review
OnePlus Buds
Conclusie
Door de uitstekende accuduur, draagcomfort en prima geluidskwaliteit een goed eindoordeel. Let wel dat alleen een OnePlus-smartphone het beste uit de oortjes haalt en dat ze niet gemaakt zijn voor wat kleinere oren.OnePlus is de afgelopen maanden bezig geweest om hun aanbod aan smartphones uit te breiden, met onder andere de nieuwe OnePlus Nord-lijn naast de bestaande OnePlus 8-serie. Daarnaast heeft OnePlus ook een paar nieuwe draadloze oordopjes uitgebracht: de OnePlus Buds. Met een verkoopprijs van rond de €89 op de Nederlandse markt betreft het een betaalbare set oordopjes in het wat prijzigere segment. OnePlus gaat hiermee zeker niet de concurrentie aan met premium headsets voor ‘echte’ audiofielen, maar wel met oortjes van andere smartphonefabrikanten zoals de Apple AirPods en Samsung Galaxy Buds. OnePlus probeert hier wederom een soort ‘flagship-killer’ te zijn door veel specs te bieden voor een lagere prijs. In deze OnePlus Buds review kijken we of deze voor de relatief voordelige prijs ook kwalitatief goede oordopjes zijn in het dagelijks gebruik.
Korte Specificaties
- 13,4mm dynamische drivers
- IPX-4 gecertificeerd (spatwaterdicht)
- Dolby Atmos of Dirac Audio-ondersteuning (afhankelijk van smartphone)
- 3 microfoons per oordopje met ‘noise-cancelling algoritme’
- Gewicht van 4,7 gram per oordopje, case weegt 37 gram
- Tot 7 uur muziek afspelen of 4 uur bellen op één lading; tot 30 uur muziek luisteren met case
- 30 Watt snel oplaadbaar; 10 minuten laden is 10 uur muziek luisteren
Design en installatie
De OnePlus Buds komen in een afgeronde openklapbare case. Alleen aan de achterzijde staat ‘designed by OnePlus’, maar verder zijn er geen logo’s op de oordopjes te vinden. Midden aan de voorkant van de case bevindt zich een LED-lampje, welke aangeeft of er Bluetooth-verbinding wordt gezocht (wit), de oordopjes verbonden zijn (groen) of dat er wordt opgeladen (rood). Het klepje veert met een klein zetje vanzelf helemaal open. In combinatie met het soepele los- en vastklikken van de oordopjes voelt dit in zijn geheel als van goede kwaliteit aan. De oordopjes zelf hebben het inmiddels vrij klassieke basisdesign van een verdikt gedeelte dat in de oorschelp past. Daaronder zit een korte verlenging om de oordopjes vast te kunnen houden. Bij de ‘Gray’ variant van deze test zit bovendien een subtiel rood cirkeltje aan de buitenkant van de oortjes. De OnePlus Buds hebben dan ook een fraai design, geheel van deze tijd.
Voor de ingebruikname is het zoals bij veel Bluetooth-apparaten even puzzelen hoe de koppeling gedaan dient te worden. Bij de OnePlus Buds is dit echter vrij gemakkelijk. Het knopje aan de achterzijde enkele seconden ingedrukt houden tot het lampje wit gloeit maakt de oordopjes zichtbaar op bijvoorbeeld je smartphone. Wanneer je een OnePlus 6-smartphone of nieuwer hebt, wordt vervolgens alles automatisch ingesteld en ontvang je bijvoorbeeld vanzelf firmware-updates. Wanneer je een ander merk smartphone hebt dan OnePlus, kun je inmiddels via de HeyMelody-app van OnePlus de oordopjes van de laatste updates voorzien.
