, dus wees op alles voorbereid. Krijgen jullie het voor elkaar om de muurschildering af te maken voor iedereen het loodje legt?

Paleo dagfase Foto: Janneke Ooms-Janssen

In Paleo bestaat een ronde uit een dag- en een nachtfase. Overdag speelt iedere speler tegelijkertijd een kaart van de stapel. Dit kan bijvoorbeeld het verzamelen van goederen zijn of het aangaan van een uitdaging, waarvoor je verschillende vaardigheden moet hebben om deze te overwinnen. Ook kun je naar je thuiskamp gaan, waar je de stam kunt versterken. Zorg je voor nakomelingen? Dan heb je meer monden te voeden in de nachtfase. Kies je voor het ontwikkelen van een nieuw voorwerp of ga je de strijd aan met een grote wolf? Dan heb je de hulp nodig van je stamgenoten en kunnen zij hun actie zelf niet uitspelen. In de nachtfase voorzie je jouw stam van voedsel en beoordeel je of de doelen zijn bereikt. Heb je bijvoorbeeld geen tent opgezet? Dan heb je extra huiden nodig. Na de nachtfase worden de kaarten geschud en begint er weer een nieuwe dag.

Het fijne aan Paleo is dat je niet lang hoeft te wachten op je beurt. Je bent constant met de andere leden van jouw volksstam in overleg over welke soort acties je gaat spelen in de volgende beurt en waar je naartoe wilt gaan. Aan het begin van je beurt trek je drie kaarten, waarvan je nog enkel de achterkant mag bekijken. Het verrassende aan de kaarten is dat de achterkant van de kaart al een hint geeft over wat voor kaart het is. Je kiest één kaart die je gaat spelen. Met je medespelers kun je afstemmen welke richting je die beurt op wil. Ga je samen voor ontwikkeling of bijvoorbeeld voor het versterken van de stam?

Paleo opzet Foto: Janneke Ooms-Janssen

Paleo is een verhalend en heel mooi vormgegeven bordspel. Prettig aan Paleo is dat je de eerste potjes kunt kiezen voor wat gemakkelijkere verhalen. Hierna kun je deze steeds uitdagender maken, maar ook dan ben je niet uitgespeeld. Je kunt verschillende scenario’s met elkaar combineren waardoor je (bijna) eindeloos kunt variëren. Het eerste verhaal deed wat suf aan, maar zorgde wel voor een goede kennismaking met de spelsystemen van Paleo. Hierna werd het moeilijker, sterker en strategischer. Een goede samenwerking is hierbij essentieel. Het enige minpunt aan Paleo is de handleiding. Het verschil in een basishandleiding en een handleiding met extra informatie (die je wel nodig hebt) maakt het geheel wat onoverzichtelijk.

Een verhaal doorloop je ongeveer in drie kwartier en deze tijd vliegt voorbij. Wat een prachtspel!