review
Huawei FreeBuds Studio
Conclusie
Zeer comfortabel door het geringe gewicht en uitstekend helder geluid. Jammer dat de L2HC-codec alleen met Huawei-smartphones werkt.De Huawei FreeBuds Studio is de premiumheadset van Huawei, waarin het zijn beste technologieën samenbrengt. Huawei heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de ontwikkeling van audioaccessoires, waaronder de ontwikkeling van een eigen audiocodec voor gebruik in combinatie met Huawei-smartphones. Ook zonder deze codec beschikt de Huawei FreeBuds Studio op papier over interessante specificaties: met name de active noise-cancelling (ANC) met diverse standen is opvallend. Wat voor ervaring biedt deze headset die het vlaggenschip vormt van de audioaccessoires van Huawei?
Specificaties
- 40mm Dynamic Drivers
- Active Noise Cancelling (ANC) op basis van 8 microfoons
- Bluetooth 5.2 & 5.2
- USB Type C
- Accuduur ongeveer 20 uur
- 260 gram
Design
De Huawei FreeBuds Studio heeft een modern-ogend design gekregen van Huawei met veel zachte rondingen en komen standaard met een elegante case. Wij testten de rosé goudkleurige variant, maar er is ook een zwarte variant verkrijgbaar. Het design van de Huawei FreeBuds Studio heeft de nodige aandacht gekregen: geen vierkante of simpele cirkelvormige oorschelpen, maar een elegante ronde vorm die naar voren en naar onder iets uitloopt. De oorschelpen en het gedeelte dat op het hoofd rust zijn van kunstleer gemaakt en voelen prettig aan. Het kunstleer in de oorschelp krijgt wel snel wat kreukeltjes, want ons review-exemplaar zag er al redelijk gebruikt uit toen we deze ontvingen. Gelukkig kunnen vlekjes er gemakkelijk met een nat doekje vanaf worden geveegd, waardoor je toch een nette headset houdt na een tijdje gebruik.
De headset is gemakkelijk verstelbaar en kan daarnaast door aanrakingen aan de zijkant worden bediend. Hiermee kun je bijvoorbeeld de noise-cancelling-stand of het volume aanpassen. Aan beide oorschelpen bevinden zich microfoons voor spraak en voor de ANC. Handig is daarnaast dat er in de oorschelpen wordt aangegeven welke de linker- en rechterkant is: misschien niet zo mooi, maar wel heel makkelijk bij het opdoen. Over het algemeen is het design daarom een mix van praktisch en esthetisch, zonder veel fratsen. Wat ons betreft een betere insteek dan bijvoorbeeld de retro-poging van Apple.
Uitstekend draagcomfort
Wat de Huawei FreeBuds Studio zonder twijfel als voordeel heeft, is een zeer licht gewicht en uitstekend draagcomfort. Met 260 gram behoort hij tot de lichtste headsets op de markt, samen met de Sony WH-1000XM4 en de Bose NC700. Daarnaast steekt hij niet veel uit rondom je oren en boven het hoofd. De headset zit nauwsluitend zonder strak aan te voelen: schudden met het hoofd of rennen zal de headset niet snel doen afvallen. Dit maakt het ook mogelijk om deze koptelefoon bijvoorbeeld liggend in bed of op de bank te dragen. Ook in een vliegtuigstoel zal dit een stuk comfortabeler zijn dan een headset met brede oorschelpen. Het kunstleer aan de bovenzijde en in de oorschelpen is zacht en veert voldoende mee zonder slap aan te voelen. Dankzij het geringe gewicht voel je ook helemaal geen drukkend gevoel bovenop het hoofd. Alles bij elkaar maakt het de FreeBuds Studio erg comfortabel om te dragen. We hebben ze dan ook probleemloos lang achter elkaar kunnen gebruiken. Een van de sterkste punten van deze headset.
Matige software-ondersteuning
Huawei heeft door de problemen met de Amerikaanse overheid inmiddels enige tijd een eigen platform ontwikkeld: de Huawei App Gallery. Om volledig gebruik van de Huawei FreeBuds Studio te maken, bleek het noodzakelijk om de bijbehorende app ook via de App Gallery te installeren. Eerst konden we namelijk nog niet alle functionaliteiten van de FreeBuds Studio vinden in de Google Play-versie van de app. We kwamen er na een tijdje achter dat je met de AI Life app van Huawei bijvoorbeeld nog veel meer gradaties in de ANC kunt toevoegen. De installatie hiervan is echter omslachtig, want bij installatie via de Google Playstore en instellingen op Nederland was de FreeBuds Studio simpelweg nergens te selecteren. Pas wanneer je de Huawei App Gallery installeert en van hieruit de AI Life app installeert, kun je de Huawei FreeBuds Studio selecteren. Je hebt dan meer controle over de noise-cancelling, kunt enkele instellingen van de touchpad aanpassen en automatisch updates installeren. Dat laatste werkte bij ons overigens ook niet goed, want de verbinding werd telkens verbroken. Hier doen concurrenten het ongetwijfeld beter.