Eenmaal gekoppeld kun je de oordopjes uiteraard meteen gebruiken, maar je kunt ook nog wat dieper in de instellingen duiken. Als je de oordopjes voor muziek wilt gebruiken, kun je bijvoorbeeld HD-AAC inschakelen of de oordopjes met de ingebouwde equalizers voor een wat warmer geluid instellen. Let wel dat je hiervoor het beste een OnePlus smartphone hebt om hier (zonder trucjes met apk-bestanden) gebruik van te kunnen maken. De OnePlus Buds ondersteunen daarnaast Dolby Atmos op de reguliere OnePlus-smartphones en Dirac Audio op de OnePlus Nord-smartphones. Deze optimalisatie verbetert de helderheid van het geluid merkbaar.
Gebruiksgemak
De OnePlus Buds komen in slechts één maat zonder opzetstukjes. Of deze comfortabel in je oor voelen hangt dus ook van je oren af. Voor wie wat kleinere oren heeft voelen de OnePlus Buds mogelijk wat lossig aan. Met kleine oren lijken de oortjes steeds uit te vallen, ook al doen ze dat uiteindelijk niet, wat het dragen wat stressvol maakt. Met ‘normale’ oren zitten de Buds echter erg comfortabel. De Buds vullen door hun afgeronde vorm je binnenste oorschelp en blijven hier stevig, maar niet met het gevoel vastgeklemd te zitten, op hun plaats. Lopen, rennen of andere activiteit is dan ook geen probleem. Met een gewicht van 4,7 gram per oortje zijn de Buds licht genoeg dat je het dragen bijna niet merkt. Het maakt de OnePlus Buds erg comfortabel om langdurig te dragen.
Erg handig is het feit dat de oordopjes kunnen aanvoelen wanneer je ze uit doet. Muziek pauzeert automatisch als je één of beide oordopjes uit je oor haalt, om weer verder te gaan bij het opnieuw in doen. Dit is het soort productinnovatie dat werkelijk iets toevoegt aan de functionaliteit van een product. Daarnaast kun je (met een OnePlus Smartphone) ook ingebouwde touchpads gebruiken op de zijkanten van de Buds. Met tikken kun je muziek pauzeren of inkomende gesprekken beantwoorden. Ook dit is erg praktisch voor wie graag geheel hands-free muziek luistert of belt.
Tijdens het testen voor deze OnePlus Buds review bleken ze erg geschikt om voor (thuis-)werk en telefoongesprekken te gebruiken. De kwaliteit van de microfoon tijdens gesprekken is goed in orde. De Buds beschikken over een noise-cancelling-algoritme, waardoor je ondanks geluiden op de achtergrond goed verstaanbaar bent. Andersom heb je ook weinig last van ruis die door het geluid van de oordopjes heen komt. Al is dit uiteraard niet vergelijkbaar met (volledig afgesloten) active noise-cancelling headsets. Achtergrondgeluid wanneer je buiten loopt weet het geluid uit de Buds niet wezenlijk te verstoren, maar mocht je je hier structureel aan storen dan zijn in-ear-oortjes nog altijd een betere optie. Een voordeel ten opzichte van in-ear-oortjes is wel dat je bij gesprekken met de OnePlus Buds je eigen stem normaal kunt horen. Bij in-ear oordopjes is dit vaak een onaangenaam drukkend geluid.
Wat tenslotte erg veel aan het gebruiksgemak bijdraagt is het feit dat de oordopjes erg lang mee gaan op één lading. De geadverteerde 7 uur muziek luisteren is in praktijk ook goed haalbaar. Daarnaast kun je dankzij de Warp Charge-ondersteuning in een paar minuten je oordopjes opladen voor langdurig gebruik. 10 minuten laden voor 10 uur luisteren is wat dat betreft geloofwaardig. Alle andere kwaliteiten terzijde, is het beste oordopje toch vooral één die het überhaupt doet. De OnePlus Buds zijn dan ook erg geschikt voor lange reizen zonder zorgen over opladen. Dit is zeker een voordeel van de OnePlus Buds dat niet mag worden vergeten.