Geluidskwaliteit
Het geluid van de Huawei FreeBuds Studio is uitstekend en opvallend helder, waarmee je met je ogen dicht op alle individuele tonen in je muziek kunt focussen. Het verschil met bijvoorbeeld (premium)oordopjes, zoals de OnePlus Buds, is dan ook direct merkbaar. Met de standaardinstellingen is geluid op alle toonhoogten even aanwezig. Er is dus standaard geen nadruk op bijvoorbeeld basstonen. Muziek luisteren is dan ook een hele ervaring, waar de helderheid van het geluid telkens blijft opvallen. Wie van oordopjes wil overstappen naar een headset doet er dan ook goed aan om de Huawei FreeBuds Studio te overwegen.
Daarnaast heeft Huawei nog een technologisch hoogstandje in de headset toegevoegd, maar één die helaas alleen in combinatie met een Huawei-smartphone te ervaren is. Huawei’s eigen ontwikkelde L2HC-codec wordt namelijk alleen op Huawei-smartphones ondersteund. Op andere toestellen gebruikt deze AAC, wat een iets minder goede standaard voor geluid is die bijvoorbeeld door Apple wordt gebruikt. L2HC is volgens Huawei vergelijkbaar met de betere LDAC-standaard van Sony. Wij konden zonder Huawei-smartphone echter alleen de AAC-codec gebruiken, waardoor we niet kunnen zeggen hoeveel verschil de codec van Huawei maakt. AptX of LDAC worden niet ondersteund. Tenslotte is de microfoon goed genoeg voor telefoongesprekken, maar voor geluidsopnames klinkt het opgenomen geluid ondermaats ten opzichte van bijvoorbeeld gaming-headsets.
Active Noise Cancelling (ANC)
Een van de punten waarop Huawei de FreeBuds Studio aanprijst, is de noise cancelling van de headset. Uit de doos is hier door middel van een fysieke ANC-knop op de linkerzijde gebruik van te maken. Er is dan keuze tussen geen noise-cancelling, awareness mode en noise-cancelling. Wanneer je de eerder genoemde AI Life app installeert via Huawei’s eigen App Gallery, krijg je echter nog meer opties op gebied van noise-cancelling. Via de AI Life app kun je de noise control van licht tot zwaar instellen op Dynamic, Cosy, General of Ultra. In de Ultra-variant dringt er inderdaad erg weinig geluid door tot de muziek die je luistert. Voor tijdens het thuiswerken wordt een zeer luidruchtig toetsenbord zoals de Razer Huntsman Elite bijna volledig weg gefilterd. Een normaal toetsenbord of klikken van de muis zijn totaal niet meer hoorbaar. Handig in een tijd van veel thuiswerken dus.
Buiten is het wel fijn dat er keuze is voor verschillende gradaties van noise-cancelling. Wanneer je een rondje loopt en het verkeer ook in de gaten wilt houden, is het fijn om de ANC een tandje lager te zetten. In de awareness-modus kun je via de AI Life app daarnaast nog aanvinken om stemmen door te laten, terwijl ander geluid wordt weg gefilterd. Handig als je tussendoor nog een gesprek wilt voeren. Al gebruikten wij het in praktijk niet zo vaak. Wat bij alle vormen van noise-cancelling meteen opvalt, is dat de lage tonen grotendeels uit het geluid verdwijnen. Je luistert dan ook naar een soort bass-vrije versie van het normale geluid, maar zonder verstoringen van buitenaf.
Accuduur en snel opladen
In de maand dat wij de headset een aantal keer dagelijks lang gebruikten en verder incidenteel, hebben we de headset maar enkele keren opgeladen. Daarbij hebben we de noise-cancelling weinig gebruikt. De indruk hieruit is dat de accu bij dagelijks gebruik lang genoeg mee gaat om er nauwelijks omkijken naar te hebben. Wanneer de headset leeg dreigt te gaan, is deze namelijk ook snel weer op te laden. Volgens Huawei zo’n tien minuten opladen voor acht uur gebruik of een uur opladen voor een volle accu.
Conclusie
De Huawei FreeBuds Studio levert bijzonder helder geluid, wat hem bruikbaar maakt voor alle soorten muziek. De upgrade ten opzichte van een paar oordopjes is duidelijk merkbaar. Daarnaast is dit een uiterst comfortabele headset, met name door het lage gewicht. Je voelt bijna niet dat je deze koptelefoon draagt. Over het algemeen genomen is dit dan ook een erg fijne headset. Jammer is dat de nieuwe audio-codec van Huawei, die het geluid mogelijk nóg beter maakt, niet op smartphones van een ander merk te gebruiken is. Daarnaast is het installeren van de juiste bijbehorende apps en instellingen op je smartphone omslachtig. De Active Noise Cancelling werkt daarentegen uitstekend, als je de app eenmaal werkend hebt gekregen. Ten opzichte van de concurrerende headsets heeft de Huawei FreeBuds Studio één voordeel: het is met een adviesprijs van €299 bij lancering een goedkoper alternatief voor bijvoorbeeld een Sony-headset. Op moment van schrijven is hij zelfs al voor €199 verkrijgbaar.