Audiokwaliteit
Tot zover erg fijne oordopjes in gebruik dus, maar hoe zit het met de geluidskwaliteit? Die is gelukkig ook prima voor de prijs die je ervoor betaalt. Het geluid is gebalanceerd qua tonen, dus geen uitschieters of nadruk op bijvoorbeeld de bastonen. Muziek is helder met voldoende bereik voor hoge, midden en lage tonen. Het is fijn als bij muziek de verschillende tonen op zijn minst in gelijke mate te horen zijn en dat is met de OnePlus Buds zeker het geval. Uit de doos genomen zijn vocals, bastonen en melodieën helder hoorbaar in een prettig gebalanceerd geheel. Voor de gemiddelde luisteraar produceren de OnePlus Buds daarom uitstekend geluid. Op technisch gebied missen de OnePlus Buds helaas ondersteuning voor aptX HD, een technologie die voor betere kwaliteit in draadloze gegevensoverdracht zorgt en in theorie dus voor betere geluidskwaliteit. Duurdere concurrenten zoals de Apple Airpods hebben dit ook niet, maar de voorganger van de OnePlus Buds, de OnePlus Bullets Wireless 2, had deze wel.
Het komt dan ook deels op smaak aan of de OnePlus Buds zijn wat je zoekt. Wat meer basgeluid kan voor bepaalde luisteraars juist de voorkeur hebben, dus het is goed om te beseffen dat de OnePlus Buds uit de doos vooral erg gebalanceerd klinken. Met een OnePlus smartphone kun je de geluidsprestaties via een aantal vooringestelde equalizers naar eigen smaak aanpassen. Dit werkt probleemloos via de Android-instellingen en heeft merkbaar effect. Zonder OnePlus-smartphone mis je deze functionaliteit helaas en kun je hooguit de optie voor HD AAC aan- of uitzetten. De Buds zijn daarmee voor bestaande OnePlus-gebruikers een uitstekende koop. Toch haal je ook met een ander merk smartphone in principe erg fijne oordopjes met een goede kwaliteit geluid in huis. Dat een audio-accessoire in eerste plaats binnen het eigen ecosysteem goed uit de verf komt, hoeft (kijkend naar bijvoorbeeld Apple) uiteraard geen minpunt voor het algehele product te zijn.
Daarnaast heeft OnePlus nog wat extra foefjes toegevoegd. Met de Fnatic Mode op OnePlus smartphones wordt de audio-responstijd verlaagd naar 103 ms. Eerlijk gezegd is dat echt alleen voor hardcore gamers een voordeel, want in praktijk merk je het verschil nauwelijks. Toch sluit dit wel goed aan op de uitstekende game-prestaties van bijvoorbeeld de OnePlus 8 Pro. Met de Fnatic Mode en de Buds erbij heb je met OnePlus een degelijke mobile gaming set in handen.
Conclusie
De OnePlus Buds zijn een relatief voordelige set draadloze oordopjes. In de basis is het design fraai doch niet erg bijzonder, maar de Buds en hun case voelen kwalitatief erg goed aan. Waar de OnePlus Buds erg goed scoren zijn het gebruiksgemak. Ze zitten bij normale grootte van de oren goed op hun plaats en voelen erg licht aan. De ingebouwde microfoon werkt uitstekend en de oortjes zijn dan ook goed langdurig te dragen voor zowel het luisteren van muziek als het voeren van gesprekken. Bovendien gaan de oordopjes lang mee op een lading en zijn ze razendsnel weer op te laden dankzij de Warp Charge-technologie. Tenslotte is de geluidskwaliteit tevens goed in orde, met heldere en gebalanceerde tonen. Helaas zijn niet alle functionaliteiten beschikbaar als je geen OnePlus smartphone hebt. Desalniettemin zijn de OnePlus Buds een overtuigend paar draadloze oordopjes voor de gemiddelde gebruiker.